Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szocialista maradvány a vállalati üdülő

Csongrád megye - Kastélyszállót vásárolt a nemzeti bank, hogy a dolgozói pihenhessenek, a 415 millióba került nyaraló üzemeltetése több százmillióba kerül évente. A megyében az SZKT-nak és a Bonafarm Csoportnak – Pick és SOLE-MiZo – van üdülője.
A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban megvásárolta a jelenleg négycsillagos kastélyszállóként működő tiszaroffi Borbély-kúriát – értesült a HVG. A 415 millió forintba került, 3,2 hektáros, ősfás, védett parkban található copf stílusú, a XIX. század elején épült, 2005-ben felújított, modernizált műemlék kastélyt az MNB üdülőnek vette meg. „Az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiájának értelmében a jegybank törekszik arra, hogy béren kívüli juttatással, támogatási és segélyezési rendszer működtetésével, valamint egyéb jóléti szolgáltatásokkal támogassa több mint ezer munkavállalóját" – reagált a HVG írására a bank. A 2013-as éves jelentés szerint összesen 727-en dolgoznak a jegybanknál.

Nagyon sokba kerül az adófizetőknek

Az MNB 30 szobás kastélyüdülőjéhez hasonló Teleki–Degenfeld Kastélyszálló üzemeltetése 26 fős személyzettel évente 242 millió forintba kerül. Nem véletlen, hogy a kétágyas szobákat éjszakánként 20 ezer forintért kínálják, a lakosztályt pedig 35 ezerért. Érdekesség, hogy a csődbe ment állami légi vállalat üdülőjét 330 millió forintért hirdették meg, de még nem kelt el. Pedig a balatoni ingatlan értékesítéséből befolyt pénzből a felszámoló a kifizetetlen dolgozók bérét is rendezné.

A hír azért lepte meg a közvéleményt, mert a vállalati üdülők kora lejárt. Utánajártunk, hogy mely állami szervezetek, nagy magáncégek rendelkeznek üdülővel.

A MÁV-tól és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól megtudtuk, hogy nincs vállalati üdülőjük, a MÁV korábban a szakszervezeteknek adta át a munkavállalók pihenését szolgáló egységeit. A szegedi önkormányzati cégek közül az 590 főt foglalkoztató Szegedi Közlekedési Kft.-nek van nyaralója: az egyik 1983-ban épült Lillafüreden, a másik 1994-ben Soltvadkerten. – Mindkét üdülőt a saját munkavállalók – beleértve a nyugdíjasokat is – és hozzátartozóik használhatják. A kihasználtság igen magas, mindegyik hely önellátó – mondta Tóth István Tibor. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója elárulta, a 31 éves lillafüredi szállásuk 65 négyzetméteres, a dolgozók 2 darab kétágyas és egy négyágyas szobában pihenhetnek.

A Pick Szeged Zrt.-nél 2878-an, a SOLE-MiZo Zrt.-nél 883-an dolgoznak, a két cég a Bonafarm Csoport tagja. – A Bonafarm Csoporthoz tartozó cégek egy részénél megmaradt néhány kisebb ingatlan, amelyek a vállalat dolgozóinak üdültetését szolgálták, illetve részben szolgálják ma is (Siófok, Baja, Orfű, Fertő tó). Ezek közül nem mindegyik van ma olyan állapotban, hogy eredeti funkciójának megfelelően használhassuk, de a lehetőségekhez mérten szeretnénk felújítani ezeket az épületeket is, hogy ismét alkalmasak legyenek arra, hogy a cégcsoport dolgozói megfelelő körülmények között pihenhessenek ezekben a kis üdülőingatlanokban – közölte Éder Tamás vállalati kapcsolatok és PR-igazgató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött 10 millió forintos Volkswagen akadt fenn Röszkén

A Volkswagen Touareg terepjáróval egy német állampolgár jelentkezett kilépésre. A szegedi nyomozók lefoglalták a körözött autót. Tovább olvasom