Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Szondázzák a Kárász utcát

Azon gondolkodnak a belvárosi kereskedők és vállalkozók, hogy hosszabb ideig, akár este kilencig is nyitva tartanák az üzleteket az idegenforgalmi szezonban. A többségnek tetszik az ötlet, de csak akkor, ha a szomszédja is akarja. Még olyan ötlet is felmerült, mi lenne, ha Szegeden is bezárnának délben az üzletek, akárcsak a valódi mediterrán városokban, és késő délután nyitnának ki újra.
Gyulai László (balról) nemet mondott az ötletre, Demeter Attila még nem döntött. Fotó: Schmidt Andrea
Már július 1-jétől akár este 9-ig is nyitva tartanának a Kárász utcai üzletek – tudta meg szerkesztőségünk. Úgy értesültünk, a kereskedők és vállalkozók egyrészt alkalmazkodni szeretnének az idegenforgalmi szezonhoz, másrészt felvennék végre a hipermarketek, bevásárlóközpontok által odadobott kesztyűt.

Úgy tudjuk, az érintett kereskedők egy részét már kétszer is tárgyalóasztal mellé ültették, de – annak ellenére, hogy két hét múlva július 1-je – még mindig nem sikerült közös nevezőre jutniuk. Az ügy „mozgatója" Farkas László kereskedő, akinek nincs a belvárosban üzlete, de tagja az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának. Farkas szerint ezekben a napokban üzletről üzletre járnak egy papírral, aki később zárna, az aláírja.

Lapunk is megszondázta az érintetteket. Demeter Attila, a Gold Sun Travel utazási iroda tulajdonosa azt mondta, ha mindenki beleegyezik, ő semmi jónak sem lesz az elrontója. Az utazási iroda már most is este 7-ig fogadja az ügyfeleket. Csanda Attila, a Dock Yard tulajdonosa hasonlóképpen foglalt állást: megszavazza a kezdeményezést, ha egységesen, mindenki nyitva tart a főszezonban.

Mediterrán város

Első hallásra mindenki örül a belvárosi kereskedők ötletének. Ennek az az oka, hogy egyre kevesebb az olyan munkahely, ahonnan napközben ki lehet szökni egy kis sétára, vásárlásra, ügyintézésre – magyarul: látástól vakulásig dolgozik a nép. Még olyan ötlet is felmerült, mi lenne, ha Szegeden is bezárnának délben az üzletek, akárcsak a valódi mediterrán városokban, és késő délután nyitnának ki újra. A kereskedők ezen csak nevetnek: a legnagyobb forgalmat még mindig a déli órákban bonyolítják.

Kételkedik a sikerben Hézső Zsolt, az Adidas tulajdonosa, aki szerint jelentősen megnőnének a költségek, hiszen az alkalmazottakat ki kell fizetni. Mégis, szerinte is érdemes lenne kipróbálni. Azonnal nemet mondott viszont Gyulai László, akinek cipőboltja van a Kárász utcán. Azt mondta, amikor a Csemegét üzemeltette (a volt élelmiszerüzlet mellett található jelenlegi boltja), már kipróbálta és nem jött be. Szerinte este már csak nézelődni mennek be az emberek az üzletekbe, kevesen vásárolnak. „Annyit nem hoz a meghosszabbított nyitva tartás, mint amennyibe kerülne létszámban, bérben" – tette hozzá Gyulai, aki a belvárosi kereskedők és szolgáltatók egyesületének elnöke.

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára elmondta: a kereskedőnek mindössze bejelentési kötelezettsége van. Ha a hosszabb nyitva tartás mellett dönt, akkor is tartania kell magát ehhez, ha este hét után senki se megy be a boltjába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig maradt meg a Megmaradás fala

Tízből négy emlékfalat lebontottak Ópusztaszeren a Megmaradás falánál, a többire fennmaradási… Tovább olvasom