Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szögesdrót mögött virulnak az egykori tankert almafái

Szeged - Már csak az almafák hirdetik az egykori szegedi tankert hajdani dicsőségét a Szabadkai úton. A területet négy éve kapta meg a város, de még csak most terveznek pályázatot kiírni értékesítésére.
Szinte napra pontosan négy éve került Szeged tulajdonába a volt Zalka Máté Általános Iskola épületéért cserébe a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Technika Tanszékének egykori gyakorlókertje, amelyet azóta parlagon hagyott heverni a város. Az elburjánzó füvet olykor lenyírták, de a tucatnyi gyümölcsfához nem nyúltak. A fák egy része ezért már ki is száradt, a többi pedig már évek óta nem hoz termést. Az alma- és birsalmafák azonban még mindig virulnak a szögesdróttal elkerített kéthektáros területen.

– Meg kellett változtatni a terület besorolását: zöld zóna volt, amire ebben a formában felesleges volt kiírni pályázatot, hiszen eléggé szűkös mozgástere lett volna az új tulajdonosnak – közölte Csúzdiné Deák Ildikó.

Az almafák még mindig szorgalmasan hozzák a termést. Fotó: Karnok Csaba
Az almafák még mindig szorgalmasan hozzák a termést. Fotó: Karnok Csaba

A városüzemeltetési iroda vagyongazdálkodási osztályvezetője elmondta: az átminősítés egy hosszú folyamat, ezt a közgyűlés tavaly december végén fogadta el; a volt tankert besorolása most már központi vegyes terület.

– A terület az IKV kezelésében van, amelynek a következő közgyűlésig kell elkészíteni egy felmérést, benne az értékbecsléssel. Ha a közgyűlés ezt elfogadja, a megszabott irányárral együtt pályázatot ír ki az értékesítésre – mondta Deák Ildikó.

A hajdani mintakertben korábban magvetést, palántázást és növénytermesztést gyakorolhattak az egyetemisták, kertészeti és agrotechnikai tankert is működött, ahol 150-200-féle növény élt. Volt üvegház, paradicsomot és paprikát termesztettek a fólia alatt, a kertben rendezett gyümölcsös állt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízben gázolnak garázsukban

Szegeden, a Bite Pál utcai kétszintes garázs alsó szintjén kiadósabb esőzéseknél 20-30 centis víz áll. Tovább olvasom