Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szociális szövetkezetek Csongrád megyében

Zákányszék, Baks - Új típusú szociális szövetkezetek indításáról döntött a kormány márciusban. A zákányszéki polgármester szerint felvevőpiacra is szükség lenne, Baks első embere már a pályázatot készíti elő.
Új típusú szociális szövetkezetek létrehozásának támogatásáról döntött a kabinet, ezekben a tagság önkéntes lesz. A rendszer kialakításának első lépése az ország 47 leghátrányosabb kistérségének 800 olyan települését érinti, ahol ötezernél kevesebben élnek, és a normál pályázati rendszerben nem tudnak előrelépni, mert pályázatírásra sincs pénzük. Megyénkből a kisteleki és a mórahalmi kistérség érintett.

– A feltételeket még nem ismerjük pontosan. Munkahelyteremtés szempontjából akkor lehetnek előnyösek ezek a szövetkezetek, ha munkabér-támogatást is tartalmaz a pályázat – mondta Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere.

3 lépcső

A kormány által elfogadott jogszabály-módosításoknak köszönhetően háromlépcsős folyamatban juthatnak pályázati forráshoz a leghátrányosabb közösségek. Szociális szövetkezetek létrehozására kezdetben 5 millió forint, sikeres működés esetén 15, újabb hatékony fejlődés esetén pedig akár 50 millió forint pályázható. A szövetkezetet önkormányzatok és magánszemélyek hozhatják létre, települések akár társulhatnak is, a szövetkezésben háztáji, kisipari tevékenységet fognak végezni. A pályázat május 1-jétől indul.

A kormány elképzelései szerint a szociális szövetkezetek lehetőséget adnának arra, hogy az emberek különféle mezőgazdasági munkákkal, állattenyésztéssel, gyümölcsszedéssel vagy gyógynövénytermesztéssel megteremtsék az önfenntartás feltételeit. A program ötletgazdája Hegedűs Zsuzsa szociológus, a miniszterelnök főtanácsadója, az ő nevéhez fűződik a Minden gyerek lakjon jól! program is.

A mintegy 2800 lelkes Zákányszék első embere szerint a szociális bolthálózat és a közétkeztetés rendszerét is meg kellene változtatni, hogy a program működjön. – Jelenleg az így megtermelt élelemnek nem lenne felvevőpiaca, ugyanis a bolthálózatban és a közétkeztetésben nem tudnák pénzzé tenni a jogszabályok miatt.

– Már a pályázatot készítjük elő – hallottuk Búza Zsolttól, Baks polgármesterétől. – Hasonló kezdeményezések sikeresen valósultak meg nálunk, például a közmunka-mintaprogram is – mondta a körülbelül 2000 fős település vezetője. Az új lehetőségre is pályáznak. Jelenleg azonban több pályázatuk is folyamatban van, akkor tudnak az újra koncentrálni, ha azok lezárultak.

– A korábbi tsz-ek több emberben rossz emléket ébresztenek, de sok az olyan gazda is, akinek ez elhomályosul, hiszen akkoriban 300 embernek állandóan adott munkát a szövetkezet – mondta a polgármester. Búza Zsolt szerint a szövetségben az erő, ez több nyugati ország példáján keresztül is látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházba, úszóházra is vár előadást a Thealter

Magyarország egyetlen évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, az idén júliusban már 22. alkalommal megrendezendő Thealter formájában és tartalmában is megújul. Tovább olvasom