Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szombaton sem lesz tűzijáték, beszámolt a Városkép Kft.

A tűzijáték lebonyolításáért felelős Szegedi Városkép Kft. a mai napon Dr. Botka László polgármester úr kérésének megfelelően beszámolt a tegnapi tűzijáték elmaradásának okairól.
A Szegedi Városkép Kft. közleményét változtatás nélkül, szó szerint közöljük:

"A szervezők a Partfürdőn irányítási pontot hoztak létre, ahol a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója mellett a lebonyolításért felelős Pyro Max Kft. pirotechnikusa, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelem Kirendeltségének képviselője, a Szegedi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának munkatársa, a rendezvény biztosítását végző Tigers Security képviselője, a Polgármesteri Hivatal kabinet irodájának munkatársa, valamint a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. képviselője egyeztetett.

20.35 perckor a felelős pirotechnikus az irányítási ponton jelen lévőkkel egyeztetve, a 173/2011, (VIII. 24.) Kormányrendelet 84. § (1) bekezdésének 4. számú mellékletében meghatározott biztonsági szabályzatára tekintettel, azt a döntést hozta, hogy a tűzijáték fellövését el kell halasztani.

A kilövés irányát és szögét – az adott időjárási viszonyoknak megfelelően – úgy kell megválasztani, hogy a visszahulló anyagok a környezetet ne veszélyeztessék (színpad, növényzet, sátrak stb). Erős szélben (a széliránytól függetlenül, ha a szél sebessége a kilövés irányától a pirotechnikai terméket a védőterületén kívülre eltéríti) a pirotechnikai eszközöket tilos használni. A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, valamint a természeti és az épített környezetet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján 44 km/órás É-Ny-i széllökések voltak, ami a Partfürdőn kialakult szélcsatornában fokozódott és a helyszíni mérés 50-55 km/h-s szélerősséget jelzett. Az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatósága által meghatározottak alapján a 43-58 km/órás szél erősnek minősül.
A nagy erejű É-Ny-i szél a tűzijáték fellövése esetén, a védőterületen kívülre térítette volna a felhasznált pirotechnikai terméket, mely életvédelmi szempontból kritikus lett volna.

A döntés megszületését követően az irányítási ponton jelenlévő szakhatóságok, rendezvényszervezők haladéktalanul intézkedéseket tettek a tűzijátékra érkező tömegek tájékoztatására az alábbi módon:

A Rendőrség mozgó rendőrségi autóból hangszórón keresztül tájékoztatta a Huszár Mátyás rakparton, Belvárosi Hídon, és a Bertalan hídon várakozó tömeget. A Partfürdőn és Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényterületén lévő hangtechnikai eszközökkel 5 percenként bemondásra került a tűzijáték elmaradása.

A Móra Park területén lévő hangosítási pontról több alkalommal bemondták a tűzijáték elmaradását.
A Rádió 88 helyszínen lévő stábja első kézből kapott információkkal segítette a lakosság tájékoztatását.

A közvilágítás lekapcsolását megelőzően telefonon értesítettük a DÉMÁSZ Partner Hálózatüzemeltető és Szolgáltató Kft. Üzemirányítási Központ munkatársát a tűzijáték elmaradásáról, ennek eredményeképpen csak mintegy fél percre aludtak ki a fények az érintett helyszíneken.

Az irányítási ponton jelenlévők a tűzijáték elmaradásáról szóló döntést a lehető legnagyobb körültekintéssel, az előírásokat, rendeleteket betartva, és ami a legfontosabb, Szeged város lakosainak életét, testi épségét szem előtt tartva hozta meg.

A Partfürdőről a rakétákat eltávolítják, a tűzijáték nem kerül megrendezésre augusztus 24-én, szombaton."

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Hubi 2013. augusztus 23. 07:11
  „Egyébként én akkor jöttem épp haza az M5-ön és láttam,hogy nagy kamionokon hoznak valami hatalmas gépeket,sárga mellényes emberkék sárga villogóval.Én azt gondoltam,hogy valami építkezéshez szállítják a cuccot,de ezek után rájöttem,fidesz aktivisták voltak és kiszuperált MIG turbinákat hoztak.A város szélén különböző pontokra felállítva,ha esetleg nem lenne szél,akkor majd ők csinálnak.Nehogy már ezeknek tűzijátékuk legyen.Úgyhogy vigyázzunk,mert ezek mindenre képesek ám.:)”
 • 24. Hubi 2013. augusztus 23. 06:40
  „Mondjuk nem is azt írták,hogy a szegedi oldalra fújta volna,hanem "a védőterületen kívülre térítette volna a felhasznált pirotechnikai terméket",amibe gondolom nem csak rakparton lévők tartoznak bele.Vagy úgy gondolod,hogy ha szerinted a Tiszával párhuzamosan fúj,akkor az vissza is esik mind a vízbe?Azt meg végképp nem tudhatták,hogy mi lesz 20 perc múlva,amikor hirtelen széllökések jöttek,mint itt sokan írták is,hogy vitte a sátrakat a SZIN területén.Nem értem mi köze a politikának ehhez.Van erre szakember aki eldöntötte,hogy "A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, valamint a természeti és az épített környezetet."A dolgát elvégezte,meg is indokolta miért.Inkább ezért vegyék elő az embert mint sem azért,hogy ilyen szélben megtartották és mennyi ember sérült meg és mennyi épületben,autóban keletkezett kár.Akkor meg azért lehetne szidni a fityeszt,mert direkt ki akarták irtani Szeged lakosságát,mert nem rájuk szavaztak.Ugyan már!”
 • 23. kamba 2013. augusztus 22. 15:11
  „1. A szél északról délre fujt tehát a Tiszával párhuzamosan ez azt jelenti,hogy semmiképpen nem fújhatta volna át a tűzijáték maradványát a szegedi oldalra ! 2. A szél mindössze 20 percig fújt kérdés 20 percel késöbb miért nem lehetett megtartani a tűzijátékot ? 3. Miért kell ennyire sietve elvinni a pirotechnikai eszközöket ?
  4. Szombaton vagy vasárnap a SZIN zárása ként is meglehetne tartani a tűzijátékot ! 5. Az a benyomásom a fidesz-kdnp megkivánta Szeged polgáraIt büntetni azért mert nem szimpatizálnak velük ! Ha nem szavaznátok ránk akkor nincs tűzijáték persze a felelőség a pirotechnikusé !!!!!!!!!!!!!!! Gusztustalan dolog ez mert pofátlanul a saját mellüket verik egy nem létező hőstett véghezvitele okán !!!!”
 • 22. nobody13 2013. augusztus 22. 09:03
  „Nagyon helyes, jó döntés!”
 • 21. vélemény 2013. augusztus 21. 23:27
  „7. dBrown
  Aki a Partfürdőn volt, nem érhette olyan váratlanul a lefújás. Az EDDA koncert után, amikor megindult a tömeg, és csak 100-an maradtak ott, az embereknek el kellett takarniuk az arcukat, úgy vitte a szél a port. Nem egy sátrat lehetett látni, ami megborult, az emberek is inkább fedett helyre mentek.

  18. kormoska
  ... túlovatoskodták a dolgot.

  - Siófokon, Makón és Vásárhelyen is?
  Az fáj, hogy a nagy szélben nem durrogtattak el néhány millió forintot?
  Nem volt tűzijáték= nem volt katasztrófa.

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/derult_egbol_villamcsapaskent_fujtak_le_a_tuzijatekot/2346393/”
 • 20. Wacky 2013. augusztus 21. 23:23
  „15. ifj. Nagy Gábor 2013.08.21. 20:05
  2002-ben elmaradt a budapesti tűzijáték, de aug. 31-én azért megtartották!

  ...arra meg ötletem sincs hogy miért nem pótolják... pedig kéne! (és az idő is szép lesz)”
 • 19. +36 2013. augusztus 21. 22:42
  „2. Commander-V2 2013.08.21. 16:44

  EDDIG IS CSAK ANNYI JUTOTT, H 4 ÉVENTE SZAVAZHASS "EZEKERE" VAGY "AZOKRA"....JA MEG H TUDD: MENNYI AZ ADÓSSÁGUNK...”
 • 18. Jimmy88 2013. augusztus 21. 22:15
  „Ezt a pénzt is zsebre rakja valaki. Ez a felújított István meg szerintem a magyar történelem megcsúfolása, ráadásul extra mód <moderálva> is...”
 • 17. _csutak_ 2013. augusztus 21. 20:20
  „Köszönöm Orbán hű alattvalóinak Szeged lakosságának újabb megalázását!
  Ennyi <moderálva> a tengerben sincs, mint a nevezett pártjában :(”
 • 16. mauglii 2013. augusztus 21. 20:10
  „Akkor már se cirkusz, se kenyér a népnek?

  Ha már 20.35-kor eldöntötték, akkor miért 21.00 után kellett szólni a proliknak (köztük nekem is) ?”
 • 15. ifj. Nagy Gábor 2013. augusztus 21. 20:05
  „3. benzol
  "hogy 20.-án elmaradt ok. Meg is indokolták, ok. És a szombat? Indok nélkül marad el???"

  Szombaton nincs huszadika és nemzeti ünnep... ez számomra épp elég indok.”
 • 14. nobody13 2013. augusztus 21. 19:54
  „Én is 35-45 km/órás szelet írtam korábban, de akkor mindenki körül szélcsend volt...”
 • 13. bzoli-41 2013. augusztus 21. 19:15
  „Kíváncsi leszek az ebből megmaradt pénz hová fog eltűnni...”
 • 12. jozkó 2013. augusztus 21. 18:06
  „Szerintem ez korrekt tájékoztatás.

  A biztonság szempontjából nem a városban uralkodó szélerősség, hanem a fellövés tervezett helyszínén uralkodó szélirány és szélerősség volt mérvadó - ezt számszerűen is pontosították.
  Felelős döntést hozni annak a jogköre, aki a felelősséget viseli.
  A politika itt nem játszik, ha igen, akkor is másodlagos.
  Szerintem egy "pót-tüzijátéknak" semmi értelme nem lett volna, csak merő pufogtatás : az ünnep elmúlt.
  Az "ünnep fényét" jobban rontotta a pártok acsarkodása, a rendezvényeken látható széthúzása,
  mint az elmaradt petárdázás!

  Egyébként mi is kint voltunk a parton.
  Amikor bejelentették, hogy a látványosságot lefújták, felpattantunk a bringára - és otthon ittuk meg a
  behűtött sört :)
  Ja, és "élesben" megnéztük az RTL Klub "István" közvetítését a Szabadtériről.
  Öröm az ürömben: egy jól sikerült negyedórás tűzijáték múló élménye hol lenne egy tartós "Alföldi" zrikálás lehetőségéhez képest? :) :)

  Azért vártam egy ilyen korrekt tájékoztatást -megvolt, részemről ennyi.
  Ha turisták "biztosra jöttek" tűzijátékot nézni, így jártak.
  Egész nap függőben volt a dolog, az időjárástól függően.
  Örülhetünk, hogy a huszadikai, nap közi rendezvényeket nem mosta el az eső - az is benne volt a pakliban!”
 • 11. nemezis 2013. augusztus 21. 18:03
  „9. Továbbra sem tudsz olvasni. Próbáld már meg kényszeríteni azt, ali a bőrét viszi vásárra! Amúgy pedig tudom, mi mit jelent, elég sokáig csináltam.”
 • 10. Pandora 2013. augusztus 21. 17:52
  „szerintem nézzük meg a tavalyit felvételről :)”
 • 9. Commander-V2 2013. augusztus 21. 17:34
  „8: ha csak rajta múlna, akkor nem lenne egy bizottság, ez nem jut eszedbe okostojás? Megmarad a pénz, ami jól jön majd a jobbikos és fideszes legényeknek.”
 • 8. nemezis 2013. augusztus 21. 17:30
  „6. Tudsz egyáltalán olvasni? A pirotechnikus nem vállalt felelősséget,. Pont. Minden további acsarkodás felesleges.”
 • 7. kowalsky 2013. augusztus 21. 17:27
  „6.
  Mielőtt agyvérzést kapsz, olvasd el a másik cikket, nem tudom milyen10 főről beszélsz, meg szavazásról...Szabó Sándor hozott egy döntést, illetve a főnöke, csak ő tolmácsolja.

  "A rakétákat elszállítják, mert Szabó Sándor, a polgármesteri hivatal kabinetvezetője szerint belátható időn belül nem rendeznek Szegeden tűzijátékot. Bár a sajtóban megjelent, hogy szombaton pótolják a tűzijátékot, Szabó szerint addig az engedélyeztetési eljárást sem lehet lebonyolítani, így augusztus 24-én biztosan nem lesz tűzijáték."”
 • 6. Commander-V2 2013. augusztus 21. 17:13
  „4: miről beszélsz? Hogy egy 10 fős bizottságban van EGYETLEN tag aki Botka kabinetjének is tagja?! Azt is tudod, hogy hogyan szavazott? Semmiféle elemi erejű nagy vihar nem csapott le a városra, nem volt zivatar. Nem lesz szombaton sem tűzijáték, megmarad a pénz amit a jobbikos és fideszes haverok esetleg majd elrakhatnak valamilyen "más" célra. Nem így van? Esetleg valami jótékony célra költik az árát az elmaradt és hétvégén sem megtartandó eseménynek? Erre válaszolj, ne az egy szem tagra mutogass egy 10 fős testületből!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derült égből villámcsapásként fújták le a tűzijátékot

Fél 9 után 5 perccel döntött az operatív törzs arról, hogy az erős, 50 kilométeres széllökések miatt lefújja Szegeden az augusztus 20-i tűzijátékot. Tovább olvasom