Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Szögi, Balog, meg a Szódavíz

A városi televíziók produkciói közül egyetlen egyet válogattak be az Országos Rádió és Televízió Testület Mustra fesztiváljára: Szögi Lackó és Balog József Szódavíz című alkotását.
A városi televíziók produkciói közül egyetlen egyet válogattak be az Országos Rádió és Televízió Testület Mustra fesztiváljára: Szögi Lackó és Balog József Szódavíz című alkotását. Az operatőr-rendező Szögi Lackó évekkel ezelőtt forgatott először szódásüvegekről, azóta érlelte egy hosszabb film gondolatát. – Az fogott meg, hogy egy igazi hungaricumról van szó. A szóda olyan ital, aminek nagy kultúrája volt régen, és még ma is nagy kultusza van. Annak idején a kávéházakban kétdecis szódásüvegekben adták a savanyúvizet a kávé mellé – mondta Szögi.

A film társalkotója, Balog József írta a szöveget és a forgatókönyvet, ő a narrátor is. – Lackó találta ki, hogy a filmben keveredjenek a kis, burleszkszerű, fikciós jelenetek a nagyon is dokumentarista feldolgozással. A kosztümös szerepeket két színész Borovics Tamás és Gömöri Krisztián játssza. Egy szódás nénit is megkerestünk, aki ötven éven át szódát hordott. Motoron – mesélte Balog. – Belekerült a filmbe Bánfi László szódásüveg-gyűjteménye, az ő segítségével pesti iparosokkal is találkoztunk. Jedlik Ányosról is szól a film, neki ugyanis nagyon nagy szerepe volt benne, hogy a szóda tömeggyártása elinduljon. Azt is megmutatjuk, mit csinál a szóda az emberrel, ha bor is van hozzá, és fröccs lesz belőle, ami magyar találmány.

A stáb forgatott a már bezárt Bécsi kávézóban, panellakásban, kockásabroszos kisvendéglőben – egyfajta időutazásra viszi így a nézőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom