Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Szökőkút Kínából, akác Somogyból

Kész az újszegedi Kállay liget új parkja. A növényzet és a sétautak megvannak, a berendezések az avatás előtt kerülnek a helyükre – hamarosan. Az aszfaltút jövőre készülhet el. Az újszegedi Kállay liget és környékének viharos története több mint két esztendőre nyúlik vissza.
A díszkutat még nem merték kitenni. Fotó: Segesvári Csaba
Önkormányzati pénzből fogott hozzá egy évvel ezelőtt a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. az újszegedi Kállay liget felújításához, új parkrészek kialakításához.

– A zöldterület tavaly fél hektárral gyarapodott, most majdnem kéthektáros. A liget fáit átvizsgáltuk, több mint harminc beteg és balesetveszélyes példányt kivágtunk – tájékoztatott a munka kezdetéről Gila Csaba. A kht. közterület-fenntartási divízióvezető-helyettese elmondta, a park építése ezután kezdődhetett, egy év alatt 20 millió forintot fordítottak rá. Elsősorban cserjét telepítettek. Kisfákat azért nem ültettek, mert azokat a többi leárnyékolná, nem tudnának felnőni. A régi betonburkolatot sétautak váltották fel. A nyolcvan négyzetméternyi kockakő sétányok az erdőben folytatódnak, ott akácrönkökből rakták ki.
Mivel megfelelő méretű farönköket az Alföldön nem találtak, az építkezés elhúzódott. Hosszas keresgélés után a társaság végül Somogyból szerzett be akácot.

Múltidéző

Az újszegedi Kállay liget és környékének viharos története több mint két esztendőre nyúlik vissza. A parkkal szomszédos hajdani egyetemi kertészetet a város akkoriban akarta értékesíteni. A félmilliárdos vételárat sokallhatták az érdeklődők, mert senkinek nem kellett. A zöldterületet végül kettéosztották, egyik részét a Kállay ligethez csatolták, a másikat egy lakópark beruházójának adták el. A viták a zöldön átvezető közművek és az út építésével újraéledtek. Nem múlt el hónap, hogy a helybeliek ne tiltakoztak volna a fakivágások, a közműépítés vagy az út miatt. Tavaly nyáron csitultak az indulatok, amikor a környezetgazdák a telekrendezést követően elkezdték a parkosítást.

A tér berendezéseit viszont – az eddigi tapasztalatokból kiindulva – csak a két hét múlva esedékes ünnepélyes avatás előtt, az utolsó pillanatban szállítják ki a helyükre. A napokban teszik ki a pihenőpadokat, és összeszerelik a raktárban várakozó kerti pavilont. A húsz négyzetméteres fedett pihenőhely fából készült, és – hasonlóan a szőregi Rózsák terén, valamint a makkosházi Honfoglalás emlékparkban láthatóhoz – télvíz idején is használható lesz. Nem úgy a vadonatúj díszkút, amelyet a kihelyezés és a próbaüzem után télire nyomban be is kell takarni.

Az új, két és fél méter magas díszes ivókút gránitból készült, az oldalán megörökítik Kállay Albert és a park létrehozóinak nevét. A díszkút érdekessége, hogy a kemény nemes követ kínai importból szerezte be a környezetgazdálkodási kht. 600 ezer forintért. Hazai mészkő alapanyagra jóval drágább ajánlatot kaptak, az kétszer ennyibe került volna. A kutat jelenleg egy szőregi virágboltban raktározzák, kitenni még ezt sem merték a rongálók miatt.

A parkot szeli át a Derkovits fasor folytatásaként egy közút. Az alatta húzódó közművezetékek már készen vannak. A város idei költségvetésében megvolt már a pénz az aszfaltozására, csak meg kellene csinálni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom