Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 25°C

Szőke birsalmás marhalábszára

Szeged - Ínycsiklandó illatok lengték be tegnap délután a szegedi Dugonics teret: a paprikafesztiválon a fűszernövény aromája mellett a finomabbnál finomabb sültek és a pörköltfőzőverseny illata csalogatta a kíváncsiskodókat. Az ételeket Szőke András színész és Bede Róbert, a Tv Paprika főszakácsa értékelte.
A Dugonics és az Árpád téren kirakodóvásár, a színpadon zenés műsor várja még ma is az érdeklődőket az idei szegedi paprikasón. Tegnap pörköltfőző versenyt rendeztek, az indulók marhalábszárból készítették a finom ételeket.

A Móra Ferenc Múzeum csapata egy lében főzte a pörköltet, vagy ahogy Tóth István, a Fekete Ház múzeum főosztályvezetője fogalmazott, szaftjára főzték az ételt. A gőzölgő pörkölt mellett megkordult a gyomrunk, sietve kukucskáltunk bele a következő kondérba.

– Marhabordával tűzdeltük ki a bográcsot, arra tettünk egy réteg húst, zöldséget, végül sóval, borssal és köménymaggal fűszereztük. A paprikát csak a legvégén tettük bele – magyarázta két kavarás között Pallagi Jenő, a rendezvényház pörköltje mellől.

A fesztivált szervező Rendezvényház Nonprofit Kft. csapata is beszállt a vetélkedésbe, Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Idén a Rendezvényház Nonprofit Kft. szervezte a versenyt. Olyan ételt kerestek, amelyhez mindenki ugyanazokat az alapanyagokat használja fel, mégis a saját szájíze szerint ízesítheti – tudtuk meg Molnár Csaba ügyvezető igazgatótól.

A zsűri bográcstól bográcsig sétálva kóstolgatta az elkészült ételeket. Szőke András színész és Bede Róbert, a Tv Paprika főszakácsa olykor kétszerháromszor is belekóstolt a pörköltekbe, hogy biztosak legyenek a dolgukban, és ne tévedjenek a végső döntésnél. Először a Volán Csillagok óavar pörköltjébe merítették kanalukat.

– Fontos az étel állaga, az íze, és arra is adunk pontot, ha van benne valami különleges, például belefőzik a csontot, vagy speciális fűszereket használnak – árulta el a főszakács.

Bárki kipróbálhatta a paprikaőrlést. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az ő bográcsukban is különleges recept alapján főtt a marhalábszár – bár a versenyben nem vettek részt. Dörögdi birsalmát, pálinkában elrakott cseresznyét és apróra vágott almát, körtét főztek össze vöröshagymával, majd hozzáadtak két deci barackpálinkát – avatott be Szőke András.

– Taliándörögdről érkeztünk hajnalban, onnan hoztuk a hozzávalókat. Több ismerősünk jött el ismét, akikkel a tavalyi paprikafesztiválon összebarákoztunk – magyarázta a 47 éves színész.

Három óra körül volt az eredményhirdetés: hét csapatból a harmadik helyezett a Rubin Kft. lett: babgulyást főztek. – Zöldség, répa, krumpli és bab került a levesbe, ami nagyon sűrű lett. Természetesen a saját készítésű pirospaprikánk is benne volt – mosolygott Ampovics Katalin kereskedelmi asszisztens. A második díjat a Rádió 88 csapata vehette át, ők az úgynevezett „I love Szeged bogyólével" pörköltet főzték meg.

A pörköltfőző verseny zsűrije: Szőke András és Bede Róbert. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Régi magyar receptet követtünk, amit gasztrotörténelmi könyvekből ástunk elő – mondta Borbély Imre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács győztes ételéről. – Nem tettük bele rögtön a hagymával a paprikát, hanem hagytuk, hogy a hús a hagymával megpörkölődjön, így nem keseredett be a fűszer. Amikor a hús zsírjára pörkölődött, akkor tettük bele a paprikát, így előjött minden íze, zamata – tette hozzá a tanács elnökségi tagja.

A végére a pörköltöknek már csak a hűlt helye maradt: a szemfülesek akár az összesbe belekóstolhattak. A 74 éves Kelemen Irén és barátnője, a 83 éves Minyon Pálné kétféle ételbe is belekanalazott, és elégedetten mesélték, hogy megérte elsétálni a szökőkút mellé.

Olvasóink írták

  • 18. IVY 2009. október 06. 12:37
    „Logar!

    Én pedig a kihangosított Wittner Máriára lettem volna kíváncsi.....!!!!!”
  • 17. Csecs 2009. október 05. 23:33
    „Lógané a tápai búcsún csápolt Kúrda Györgynek és Klárikámnak a többi vörössegű űttörőpajtásával együtt. Én láttam :D”
  • 16. madártej 2009. október 05. 14:54
    „Lószart, mama! Mi lett volna személyeskedő a hszemben? Azt se tudom, ki az a Logi, így semmiképpen nem tudok vele személyeskedni.”
  • 15. turulvedo 2009. október 05. 08:36
    „logaritmus neked semmise jo? benned van a hiba akkor.”
  • 14. turulvedo 2009. október 05. 08:34
    „sörpocak igy lehet eladni? ne viccelj már! emelni kell a szinvonalat !szerintem.ne nézz mindenkit félhüjének. vannak akik nem is néznek tvt.tehát ne általánosiccs. :D”
  • 13. madártej 2009. október 05. 08:00
    „moderálva személyeskedő”
  • 12. Kreatív 2009. október 04. 22:46
    „Nem árt a helyére tenni:
    A paprikát nyugodtan összedolgozhatjuk pörkölés előtt a hússal és a hagymával,
    ha addig pihentetjük a tűztől a bográcsot! Így nem ég meg.
    Amennyiben utólag paprikázunk szegényebb lesz a hús íze!

    A lengyel bigosz ma is úgy készül, hogy egyszerre kerül az üstbe a
    hús és a hagyma.

    A birsalmázás nem unikum. Sajnos nem láttam a Paprikafesztivált, mert a Pilis erdeit jártuk.
    Szentléleken mesélte ma egy barátom, hogy Ő mindig tesz birsalmát a bablevesbe.
    Ez is hozzásegíti azt az ételt, hogy fenséges íze legyen!
    Legközelebb úgy fözzük a bablevest.

    Én egyébként VESZEM a Szőke humorát. Jó, hogy van Ő nekünk.”
  • 11. Tömeg 2009. október 04. 21:11
    „Sörpocak! 8.
    Ne keverjük már a szezont a fazonnal!
    A Bujtor Istvánnak nem kellett járnia mert olyan tehetséges volt hogy nem kellett neki.
    A másik személy száz évig ülhetne a színiiskolában,akkor sem tudna még a lába nyomába sem érni.
    Ezenkívül még a ripacskodáshoz is szükséges valamennyi tehetség.
    Aki meg pénzt akar keresni,és nem tehetséges,elmehet éppen dolgozni is valahova.
    Legyetek csak büszkék!
    Mi a maradék pár millió,majd kezeljük a távirányítót! :D”
  • 10. Logaritmus 2009. október 04. 19:50
    „Roppant gyenge volt az a paprika "fesztivál". Volt vagy 4 paprika árus, 2 mézes, a többi meg a minden fesztiválon megforduló "hagyományőrző" biznisz: kürtöskalácsos, fa kardot áruló, stb. Vasárnap délután egy fesztiválon meg nem a kihangosított Wittner Máriára lettem volna kíváncsi.”
  • 9. sörpocak 2009. október 04. 19:30
    „De azt is hozzá tenném, ha a szentesi lecsófesztiválról csak a felét tudósította volna a dm,akkor lehetne miről beszélni. Szánalmas egy lap ez a dm, de ez az izgató benne!Ilyen minőségű ujságírást sem lehet tapasztalni.Annyira amatőr, hogy már tetszik!”
  • 8. sörpocak 2009. október 04. 19:26
    „Mi a bajotok Szőkével? Az, hogy ripacskodik? Ha nem tudnátok, ma csak így lehet eladni magát a embernek! De hamár színészetről is szó esett!Szapuljátok, hogy nem színész! A színészt nem az iskolájai teszik színésszé. Talán említsem a kedvenceim közül Bujtor Istvánt? Ő soha nem tanulta a színészetet. Benne volt, mint Szőkében is benne van. Jelzi eszt a több tucatnyi színvonalas filmje is, mondhatnám a most éppen futó Európa Campinget!Filmmúzeumon megy. Azért, mert ő bevállalta az amatörködést, és ezt a mai napig vallja, ezért lenézni? A paprika tv-ben is jól szerepelt. Vagy az nem tetszik, hogy gy vidéki kisváros szülötte? Mi büszkék vagyunk rá ITT SZENTESEN!!!!! Talán olvassátok el ezt:http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C5%91ke_Andr%C3%A1s”
  • 7. cumania 2009. október 04. 17:07
    „Egyetértek, sajnálnivaló!”
  • 6. turulvedo 2009. október 04. 16:08
    „pille,de ebböl csinálnak sztárt a ker-tvk. szánalmasak. egyébként a tarozásukat már kiegyenlitették a ker-tvk?? ha nem akkor záróra.”
  • 5. pille 2009. október 04. 13:46
    „Pszichológiai kezelésre szorul szegénykém. És még milyen sokan szorulnának.”
  • 4. Tömeg 2009. október 04. 13:45
    „Mióta színész ez az ember!

    Még ripacsnak is gyenge!
    Láttam régebben a förtelmes reklámokat vele a Duna TV-n már akkor is nagyon hányingerem volt tőle.
    De az elmúlt héten, volt "szerencsém" valami műsorát is látni,ahol egy hasonszőrűvel szerencsétlenkedett.
    Nagyon mélyre süllyedt a színvonal szeretett országunkban emberek!

    SZinész= Bodrogi,Törőcsik,Eperjes,Koltai,........Vagy rosszul tudom?”
  • 3. suzukirobi 2009. október 04. 13:08
    „beteg ember...”
  • 2. turulvedo 2009. október 04. 09:31
    „e s ahogy el nézem "hot" is”
  • 1. turulvedo 2009. október 04. 09:30
    „szöke naon szöke :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villamos gyűrt maga alá egy autót Szeged belvárosában

Baleset történt Szegeden szombat délután négy óra körül a Centrum előtt: egy személyautó ütközött a 3F jelzésű villamossal. Tovább olvasom