Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Szócska Miklós: A betegnek tudnia kell, melyik ellátáshoz hol jut hozzá

Szeged - Párbeszédre hívta a dél-alföldi régió orvosi rendelőiben, kórházaiban, gyógyszertáraiban dolgozókat, az érdekvédőket Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Az országjáró körút szegedi fórumán részt vett lapunk is.
– Gyógyhely nem szűnik meg, de funkciót válthat – fogalmazott csütörtök este a szegedi egészségügyi fórumon, illetve előtte, sajtótájékoztatón Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: minden kórházbezárással kapcsolatos szóbeszéd rémhír. Az egészségügy irányítója azt mondta: részrehajlás nélkül, az ellátás érdekében történik az átalakítás. A beteg számára azt kívánják világossá tenni, hogy melyik ellátáshoz hol jut majd hozzá.

– Dolgozunk rajta – zárt szinte minden fórumbeli felvetést az egészségügyi államtitkár. A hozzászólók többsége a jelenlegi ellátórendszer esetlegességét és igazságtalanságát jellemezte, az alacsony bérek és az alulfinanszírozottság miatt protestált. Tapasztalják: a páciensek életfelfogásából hiányzik az öngondoskodás. A felvetések zömével egyetértett ugyan az államtitkár, de a kérdésekre leggyakrabban azt válaszolta: az anyagi lehetőségek korlátozottak, a tartalékok feltárásával, visszaforgatásával és a rendszer újraszervezésével, az életpályamodell kidolgozásával érhetők el eredmények. Ugyanakkor a jelenleginél nagyobb figyelmet kap az egészségnevelés, a megelőzés, illetve a rehabilitáció. Az egészségügyi mozgásteret is megszabja, hogy a kormány az adót és a demográfiát látja megfelelő eszköznek a gazdaság motorjának beindításához.

Szócska Miklós: Az országjáró körút csak a kezdet. Fotó: Karnok Csaba
Szócska Miklós: Az országjáró körút csak a kezdet.
Fotó: Karnok Csaba

– Az országjáró körút csak a kezdet – jelentette ki az államtitkár. A forgatókönyv szerint minden helyszínen először ismerteti a szakmával a Semmelweis-terv „szintjeit", azután tájékozódik a helyi problémákról. Majd egy kérdőív érkezik, hogy pontosan felmérhessék az egészségügyi intézmények helyzetét. A következő hónapokban kidolgozott új modellben meghatározható lesz egy-egy intézmény helye a nagytérségi, hangsúlyozottan új filozófián alapuló egészségügyi ellátórendszerben.

Privatizáció helyett

– Nem lesz privatizáció – válaszolta Szócska Miklós kérdésünkre, de elismerte: a finanszírozási rendszert újragondolják. Alapelv, hogy a hatékony ellátási modellt finanszírozzák, ezért hozzányúlnak a struktúrához. Kemény Lajos professzor, a szegedi bőrgyógyászati klinika igazgatója az egészségügyi fórumon fölvetetette: míg forráshiányos az állami rendszer, addig virágzik a fizetős magánorvosi praxisok sora, aminek egyébként fontos a szerepe a doktorok itthon tartásában. A kétszintű ellátórendszer előnyeit és kockázatait vizsgálják – reagált az államtitkár. Szerinte ezt is meg kell mozgatni, ha nincs más lehetőség a forrásteremtésre.

Olvasóink írták

 • 7. Nórikám 2011. február 21. 20:31
  „Igen, a beteg tudja, ha nem fizet, le is út, fel is út. De sajnos gyakran ha fizet, akkor is meghal!”
 • 6. 266722 2011. február 20. 20:46
  „Privatizáció nem lesz de azért megvizsgáljuk a forrásbevonás lehetőségét,vagyis mégis csak lesz.ahogy van is.A szokásos blabla duma folyt ezek szerint.Szegény államtitkár,ugyan meddig birja még-A betegnek tudni kel,hogy.......A beteg már régóta tudja.”
 • 5. saturnus 2011. február 20. 10:48
  „Népszavazást erőltettek ki hazug demagóg dumával a 300 Ft-os vizitdíj ellen. Mára már ellehetetlenül az egészségügy és a közel kétezer milliárdos költség elvonás hozománya lessz fizetős lessz a beteg ellátás amit maga abeteg fog megfizetni .Minimum50szeressét a 300Ft-os vizitdíjnak. Már elindult a folyamat,pl,vérvételért 500 Ft kell fizetni Nyékládházán,csak. Népszavazás vizit díj ellen 300 Ft de sokan visszafogják sírni de már késő.”
 • 4. deszkás 2011. február 19. 16:40
  „HARMADIKUTAS! Majd találnak hozzá más elnevezést csak még nem tudják hogyan is. A hsz-ed minden bötűje igaz.”
 • 3. 3ikutas 2011. február 19. 13:31
  „Saját kardjukba dőlnek most bele fityiszék.Nem rég még azt mondták , nincs szükség az egészségügyben reformokra.
  Most, hogy a felelősség az övék rögtön szükség lett rá, csak hát az a baj, hogy ebben az esetben is a járulékot
  FIZETŐKKEL szúrnak ki, úgy mint a nyugdíjnál.Aki soha egy fillért nem fizetett az is ugyan olyan ellátásra jogosult, mint aki világéletében nyögte a terheket, sőt bizonyos esetekben még különbre is, úgy mint a nyugdíjnál, aki mindig fizetett keveset kap, aki soha semmit az ugyanannyit.A virágzó magánorvosi praxisokban pedig az összes vizsgálatot az állami intézményekben végeztetik el az orvosok, úgy mint ultrahang, röntgen, vérvizsgálat amit az állam finanszíroz, a beteg meg fizet a magánrendelésen, így nem csoda ha nincs pénz semmire.Az volna a jó megoldás,ha az állami ellátórendszerben dolgozókat tisztességesen megfizetnék és ezért nem végezhetnének magánorvosi tevékenységet, így nem keveredne a két dolog."A beteg számára azt kívánják világossá tenni, hogy melyik ellátáshoz hol jut majd hozzá",ebből csak egy dolog következhet, hogy megint hülyét csinálnak belőlünk, mert mire megtaláljuk hova kell fordulnunk, addigra feldobjuk a talpunkat.”
 • 2. DMagóg 2011. február 19. 12:15
  „Alig több, mint egy éve követelték, hogy pénzt, pénzt, pénzt az egészségügybe!

  Ma:
  "Nincs annyi pénzünk, hogy az ellátás minden szintjét egy megyében biztosítani tudjuk, nincs annyi beteg egy megyében, hogy arra érdemes legyen fenntartani egy csúcsellátást, nincs arra pénzünk, hogy mindenhova minden diagnosztikai eszközt megvegyünk, de egy nagytérségben elő kell állnia egy olyan fenntartható rendszernek, ahol ez elérhető" (Szócska.)

  Folytatják azt, ami ellen kézzel-lábbal tiltakoztak! Kérdezem: Ma mi lenne a mindszenti beteg sorsa? Ja, nem hallanánk róla semmit. Amiről nem hallunk, az pedig nincs is.

  Rendben, folyamatosan lopták a pénzt. De, ma már senki nem lopja!”
 • 1. deszkás 2011. február 19. 12:14
  „Az öngondoskodást a beteg fejéhez verni igy (mire is gondolnak?) enyhén szólva is parasztság. A sokáig hirdetett öngondoskodás egyikét most tetszettek elbaltázni még ha kell akkor ios. Vagy NEM igy kellet volna előadni l.Barbika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csákányi Eszter konzulnét alakít A víg özvegyben

Szeged - Az ország egyik legsokoldalúbb színésznőjét is láthatjuk nyáron a Szegedi Szabadtéri… Tovább olvasom