Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Szökdécselve nyitották meg a Reök-palotát

Szeged - Szökdécseltek a szegedi hírességek, ezer kövecskéből számtalan közreműködővel készült mozaik – egész nap programokkal várták a Reök-palota előtt az érdeklődőket.
Szökdécseltek a szegedi hírességek, ezer kövecskéből számtalan közreműködővel készült mozaik – egész nap programokkal várták a Reök-palota előtt az érdeklődőket. A REÖK megnyitóján Réz András azt mondta: a Szépség és fájdalom című tárlat együttgondolkodásra ösztönöz.

Elegáns bordó vagy csíkos háttér, rózsaszín kicsi, vagy nagy zöld keret – ezek közül is választhatott tegnap egész nap az, aki úgy döntött, keretbe foglaltatja magát a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) nyitóünnepségén. A látogatókat 7 órától reggelivel várták, később pisztácia-, vanília-, szilva- (ez illett a palota színeihez) fagylaltot kapott minden fényképezkedő.

– Egy fénykép, amely ugrás közben ábrázol valakit, többet mond az illetőről, mint két óra beszélgetés. Ezek Philippe Halsman szavai. Ő az a fotográfus, aki az 50-es–80-as évek Angliájának és Amerikájának hírességeit szökdelés közben örökítette meg – mondták a Fingerprint Kft. fotósai, akik maguk is arra biztatták a szegedieket, hogy rugaszkodjanak el a földtől. Úgy tűnt, a keret erősen szabályoz: keveseknek jutott eszébe, hogy kiugorjanak belőle, a legtöbben csupán a kép határain belül mozogtak. Volt, aki biciklivel fotózkodott, Székhelyi József, a szegedi színház igazgatója a robogóján pózolt – a fotósok élvezték, hogy nem kell kérlelniük: mutasson valamit. Könyörögtek viszont a Szeged Beton Vízilabda Egyesület tagjainak, hogy imitálják az úszást.
– Akkor kérünk vizet. Léggitározni tudunk, légúszni nem – válaszolták a fiúk, akiket Balog József házigazda így konferált fel: a vízilabdások bemutatják a nagy „reökönyt."

A Szegedi Kortárs Balett társulatának csak férfitagjai voltak hajlandók nagyot ugrani – nem tudnátok egy kicsit tovább a levegőben maradni? – a lányok magas sarkú cipőre hivatkozva csak a keretben szökdécseltek. Az ajándék rózsát viszont köszönettel elfogadták.

Képek, káprázatok

Az október 20-áig nyitva tartó tárlaton bemutatják Goya 1799-ben készült, Caprichos című, nyolcvan darabból álló metszetsorozatát, a művész 1808 után készült, Jelenet a Függetlenségi háborúból című festményét, valamint az alkotó néhány jelentős kompozíciójának másolatát. A kiállításon láthatók a képzőművészként is ismert angol költőnek, William Blake-nek, John Milton Comus című pásztorkölteményéhez 1815 körül készíttetett illusztrációi, valamint Kondor Béla tíz festménye. A Kortárs Szeged című tárlaton, mely október 15-éig látogatható, negyven mai szegedi alkotó festményeit, grafikáit, kisplasztikáit láthatja a közönség. A kiállítás igyekszik képet adni a Tisza-parti város képzőművészetének elmúlt fél évtizedéről.

A szegedi hírességek közül fényképezkedett még többek között Rantall János építész, aki vezényelte a palota fölújítását, Vajda Júlia operaénekes, Fekete Gizi színművész, Lednitzky András, a zsidó hitközség elnöke, Boncz István és családja. Talán nem ártott volna, hogy ha már meghívást kaptak, fogadja is őket valaki a szervezők közül.
Nemcsak fényképezkedni lehetett, szegedi képzőművészek irányításával kavicsmozaik készült. Ezer kövecskét festettek kékre, zöldre, sárgára, fehérre a látogatók, főleg gyerekek.

– A babák nagyüzemben gyártanak – jegyezte meg valaki egy ikerpár ténykedését látva. A kislányok egymás után mázolták a köveket, így ők nagyban hozzájárultak a négy négyzetméteres mozaikkép létrehozásához. Az ötéves Marci keveset festett, de igyekezett eredetit alkotni: csíkozta és pöttyözte a köveket. A darabokat Göblyös Róbert és Popovics Lőrinc tette a helyükre, így készült a palota virágornamentikáját idéző össznépi alkotás. Közben Juhász Máté zongorázott.

Az ünnepélyes átadó a palota előtt 15 órakor kezdődött. A szónokok az egyik keretben álltak, a nézők árnyékot kerestek. Előbb Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója köszöntött, majd Botka László polgármester a város nevében átvette a palotát, melyet a szegedi kultúra új gyöngyszemének nevezett. Közölte: az új intézmény feladata, hogy az egyetemes és az európai kultúrából bemutasson mindent, ami arra érdemes, s méltó otthona legyen a szegedi és dél-alföldi képzőművészeknek.

– Hölgyeim és uraim, barátaim, melegtűrő növények! – szólította meg Réz András esztéta a hőségben a közönséget. Beszélt a Magyar Ede tervezte Reök-palota meghitt bájáról, amely „nem próbál pöffeszkedni, és nem próbálja elcsábítani az embereket a tér többi pontjáról". Élő és friss ez a százesztendős ház, tele van dinamikával – fogalmazott, majd Francisco Goya, William Blake és Kondor Béla alkotásairól beszélt. A Szépség és fájdalom című tárlattal kapcsolatban felhívta a látogatók figyelmét: ne maradjanak csöndben, vitatkozzanak, érezzék, hogy ez a kiállítás együttgondolkodásra ösztönöz. Bátyai Edina, az épületet üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója ígéretet tett arra, hogy igényes művészetet és kultúrát közvetít majd a palota. Ezután a meghívóval rendelkezők beléptek a palotába, a nép pedig 17 órától nézhette meg a kiállításokat, számukra a teljes árú belépő 1900 forintba került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális nyári ebéd a szegedi éttermekben

Szeged - Sok szegedi étterem is meglátta az üzleti lehetőséget abban, amire a tengerentúlon már… Tovább olvasom