Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Szögi Csaba az alternatív fesztiválról

A Belvárosi mozi és a Bábszínház is csatlakozott az idén a számos kísérőprogrammal és kurzussal kibővült alternatív és szabad színházak nemzetközi találkozójához. A szegedi Szögi Csaba, a hétfőn kezdődött Thealter International egyik főszervezője szeretné kamatoztatni, amit a várostól kapott.
Szögi Csaba szerint Szeged a találkozó ideális helyszíne. Fotó: Karnok Csaba
– Ha fesztivál, akkor nyár és Szeged. – mondta a szegedi származású Szögi Csaba, a Harangozó-díjas táncos, koreográfus, együttesvezető. A nemzetközi jelentőségű Thealter Internationalt idén 15. alkalommal rendezi meg a MASZK Egyesület – ehhez csatlakozott két éve először az Alternatív Színházi Szemle. A vasárnapig tartó rendezvénysorozat kilenc versenyprogramot tartalmaz, a zsűrielnök pedig a neves filmrendező, Jeles András.

– El kell hinnie a városnak, hogy a legjobb befektetés a kultúrába való befektetés – állítja Szögi, hiszen szerinte a kommersztől az avantgárdig a kultúra minden műfajára van igény Szegeden. Egy még színvonalasabb találkozóhoz persze több támogatásra és infrastruktúrára lenne szükség – számol be a fesztivál anyagi korlátairól a Közép-Európa Táncszínház vezetője.

A program azonban így is színes. A mozgás-, tánc- és egyéb színházi produkciókon kívül a tavalyi nagy sikerű workshopokat idén is megtartják, sőt újabbakkal is bővült a kínálat. Ladányi Andrea mozgásworkshopja tai-chi és tánc-ritmika órákat tartalmaz. Vívólecke címen akciószínházat mutatnak be a Gór Nagy Mária Színitanoda diákjai – három napon különböző helyszíneken: a Klauzál téren, a Széchenyi téren és a Móra parkban. Idén táncfotós mesterkurzust is indítanak a fotóművész Haris László vezetésével. A szegedi kávéházakban színházi és táncfotókat állítanak ki.

Árnyjáték a témája az idei bábos programsorozatnak, amelyben két magyar és három külföldi előadó progresszív, nem elsősorban gyerekeknek szóló előadása látható. A Kövér Béla Bábszínház ebben az évben lett a rendezvény partnere, a Thealter kedvéért nyáron kinyit erre a hétre.

A Belvárosi mozi is felkerült a helyszínek színes palettájára: Vip-Art címen képzőművészeti kiállításnak ad otthont, ahol alternatív, független, színházi-táncszínházi területen működő művészek képeit láthatja a közönség. Kísérőrendezvényként táncfilmeket vetítenek a moziban.

Szögi nem híve a trendi, nyugatról importált technikákat alkalmazó kortárs táncművészetnek. A néptáncos alapokból kiinduló, a Kárpát-medence folklórjából, de korszerű elemekből építkező művészeket pártolja – munkáját ez az ars poetica vezérli.

Itthon nemrégiben a Szeged Táncegyüttes ötvenéves jubileumán, annak egykori táncosaként lépett fel – 2001 óta először. Mivel nagyon szeretne újra színpadon táncolni, önálló estet tervez. Ezt mindenképpen szeretné itt is bemutatni, hiszen azt vallja: ő csak ideiglenesen állomásozik máshol, ám az otthona Szeged.

Balogh Fruzsina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén bontott roncsok

Harmincezer roncsautó tűnt el nyomtalanul az idén hazánkban – állítja Dobó József. A szegedi… Tovább olvasom