Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Szocialista sorozat: szociális ügyek

Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselő szerint a fideszes politikusok úgy tesznek, mintha az elmúlt négy évhez nem lett volna semmi közük.
Rossz válaszokat adott a Fidesz-kormány a gazdasági válság okozta kihívásokra, így nagyon sokan kerültek kilátástalan helyzetbe – mondta ma Kozma József, az MSZP városi elnöke, a szegedi közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának vezetője a Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselővel közösen tartott Fidesz: Hazudnak, csúsztatnak, elhallgatnak – 1. rész: szociális ügyek címmel meghirdetett sajtótájékoztatón.

Kozma az Eurostat és a KSH adatait sorolva közölte, a környező országok gazdasági növekedést produkáltak. Lengyelországban volt a legmasszívabb a növekedés, ahol 12 százalékkal csökkent a szegények aránya az elmúlt években. Csehországban és Magyarországon is volt gazdasági növekedés, de míg a csehek 5 százalékkal növelték, addig a Fidesz-kormány 10 százalékkal csökkentette a szociális kiadások összegét. Ezáltal hazánkban 17 százalékkal nőtt a szegénység az elmúlt négy évben.

Elmondta, míg más közép-kelet európai uniós országban átlagosan 20,5, addig Magyarországon csupán 4,5 százalékkal nőtt az elmúlt években a nyugdíjráfordítások értéke. Beszélt még arról, hogy az elmúlt négy évben mintegy 500 milliárd forintot zárolt a kormány az egészségügyi és oktatási szférában, köztük a szegedi egyetemen, miközben más területek extratámogatást kaptak. Kozma igazságtalannak nevezte a kormány által kialakított szociális rendszert.

Szabó Sándor elöljáróban közölte, hogy az október 12-i választásokig sorozatban több sajtótájékoztatót is tartanak, amelyeken bemutatják, mit tett országosan és helyben a Fidesz, mert szerinte a fideszes politikusok közül sokan úgy tesznek, mintha az elmúlt négy évhez nem lett volna semmi közük.

Az országgyűlési képviselő közölte, ma Magyarországon 3,3 millió ember él szegénységben, havonta kevesebb mint 66 ezer forintos nettó minimálbérből, miközben négy év alatt átlagosan 35 százalékkal emelkedett az alapvető élelmiszerek ára. Hangsúlyozta, hiába javasolta az MSZP a parlamentben, hogy csökkentsék a 27 százalékos áfát, nem fogadta indítványukat a Fidesz.

– Négy év alatt negyedére csökkent a Szegednek szociális kiadásokra szánt állami támogatás. Míg 2010-ben közel 900 millió, addig idén már csak 230 millió forintot kapott a város erre a célra. Ezt az állami forrást egészítette ki saját költségvetéséből Szeged 436 millió forinttal.

Elhangzott, közel 200 millió forintot fordítanak az idősek és hajléktalanok ellátására, szociális étkeztetésre, valamint 250 milliót rendszeres és átmeneti segélyezésre. Szabó hangsúlyozta, nem igaz, hogy nem pályáztak szociális projektekre. Több olyan szociális programja is volt a városnak – például nyári gyermekétkeztetés és táboroztatás –, amit pályázati pénzből finanszírozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csiga, aki lepke akart lenni

A spanyol meztelencsigának természetes ellensége nincs, kiirtani nagyon nehéz, és a büdös növényeken kívül szinte mindent letarol a kertben. Tovább olvasom