Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Szőke Tisza: talált, süllyed (galéria)

Szeged - Megszámlálhatatlanul sok fotó készült ezen a hosszú és szabadba csábító hétvégén a Szőke Tisza hajóról. Szinte minden második töltésen kocogó, sétáló vagy bicikliző megállt, s ha volt nála mobiltelefon, exponált néhányat emlékbe a 7,5 millióért – ócskavas áron – meghirdetett, haldoklásában is lenyűgöző hajóról.
Igyekezni kell, olyan tempóban zöldülnek a part menti fák és bokrok, hogy néhány nap múlva már igencsak hiányosan látható, fotózható majd a partról az egykor szebb napokat látott, megfeneklett Szőke Tisza. Az a generáció, amelyik a JATE, Gyöngye, Hajó háromszögben múlatta hétvégi estéit, éjszakáit, mindenkinél jobban siratja a hajó pusztulását. És sajnálja a mai fiatalokat, hogy ezt már nem láthatták, s arról mesél nekik, hogy könnyű drog nélkül is lehetett örülni az életnek. Persze némi alkohol azért javította ezt a világlátást is.

Holtában is lenyűgöző a Szőke Tisza. Fotó: Kovács András (galéria)

Mára óriási médiafigyelem kíséri a hajót, a sajtó és persze a közvélemény is akkor lenne elégedett, ha olyan vásárló nyerné a felszámoló által meghirdetett licitet, amelyik meg is mentené. Ám ez milliárdos nagyságrend, s pusztán piaci alapon kivitelezhetetlen. A leginkább piaci alap az ócskavas, azon talán lehet nyerni – a szakértők szerint. Esetleg a liciten nyertes is licitet hirdet, és elkezdi árulni a hajó kisebb darabjait, szerintem talál jó néhány 40-es, ötvenes éveiben járót, aki áldozna erre. A többi meg megy a levesbe.

Holtában is lenyűgöző a Szőke Tisza. Fotó: Kovács András (galéria)

Ez persze a pesszimista forgatókönyv, ám mielőtt az optimista változat írásába kezdene valaki, nem árt egy pillantást vetni a Régi Hungáriára. Pusztul az is rendesen, ráadásul a város közepén, régóta kiérdemelte a Szeged legszebb sebhelye címet. Nem talál rá vevőt az egykor aprópénzért megvásárló befektetési alap. Pedig az igazi az lenne, ha lányaink, fiaink, unokáink szalagavató báljukról átsétálhatnának a hajóra.
Bocsánat, a Hajóra.

Olvasóink írták

 • 16. volanpapa 2012. május 05. 11:15
  „tisztelt "Vári" hozzászóló.
  A civilek úgy tudnak (tudnának) segíteni,hogy a helyi városvédőkkel, az önkormányzattal,a helyi médiával felvéve a kapcsolatot a vételárat össze rakva,megvásároljuk a hajót.A fennmaradó összeggel pályázni lehet a TELJES FELÚJÍTÁSRA EU-s pénzt.Lehet besegíteni társadalmi munkával,így a költségek faraghatók.A legelső és legnagyobb probléma,hogy olyanok pályáznak a hajóra,aki csak a fém mennyiség miatt akarják megvenni.Viszont ezt minden körülmények között meg kell (meg akarjuk) akadályozni,mert ha bontásra kerül a hajó,akkor végleg eltűnik egy olyan hajó,amely jobb sorsra érdemes,és egykor Szeged büszkesége volt.EHHEZ AZ AKCIÓHOZ KELL A LAKOSSÁG TÁMOGATÁSA.Nem szabad bedőlni azoknak a pletykáknak,hogy nem menthető a hajó,mert több,egymástól független szakértők is azt mondják,hogy EGYBEN MENTHETŐ a HAJÓ:”
 • 15. Bördy 2012. május 02. 11:09
  „Szegény Szőke Tisza süllyed, mint az életszínvonal...
  Sajnos én már csak akkor láttam ezt a hajót mikor már elsüllyedt de még így is tiszteletre méltó.”
 • 14. gubanc 2012. május 02. 07:29
  „Majd, ha minden 10-edik magyar ad egy ezrest, akkor meg lehet menteni. Akkor lehet rekonstruálni és helyrehozni.
  Esély rá nulla. A többi variáció szélhámoskodás.
  A debreceni stadiopn helyett már 5 ilyet helyre lehet hozni.”
 • 13. kalkutta 2012. május 02. 00:21
  „A 4. és a 10. véleményhez csatlakozom.”
 • 12. vári 2012. május 01. 23:31
  „volanpapa
  A civilek milyen formában tudnának segíteni? Értem, hogy fejenként 1000 Ft-tal, de pontosa hogyan, hova?”
 • 11. tamaska93 2012. május 01. 21:40
  „Szégyen hagyni elsüllyedni :(”
 • 10. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 01. 17:55
  „Ennek a hajónak a karbantartási költsége ott van valakinek a bmw-jébe, palotájába, külföldi bankszámlájába.
  Legyünk rá büszkék!”
 • 9. volanpapa 2012. május 01. 17:43
  „Tisztelt hozzászólók.
  Hónapok óta próbáljuk a hajót megmenteni attól,hogy bontásra kerüljön.Mindenki csak siránkozik,hogy milyen szép és milyen jó volt egykoron a hajó.Büszkék voltak a szegediek rá,nem kis pénz hozva a városnak.Egyszer csak olyan állapotba került,hogy pénzt kellett volna áldozni rá,de ez feledésbe merült.Most itt az (volna) az idő hogy megmentsük(megmentsék) a kohótól,és most azon törik a fejüket,hogy ki fogja a "halálba" küldeni.Több szakember állítására támaszkodva,a HAJÓ EGYBEN MENTHETŐ!A lakosság összefogásával (FEJENKÉNT 1000 azaz egyezer forinttal)támogatva a próbálkozásunkat megmenthető a hajó.Már csak a TÖRTÉNELMI MÚLTJA ,és azért mert az EGYETLEN ILYEN KÉTKÉMÉNYES HAJÓ ami még egyben van.Ha a Városvédők,civilek,a Mahart,az ÖNKORMÁNYZAT,a Katasztrófavédelmisek,és cégek,Szeviép,Pick,Vízművek,stb. összefognának,már az induláshoz megvolna a költség.EMBEREK,az IDŐ NAGYON KEVÉS és MÉG MINDIG azt mondom,SZEGEDIEK most ÖNÖKÖN(RAJTATOK) a SOR a CSELEKVÉSRE.”
 • 8. Együgyű 2012. május 01. 15:43
  „,,Szőke Tisza: talált, süllyed (galéria)"
  Most már a jelenlegi ismeretek alapján azt mondom, süllyedjen tovább és majd el.
  Most azonban ezek szerint a Szegedieknek látványosságot okoz. A jelenlegi tulajt meg nem értem.
  Miért nem szed belépődíjat a látványosságért? Nem vérbeli üzletember/emberek a tulajok? A kínálat és a kereslet határozza meg a kapitalizmusban az árakat! Ezt kellene alkalmazni a nézelődésért és a fotózási lehetőségnél is!
  OFF.”
 • 7. geza 2012. május 01. 15:15
  „#6 Igaza van. Elherdálták úgy mint Vigadó, Hági, Hungária.
  Nem lehet utánanézni kinek a kezében vannak ezek? Kötelezni őket, a felújításra megnyitásra (régi formájában), 1 éven belül, ha nem történik semmi a város vegye át 0 Ft-ért (majd intézze a sorsát tovább)”
 • 6. klj-54 2012. május 01. 14:47
  „Valamit nem értek, elvégre is kapitalizmus van.
  Kinek mi köze van ahhoz, hogy a gazdája mit tesz ezzel az ócskavassal?
  Nem a mellénynek kell nagynak lenni, hanem ha valóban kellett volna ez a rom akkor oda kellett volna menni és megmenteni!
  Persze olyan jó érzés lehet anyázni másokat a fotel mélyéről...”
 • 5. öregvegyész 2012. május 01. 12:03
  „ÚGy látszik ez egy kifogyhatatlan témája az újságnak, mint hajdan az Ánti-Krisztus megjelenése Alsóvároson. Egyetértek 3-al ez nem egy korkép, hanem egyben egy Kórkép is. Ülünk a meleg Sz...ban és mosolygunk. Oly jó! Nem?”
 • 4. potter00 2012. május 01. 11:54
  „Mi ebben a lenyűgöző?
  Elherdálták, szétlopták, sorsára hagyták, tönkretették. Átlagos magyar történet.”
 • 3. nemecsekerno_007 2012. május 01. 11:27
  „Hűen tükrözi az ország elmúl 40+20 évét : (”
 • 2. Bendegúz007 2012. május 01. 09:34
  „A szőke tisza sorsa lassan eldől mi lesz vele.”
 • 1. mittaláltam 2012. május 01. 07:43
  „Riport a hajóról, 21:38-tól
  http://mno.hu/?v=53644”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zokni, szandál, Belmondo a ligeti majálison - galériával

A ligeti majális hétfő délutánján kiderült: a meleg tavasz nem csak a csinos lányokat csalogatja elő, hanem a jó öreg zokni-szandál kombinációt is. Tovább olvasom