Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Szolgáltatók a közúton

Szeged - Azért lett a versenyképesség a mottója a tegnap elkezdődött közlekedési konferenciának, mert az utóbbi években a közúti szolgáltatások elvesztették a versenyképességüket Európában.
Azért lett a versenyképesség a mottója a tegnap elkezdődött közlekedési konferenciának, mert az utóbbi években a közúti szolgáltatások elvesztették a versenyképességüket Európában – indokolta a témaválasztást Szeri István, az MKIK Logisztikai és Közlekedési Kollégiumának elnöke, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója. A hátrányt többek között az okozza – fogalmazta meg a vezető –, hogy nem eléggé tőkeerősek a vállalkozások.

Hátrányba kerülnek a versenytársakkal szemben a magyar fuvarozók azért is, mert a bérek és a közterhek jelenleg még magasabbak, mint a szomszédos országokban – remélhetőleg 2011 januárjától kedvezőbb lesz a helyzetük. A harmadik tényező az üzemanyag ára és adótartalma: jó hír, hogy jövőre a fuvarozók olcsóbban juthatnak hozzá a gázolajhoz.

Jövőre olcsóbban tankolhatnak a fuvarozók. Fotó: Frank Yvette
Jövőre olcsóbban tankolhatnak a fuvarozók.
Fotó: Frank Yvette

A hétfőn megszavazott, úgynevezett kereskedelmi gázolajárral kapcsolatban Vereczkey Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke kérdéseinkre válaszolva kifejtette: ha a kedvező intézkedések hatására a magyar szállítók versenyelőnyhöz jutnak, 2011-től a tőlünk induló export-, valamint az országba érkező importárut már ők fuvarozhatják, és nem a lengyel, cseh vagy szlovák vállalkozók. Ez az új ár az egyesület munkájának köszönhető.

Hatékony, kiszámítható és minőségi, integrált közlekedési szolgáltatásokat kell megvalósítani – derült ki Dabóczi Kálmánnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetőjének előadásából. Lesz Nemzeti Közlekedési Holding és egységes személyszállítási törvény
– jelentette ki a szakember –, de azt nem részletezte, miként valósul meg a MÁV és a Volán-társaságok jövő év végéig tervezett összevonása.

A második nap

A kétnapos, idén 12. alkalommal megrendezett, ma záruló nemzetközi közlekedési konferenciát a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK), a kamarában működő Enterprise
Europe Network – Szeged, valamint a Dél-alföldi Közlekedésfejlesztési Klaszter szervezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatásával. A tanácskozást Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke nyitotta meg. Ma a taxizással, az árufuvarozással, valamint a közlekedési klaszter stratégiájával kapcsolatban hangzanak el előadások.

Olvasóink írták

  • 1. Zsoltee0716 2010. november 19. 18:07
    „Erre el lehet menni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hortenzia tulipánt nevel

Balástya - Az Erzsébet- és Katalin-napi virágszezonban körülnéztünk a balástyai tulipántermesztőnél,… Tovább olvasom