Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Szőlőlevélbe csavarták a töltött káposztát

Röszke - Kánikulában is főtt szombaton a töltött káposzta: 23 csapat indult a röszkei XIX. Nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyen. A szőlőlevélbe csavart étek elnyerte a legreformerebb címet.
– Szerintem jól sikerült, de még nem értem rá megkóstolni. Hagyományos töltött káposztát készítettünk, ebben a melegben a főzés sem nehezebb, mint a földben dolgozni – mondta szombaton a XIX. Nemzetközi töltöttkáposzta-főző verseny egyik indulója. A röszkeieket a hétvégi forróság sem tántorította el, hogy nekilássanak a jellemzően disznóvágásokhoz köthető töltött káposzta készítéséhez. – 140 darabot főztünk, kóstolja meg – invitáltak a mórahalmi Napfény Nyugdíjasklub tagjai. – Fickó már nincs, mi főztünk hárman. Árpakását, sót és borsot raktunk bele, úgy mondjuk, a nagymamánk töltött káposztája – mesélte Ótott Kovács Józsefné, aki elárulta, hajnalban készítették elő a főznivalót, körömmel és bőrrel is ízesítették a káposztát.

Szabad egy tál töltöttkáposztát? A szerző felvétele
Szabad egy tál töltöttkáposztát?
A szerző felvétele

23 csapat vágott neki reggel 7-kor a versenynek, a szervezők elmondták, a kánikula visszavetette a főzési kedvet. A hódmezővásárhelyi Haspárti team tagjai a nagymama töltött káposztája mellé szőlőlevélbe tekert és kubikos káposztát is készítettek. – A kubikosba csak főtt burgonyát tettünk, amit szalonnával főztünk össze – mesélte Bihacsy László.

A zsűrit vezető Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács a 23 csapat töltött káposztáját végigkóstolva elmondta, az idei felhozatal jobb, mint a tavalyi. – Szép találásokkal is találkoztunk, sok jó zöldfűszerrel készült káposztát is kóstoltunk. Télen a disznótoros káposzta a nyerő, nyáron viszont a fantáziadúsabb, de könnyedebb étel a kedvelt – mondta Frank Sándor. A mesterszakács hozzátette, a legreformerebb étel címet a szőlőlevélbe csavart változat kapta. – A szőlőlevéltől teljesen más lesz a töltött káposzta íze – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 11. szabójóska 2013. augusztus 05. 18:49
    „És Frank Úr ezt nem tudja Lyófej, az alaplébe.”
  • 10. csonakos 2013. augusztus 05. 18:22
    „"
    Töltike - falatka levélbe tekerve

    A kora nyári piacon ugyan nem jön velünk szembe a szőlőlevél, mégis a szezonhoz kapcsolódó étel a tőtike. A szőlőlevél akut piaci hiányának valószínűleg az az oka, hogy kevesen készítenek ilyesmit otthon, pedig tőlünk délre a töltött szőlőlevél megkerülhetetlen előétel. "
    http://www.mindmegette.hu/toltike-falatka-levelbe-tekerve-47982
    Szóval a Tőltike ha savanyúkáposztába rakják sem lesz töltöttkáposzta! Szakmai tévedés!”
  • 9. ikszy 2013. augusztus 05. 16:58
    „Tisztelt cikkíró! A szőlőlevélbe nem a káposztát tették bele valószínűleg. Szőlőlevélbe kerül sok nép darált húst is tartalmazó étele. Arrafelé így készül ez a fajta étel. De nem töltött káposzta.”
  • 8. szabójóska 2013. augusztus 05. 14:11
    „A sarmak levelet jelent,és jelentheti a tekercsként megpárolt levelet is. Ha a töltelék valami húsosabb növénybe paprika,tök, tojásgyümölcs (padlizsán) etc akkor már dolma ami viszont a töltöttet jelent.
    Számomra érdekes,hogy a savanyított káposztával többféle hússal ,kásával (gersli) készülő igazi szegedi receptje nincs idegen nyelveken a neten. Pedig megérdemelné!”
  • 7. szabójóska 2013. augusztus 05. 13:13
    „Megértelek,az van bőven a városban.Hal meg nincs! Csak azt nem értem,hogy van az,hogy a DM-nek nincs egyetlen közel-szegedi újságírója sem. Vagy legalább olyan aki kérdezni tudna......
    1 banq Igaz, a valódi török sarma a szőlőlevélbe töltött valami volt.Nem is használják a szót a török nem járta területeken ma sem.Ahogy dél felé megyünk ott meg csak szárma van.”
  • 6. Jozsoci 2013. augusztus 05. 11:31
    „Én meg a halászlét lófejből főzöm!”
  • 5. szabójóska 2013. augusztus 05. 10:27
    „Ezt tudomásom szerint töltikének hívják. A törökök és az arabok a gyönge szőlő-leveleket egymásba csavarva és beföttes üvegbe a rudacskákat beleállítják,mint mi az uborkákat és tartósítják is.Bugyutaság az így készült ételeket töltött káposztának nevezni. Az érdekes módon káposztából készül, többnyire savanyítottból. Ahol meg híján voltak a paprikának,paradicsomlé is került bele,mint sok más nálunk paprikásan készül ételbe”
  • 4. tatam 2013. augusztus 05. 08:14
    „A szőlőleveles megoldás főleg Szabolcsban elterjedt! Ott van aki paradicsommal csinálja!”
  • 3. Smerdis 2013. augusztus 05. 06:47
    „telejesen mindegy mibe töltik, undorító marad.”
  • 2. ossian33 2013. augusztus 04. 21:11
    „Szőlőlevélbe töltöttkáposztát? Az meg milyen? Nemcsak a tölteléket ???”
  • 1. benq 2013. augusztus 04. 21:06
    „elvégre a szárma az a szőlőleves finomság az ősi receptek szerint.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarhonyában fürdött Tápé

Vidám hangulatban, két év kihagyás után rendezték meg ismét a tarhonyafesztivált Tápén, a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. Tovább olvasom