Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Szolgálatban a szegedi járőrökkel

Szeged - Szegedi rendőrjárőröket kísértünk el, hogy lássuk: mivel töltik munkaidejüket. Néhány óra leforgása alatt egy bűnözőt sikerült lekapcsolniuk, és egy megvert iráni diák is a segítségüket kérte.
– Itt a legjobb a gyros – mutatott Ali büféjére tegnap Simon Tamás törzsőrmester, miközben érdeklődő tekintetű kínaiakon keresztül jutottunk ki a büfékhez – a Cserepes sori piac ellenőrzésére indultunk, a Szegedi Rendőrkapitányság járőreit kísértük el szolgálatuk első felében a városban. Többek között azért tartottunk velük, mert olvasóink lapunk Csörög rovatában és a www.delmagyar.hu oldalon is többször megjegyezték: kevés rendőrt látnak az utcákon.

Előre köszöntek a járőröknek

Mivel a rendőrautóba biztonsági okok miatt nem szállhattunk be, egy másik járművel tapadtunk szorosan rájuk. A piac előtt még elkanyarodtunk a nagyállomás felé: az alsóvárosi párosnak naponta kell ellenőrizni a barakkokat a környéken lakó hajléktalanok miatt. Miután mindent rendben találtunk, a Cserepes sor felé vettük az irányt. A piacon egyébként többen előre köszöntek a járőröknek. Szemrevételeztük: a bejárat előtt nincsenek illegális cigiárusok. A Mars tér következett.

Cigi és lángos

A rendőrautó a régi csarnok oldalán parkolt, rejtve az új építésű Irén bejáratától, ahol járőreink szerint több olyan alak is szokott ácsorogni, akik jelzik a cigiárusoknak, ha egyenruhás közelít. Mégsem voltunk elég óvatosak: mire az egykori Mázsa-ház elé értünk, már egyetlen csempészcigit kínálóval sem találkoztunk. Akik korábban még árultak, most lángosra vártak a sorban, persze falból.

Bűnözőt is sikerült kézre keríteniük a rendőröknek. Fotó: Miskolczi Róbert
Bűnözőt is sikerült kézre keríteniük a rendőröknek.
Fotó: Miskolczi Róbert

Nem volt ilyen szerencsés az a csapat, amelyet a trolimegállóban igazoltatott Simon Tamás és Klacsák Tamás. Az egyik 17 éves fiatalembert eltűntként körözték, mert három napja nem jelent meg tartózkodási helyén, a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézetben (GYIVI). – Velünk jön önként, vagy alkalmazzunk bilincset? – szegezte a fiatalembernek a kérdést Simon Tamás, mikor az igencsak kelletlenül vette tudomásul, hogy előállítják. Hárman „tisztának" bizonyultak, és finoman szólva sem vették jó néven az igazoltatást. – Családos apa vagyok! Hazugság, hogy kéregetek! Akkor elismerem, ha valakit idehoznak, és a szemembe mondja – magyarázta ingerülten egyikük.

A bevitt fiatalról utóbb kiderült: nemcsak a GYIVI-nél keresik. A Szeged Városi Bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene, mivel egy bűncselekmény kapcsán a 17 éves szegedi férfi nem jelent meg a tárgyalásán. Így ahelyett, hogy az intézetbe vitték volna vissza, őrizetbe vették. A törzsőrmesterekre az előállítás miatt órás papírmunka várt – elköszöntünk tőlük.

A megvert iráni

Csatlakoztunk a belvárosi pároshoz: a Kárász utcán már tucatnyi igazoltatáson voltak túl, amikor megérkeztünk hozzájuk. Egy felszakadt szájú férfi a barátjával lépett oda a rendőrökhöz: az iráni orvostanhallgatók azt tudakolták Maltesics Gábor főhadnagytól, hol tehetnek feljelentést. Az egyikükre – elmondása szerint tegnap hajnalban a SZOTE-klub előtt – rátámadt több szaudi hallgató, minden előzmény nélkül. Üveggel verték tarkón, utóbb a szája is felrepedt. Orvosi látleletet vetetett és a rendőrségi feljelentésen gondolkodott. Miután a diákokat útbaigazították, a rendőrök kerékpárosokat parancsoltak le a nyeregből.

– Nem tudtam, hogy itt nem lehet biciklizni – védekezett egyikük. Mivel a fiú megbánást tanúsított, csak szóban figyelmeztették.

– A szabályszegőket figyelmeztetjük, vagy a helyszínen megbírságoljuk. Súlyosabb esetben följelentjük – mondta Nógrádi Bettina őrmester, majd folytatták gyalogos körútjukat a belvárosban.

Olvasóink írták

 • 20. Médiamogul!!! 2008. április 24. 17:24
  „kedves 000000000!

  Miért érzem úgy, hogy te is a testülllllethez tartozol mint én. Igaza van a hozzászólóknak abban hogy többen kellene hogy legyünk. Gondolom ebből mindenki rájön hogy nem polgárőr vagyok. De amíg a rendőrségen belül illetőleg a törvénykezésben nem tesznek rendet addig ne is várja el az állampolgár, hogy eltakarítsuk a gusztustalankodó erősen pigmentáltakat a közterületről. Van itt baj nem kicsi. Pl. az hogy elfogy lassan az rend-őreiből a motiváció mert a cégen belül egyre gusztustalanabb dolgok folynak. Csak néha jutalmaznák meg a járőröket egy két előléptetéssel vagy CSILLAGGAL hogy netén pár forinttal magasabb legyen a fizetésük. Akkor szerintem jobb kedvel és több beleéléssel csinálnák az amúgy is sz.. munkájukat. Annyi biztos hogy a romáknak több minden jár mind a rendőröknek. Pl. szükséglakás. Nekünk meg maximum a pofánk.”
 • 19. Laci2 2008. április 19. 12:31
  „ÓÓ az Ali gyrosa a legjobb!! Teljesen egyetértek vele!”
 • 18. egy 2008. április 18. 19:58
  „00000000000!
  A helyzet az, hogy az egyik rendőrismerősöm mondta nekem, hogy "felfelé nincs panaszkodás, csak csodálkozás...!"
  Náluk ez így megy... DM-ben cikk erről?
  Hűűűű, hát arra kíváncsi lennék!
  Meg arra a kisrendőrre is, aki nem "úgy" nyilatkozna...
  Nem sajnálom őket, de a fizetését mindenkinek emeljék meg!!! :)
  Kivéve a Parlamenti ingyenélőkét!!!”
 • 17. 00000000 2008. április 18. 19:29
  „Kedves dova!
  Nyilván ezt látod, mert ezt akarod látni.
  Biztos egész véletlen, hogy a cikk ezzel kezdődött. Gondolom a riporter semmi más kérdést nem tett fel a rendőröknek.
  Pl.: miért kell órákat papírt tölteni egy szutyok miatt?
  De így van rúgjál még egyet beléjük, sőt rohanj és jelentsd fel őket mert a képen nem látszik az azonosítójuk...
  Azért érdekelne egy cikk amiben egy járőr nyilatkozik a munkakörülményiről, fizetéséről és úgy általában a rendőri munka jó illetve rossz oldaláról. Kedves Délmagyar írnátok egy ilyen cikket is.
  Ja kérdezzétek meg, hogy egy átlagos napon mennyi járőr van az utcán és miért csak annyi.”
 • 16. egy 2008. április 18. 19:19
  „dova!
  Legalább tudod, hogy hol egyél gyrost! :)
  Ne légy már rosszmájú...
  Én nem védem őket, de szerintem nem kell általánosítani!
  Nekem is volt jó, és rossz tapasztalatom is, köztük is van olyan, akinek nem volt gyerekszobája... :)))”
 • 15. Cc 2008. április 18. 19:06
  „És ha nem ilyenek, akkor ha intézkedik, először a délmagyarban visítanak, utána pedig a főnöke rúg belé egy nagyot.”
 • 14. dova 2008. április 18. 18:43
  „Az első mondat jól írja le a jelenlegi szegedi rendőr járőrökről alkotott véleményem.
  "- Itt a legjobb a gyros - mutatott Ali büféjére tegnap Simon Tamás törzsőrmester(...)"”
 • 13. egy 2008. április 18. 16:59
  „00000000!
  Jogszerűen, és szakszerűen???????!!!!
  Azokkal? Hogy, hát védi a törvény őket! (Sajna, már az állatvédős is)
  Több a joga, mint a rendőrnek, meg a vámosoknak! :( Egyből az Ombudsman!!! Szerintem azok meg valami fertőző vírussal lehetnek megfertőzve, mert fél tölük a Hatóság :(
  Gerinctelen ombudsman jön, és kérdez, és vizsgálódik, majd jól "le kúrattat" valakit a főnökével, és megy is vidáman haza, hogy megérdemelten költse a sok seggnyalás után járó fizetését!
  Igazad van, az Ügyészségre járni nem fasza... :) Főleg oktalanul...
  Média? Olcsó szarkavarás a "minden evő", és beszűkült látókörű nép számára, akik ezt "eszik"!
  Ja, és nem a rendőrbácsiknak (rendőrcsajoknak) kellene elverni őket! Eszembe sincs bajba sodorni őket! Lenne rá bizti önként jelentkező! :)
  Biciklisek? Na, lehet szidni, és dicsérni őket, de a Kárász utca az a mienk, GYALOGOSOKÉ!!!! Nem szidom őket, mert mint az élet minden terén, itt is vannak rendes biciklisek, akik betartják a szabályokat...
  Még anno nem volt kamera, addig néhány "véletlenül" majdnem elesett... :)”
 • 12. 000000000 2008. április 18. 16:36
  „Rendőr az nincs és nem is lesz.
  Csak nekem tűnik az fel a hírekben, hogy mekkora a rendőrség ember hiánya. Ezen nem gondolkodik el senki miért van.
  Egyébként a rendőrök és a vámosok is eltudnák verni a cigiseket a Mars téren. Hidd el. Az nem nagy mutatvány.
  Próbáld meg a mostani törvényeket betartva, jog és szakszerűen intézkedni ezekkel a mocsadékokkal. Gondolom te is olyan hatásos lennél mint a rendőrség. Legkönnyebb elverni a jónépet, aztán meg futni az ügyészséghez meg a médiához, hogy mit csináltak azok a csúnya rendőrbácsik.
  Más: állandóan megy a sírás a kerékpárosok miatt a kárászon. Kb. 1-1.5 ével ezelőtt ha jól emlékszem mekkora sajtó vízhangja volt amikor a rendőr feljelentette a kerékpárost. Aki ezért 18.000,-Ft büntit kapott Akkor az volt a baj.
  El kéne dönteni mit csináljon a rendőr...”
 • 11. polgár 2008. április 18. 16:07
  „Igaz hogy több rendőr kellene az utcákra, főleg a belvárosban, az ott lakók (már nem sokan vagyunk,mindenki menekűl és kiadja albérletbe ha teheti a lakását) rettegnek a hétvégi diskós éjszakáktól vagy a nagy reklámnak örvendő ifjusági napoknak amikor végig tombolják a várost az ifjaink, kukákat boritgatva, üvegeket tőrve a járdán, közúton AUTÓKAT mozgatnak meg a parkolóban heccből....hát ez csak a veszélytelen része a dolgoknak, be kell látnunk hogy azt nem lehet elvárni a rendőreinktöl hogy mindig mindenütt ott legyenek ! Nagyobb civil összefogás kellene, szomszédok, egy utcában lakók, polgárörök, a mai mobil kommunikációs világban nagyon hatásosan vissza tudnánk szorítani az utcai bünőzést (több fejlett országban bevált) SZERVEZETT megfigyeléssel, kölcsönös odafigyeléssel és nem utolsó sórban a közöny leküzdésével ! Talán egyszer elérjük azt is hogy ez működjön, a szomszéd köszönjön a szomszédjának, tudja a nevét, netán segítsenek egymásnak a mindennapos stressz leküzdésében egy mosolyal ,segítőkészséggel.”
 • 10. mikki 2008. április 18. 15:45
  „Jó lenne megtudni, hogy mennyi rendőr dolgozik egy nap egyszerre az utcán Szegeden. Mert szerintem nem sok. Ha meg egy hülyegyerek miatt órákig írják az írnivalót, akkor ki van az utcán.”
 • 9. joy 2008. április 18. 15:42
  „Ha nem vennék a nagyarcú "áriák" a cigitcigitelőktől a bagót, egyeéb szatyorból árult sz.rokat, nem lennének ott!
  Aki tőlük vásárol bagót, és papírt kap helyette, megérdemli!
  Épp olyan bűnöző, mint az árusok!

  Tudod béBá?”
 • 8. egy 2008. április 18. 15:04
  „Civilbe kellene a rendőröknek, meg a vámosoknak járkálniuk!
  Próbavásárlás, meg figyelés... És le lehetne foglalni a sok szart, és megbírságolni az ezekkel foglalkozókat!
  Vajon miért nem jut eszükbe az ilyen az erre illetékeseknek???????
  De hülye az is, akik leállnak velük...
  Szóval, Hatóság! Csináljatok valamit!!!
  Ha nem megy, akkor én itt kérnék arra felhatalmazást, és mentességet, hogy amelyik redves paraszt megint piszkálná a szomszéd nénit, akkor azt elverjem, majd, ha jönne a többi, akkor van pár cimborám, akik szívesen vernék a többit is...
  Vizet, és vödröt viszünk, hogy a vértócsákat felmossuk, és az elszállításukról is gondoskodunk! :)
  Ingyen, és bérmentve, csak a magunk szórakoztatása céljából! :)
  Szép napot mindenkinek! :)”
 • 7. NÁTHA 2008. április 18. 13:49
  „JÓ AZ A CIGI AMIT ÁRULNAK DE CSAK NÁTHA ELLEN ! ENNYI SOK PARASZTOT AKI LEÁLL VELÜK . A SZEMETES KUKÁKBAN REJTIK ,TÁROLJÁK A CIGIKET .”
 • 6. httr 2008. április 18. 11:19
  „Takarítsák el a Mars Térről, és a városból a garázdálkodó cigány hordákat!!!!”
 • 5. bélaBÁCSI 2008. április 18. 11:19
  „A MARS TÉREN TÜRHETETLENEK A CIGISEK ! KIRABOLJÁK AZ EMBEREKET ZAKLATJÁK AZ EMBEREKET. A SZEMEM LÁTTÁRA VERTEK ÁT EGY EMBERT PAPIR VOLT A CIGISDOBOZBAN ÉS REKLAMÁLT AZ EMBER DE MEGFENYEGETTÉK ,HOGY MÉG ÖK HIVNAK RENDÖRT. EGY MÁSIK ESETBEN TÖBB NAPIG ITATTAK EGY EMBERT ÉS LEVETTÉK TÖBB SZÁZ EZEREL . DE A RENDÖRSÉG ÉS A VÁMOSOK SEMMIT NEM CSINÁLNAK ELLENE . NE VEGYEN SENKI TÖLÜK SEMMIT ! ! !”
 • 4. redastra 2008. április 18. 09:03
  „Egy hétig lejárt zöld kártyával jártam,Egyfeszt beléjük futottam,akkor nekem úgy tünt,hogy túl sokan vannak:)”
 • 3. LoLLer 2008. április 18. 08:57
  „Esténként nyugodtan több embert is beoszthatnának!”
 • 2. k 2008. április 18. 06:52
  „hal!!
  "Nyugalom" , majd akkor lesz ha több rendőrt látunk az utcán, és nem csak a te általad említett csoporttal van gond!!!”
 • 1. hal 2008. április 18. 05:16
  „Man hamarab keletek volna a rendorok akkor talan nem let volna egyi szemtelen es fegyegeto kisebseg (cig....)
  Szova hajra torveny majdcsak nyugalom lesz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izgalmas udvarok maradnak rejtve Szeged belvárosában

Szeged - Felülírja a belvárosi lakások eladása azokat az elképzeléseket, amelyekkel a belvárosi tömbbelsőket nyitották volna ki az építészek. Tovább olvasom