Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szombaton startolt a választási kampány ötven napja

Szeged - Hétszázötven kopogtatócédula helyett már ötszáz ajánlással is lehet valaki országgyűlésiképviselő-jelölt. Egy választó több aspiránst is ajánlhat, a választáson induló mindegyik egyéni jelölt 1 millió forint állami támogatást kap, pártjuk vagy pártszövetségük további ötmilliót költhet rájuk.
Szombaton indult hivatalosan az április 6-i országgyűlési választásokig tartó kampány. Az előző választásokhoz képest a szavazóknak és a jelölteknek számos újdonsággal kell megbarátkozniuk. Az országgyűlési voksolásra a választókerületben választójoggal rendelkezők március 3-áig ajánlóíven ajánlhatnak jelöltet, ami a korábbi kopogtatócédulát váltotta fel: a jelöléshez a korábbi 750 kopogtatócédula összegyűjtése helyett már 500 ajánlás elegendő. A választópolgárnak az ajánlóíven a személyes adatait kell megadnia, amit aláírásával hitelesít – egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

Minden felhatalmazott képviselőjelölt hétfő reggel 8 órától veheti át az ajánlóíveket a helyi választási irodában. – Több támogatóm kérte, hogy személyesen legyek jelen, amikor megteszik ajánlásukat, így természetesen részt fogok venni az ajánlásgyűjtésben. A következő ötven napban gyakorlatilag az eddigi kevés szabadidőm is teljesen megszűnik, hiszen az új választókörzetek kialakításának köszönhetően fél Szegeden kívül tizenhárom megyei település lett a körzetem. Ezeken a kistelepüléseken a tervem szerint mindenhol kétszer szeretnék előadást tartani. A feleségemmel korábban már megbeszéltem, hogy nagyjából mire számíthat az ötven nap alatt, remélem, hősiesen végig tudja majd csinálni – mondta a szegedi 2-es körzetben Fidesz–KDNP-színekben induló B. Nagy László kormánymegbízott.

Idén új rendszerben kapnak állami támogatást a pártok. Minden, a választáson induló egyéni jelölt 1 millió forint állami támogatást kap. A listát állító pártok minden jelöltjükre ötmillió forintot költhetnek. Ha két párt szövetségben, közös listát és közös jelölteket állítva indul, az a támogatás szempontjából egy pártnak minősül. – Nem tervezem az összes kampánypénzt elkölteni, a kistelepüléseken tervezett előadásaimnak csak minimális benzinköltsége lesz. Persze lesz néhány óriásplakát, de nem visszük túlzásba: a sok fej csúfítja a várost. Pozitív hangvételű kampányt szeretnék folytatni – fogalmazott B. Nagy László.

Kifüggesztésre készek a választási hirdetmények a szegedi választási irodában. Fotó: Schmidt Andrea
Kifüggesztésre készek a választási hirdetmények a szegedi választási irodában. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi 2-es körzetben indul harcba a képviselőségért az MSZP–Együtt PM–DK–Liberálisok színeiben Bátyai Edina is. – Kicsit nehezebb az ellenzéknek a kampányolás, hiszen a médiafelületek kilencven százalékát Szegeden és az országban is a kormányoldal birtokolja. A rosszban jó, hogy így sokkal személyesebb kampányt tudunk folytatni. Az ajánlásokat személyes felkeresésekkel, standolással és a Boldogasszony sugárút 20. szám alatti pártirodában gyűjtjük: a standoknál és a személyes megkereséseken én is jelen leszek. Napi három-négy fellépésem lesz a következő ötven napban, de szabadtéri-igazgatóként is voltak húzósabb periódusai az életemnek, így ez nem ér váratlanul. Az Összefogás példásan működik együtt Szegeden, ezért mindkét szegedi jelölt ajánlóíve megtalálható lesz a másiknál is. Az 1 millió forint állami kampánytámogatás siralmasan kevés: 40 ezer szórólap készítése és terítése 300 ezer forint plusz áfába kerül. A kampányunkban próbálom jókedvre deríteni a választókat – mondta Bátyai Edina.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámjáték a Sajtófilmklubba: nyert páros belépőt?

Hány litván filmet látott eddig? Naugye! Most itt az alkalom, hogy megnézze az egyik legjobbat! Akár úgy is, hogy nem is kell fizetnie érte! Nyert jegyet? Tovább olvasom