Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Szolgáltak és főztek

A Szeged Városi Rendőrkapitányság ügyeletén főztek ugyan virslit szilveszterkor, az új évre viszont csak ásványvízzel koccintottak. A rendőrök szerint többnyire az ittas vezetők, a vandálok és a verekedők száma növekszik meg ilyenkor – de az is csak a hajnali óráktól.
Tomasev Marin megyei ügyeletvezető. Fotó: Karnok Csaba
A városi rendőrkapitányságon a szokásos ügyelet működött szilveszterkor: a földszinti helyiségben ketten tartották a frontot este 8-tól reggel 8-ig. Az egyik vezérlőpult előtt Csatlós László alezredes ült, aki a városi hívásokat fogadta, a másiknál pedig Tomasev Marin őrnagy, aki a megyei ügyekkel foglalkozott.

Tizenegykor még nyugalom volt az ügyeleten. Addig csak egy szerencsésen végződő autóbaleset történt. A rendőrök ugyanakkor hangsúlyozták: a szilveszter éjszaka teljesen kiszámíthatatlan. Többnyire az ittas vezetők, a vandálok és a verekedők száma növekszik meg ilyenkor – de az is csak a hajnali óráktól.

– Hol durrognak pontosan azok a petárdák? Igen, értem. Azonnal küldök egy járőrt – vette fel az adatokat az alezredes, aki azonnal kocsit küldött a helyszínre. Csatlós László elmondta: minden bejelentésre kimennek – noha sokszor nincs tettenérés, mert a petárdázók addigra már messze járnak. – Száz százalék, hogy fogunk bírságolni a petárda miatt, mert biztosan lesz olyan, akit az egyenruhás vagy a civil kollégák érnek tetten – jegyezte meg az alezredes.

Az épület belső biztonsági kameráinak képe mellett egy monitoron a járőrök helyzetét tudták figyelemmel kísérni GPS-szel – egy kistévén pedig a szilveszteri tévéműsor ment. Nem sokat láttak belőle az ügyeletesek, hiszen – segítőkész diszpécserként – ötpercenként mentőt vagy újabb járőrkocsit kellett küldeniük különféle szegedi helyszínekre. Az egyik befutó hívás szerint autófeltörőt fogtak a járókelők a Vasas Szent Péter és a Pulz utca sarkán. Az alezredes azonnal intézkedett.

Közben elmondták, jobb itt a melegben dolgozni, mint kint az utcán – még ha szilveszter is van. A kinti kollégákat meleg teával várták az ügyeleten, és virslit is főztek. – Mi csak ezzel a bizserevízzel koccintunk éjfélkor – mutatta viccelődve a szénsavas ásványvizet Csatlós László. Tomasev Marin már előszilveszterezett egy baráti társaságban, így nem bánta, hogy az igaziról lemaradt – és még ott a pótszilveszter lehetősége is. – Sok pénzt spórolunk meg ezzel: nem kell a feleségemnek új ruhát venni, kozmetikushoz mennie, és drága belépőt vásárolni – viccelődött az őrnagy. Két évvel ezelőtt nehezebb volt a dolga a szolgálatban: akkor halt meg ugyanis az algyői hídnál egy tragikus balesetben egy fellépésre igyekvő táncosnő. Annak azért örülnek, hogy szenteste otthon maradhattak a családdal, bár ha beosztják őket, akkor legföljebb korábban jön a családban a Jézuska.

– Tudja, ez a munka azzal jár, hogy nekünk nincs ünnepnap: ha szolgálatra írnak ki, menni kell, mert a balesetek, bűncselekmények nem szűnnek meg az ünnepen – magyarázta az őrnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petárdázások és egy sajtlopás volt az összes rendbontás

Szeged belvárosában petárdadobálók miatt indult szabálysértési eljárás, a Pulcz utcában egy… Tovább olvasom