Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szőregi besurranók: 14 perc helyett sokan a rövidebbet húzzák

– A Szőregről érkezők lassú haladásra és idegeskedésre számíthatnak – mondja be minden reggel a rádió. Tévedés – aki surran, jól jár.
– Amióta építik a körforgalmat, tízszer akkora itt a forgalom – panaszkodott egy Kertész utcában élő férfi. A szűk utcában hetek óta felfordult az élet. Szemfüles sofőrök ugyanis rájöttek, Szőregről a belváros felé jövet nem kell kivárni az építkezésnél lévő jelzőlámpát, könnyedén és gyorsan lehet haladni két surranó úton is. Az egyik ilyen a Kertész utcán vagy a Lövölde úton át vezet, a másik szakasz kicsit bonyolultabb. Teszteltük a részidőket.

Egyszerre indultunk stopperindítás után a szőregi Tüzép elől. Én a 43-ason, a Makai úton maradtam, kollégám a Mol-kútnál tért le balra, a szűk szakaszra a töltés mellett. A szerda reggel 8 órai csúcsban kétszer kaptam pirosat az épülő körforgalomhoz érve. „A Szőreg felől érkezők lassú haladásra és idegeskedésre számíthatnak" – mondták közben a rádióban. Mielőtt áthaladtam az építési területen, már jött a telefon: „haladjál, várlak a Vedres utcában".

Hömpölyög a sor a Makain. Ők nem ismerik a rövidebb utat. Fotó: Karnok Csaba
Hömpölyög a sor a Makain. Ők nem ismerik a rövidebb utat.
Fotó: Karnok Csaba

Versenytársam a Hintaló ABC-nél tért fel a Kamaratöltésre, onnan az első utcán jobbra jött le. Választhatta volna a Kertész utcát is a továbbhaladásra, a legtöbben ezt teszik. Ő inkább a Lövölde útra tért, azt mondja, azt jobban szereti. Mindkettő az Alsó kikötő sorhoz visz, innen ment a Vedres utcába, itt találkozott velem pontosan 5 perc 21 másodperc múlva. A Csanádi és a Vedres utca sarkánál 13.51-nél állítottam meg stopperem. Egy kocsival teszteltük a következő surranó utat. A Tüzéphez visszatérve ezúttal nem balra tértünk le a főútról, hanem jobbra, a Marostorok utcán. Az utca végén újabb töltés, tele gödörrel. Innen tértünk le a Judit utcába, egyenesen haladva következett a Katalin, majd a Hársfa utca.

A Marostorok utcán ugyan nem a legjobb az út minősége, viszont nem ragadunk dugóba. Fotó: Karnok Csaba
A Marostorok utcán ugyan nem a legjobb az út minősége, viszont nem ragadunk dugóba.
Fotó: Karnok Csaba

Még két hét?

A körforgalmi csomópontot június 14-én kezdték építeni Szegeden, a Szőregi út és a Thököly utca csomópontjában. A kivitelezés szerződés szerinti befejezési határideje augusztus 15. 

A Thökölyn balra fordultunk, majd jobbra a Derkovits fasorra. Hogy véletlenül se találkozzunk jelzőlámpával, letértünk a Közép fasoron balra, így kerültünk vissza a 43-asra, a Szőregi útra. Ismét a Csanádin mentünk végig a Vedresig. A sarkon 9 perc 18 másodpercet mutatott a stopper. Hosszabb volt, mint a Lövölde út felé, itt viszont egyetlen más surranó autóssal sem találkoztunk. Az eredeti útvonalhoz képest azonba így is sokat nyertünk.

– Igaz, csak néhány percről beszélünk, de bizony ez is sokat számít, ha az ember például a munkahelyére siet – mondta egy újszentiváni autós ismerős, miután meséltünk neki a kísérletről. Szerinte a két pirossal szerencsém volt a Makain, neki előfordult, hogy 20 percébe telt a Belvárosi hídhoz érni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. komlodi 2012. augusztus 03. 11:21
  „Mike3
  A Fő fasoron lakom öcsém! Csak stílusosan :-D ...mert nem pofázok.”
 • 27. öregvegyész 2012. augusztus 03. 10:51
  „Tudnék én is még alternativ ütakat javasolni,de a baj az hogy ez a körforgalom balesetveszélyes lesz. Továbbá Újszegednek szinte egyetlen kereszt utcája a Thököly és a most sűrűn beépített és beépíthető területek mind ezen közelíthetők meg. A DM ingatlan-kínálat oldalán ott árulják az egyetemtől elprivatizált HÁRSFA LAKÓPARK-ot. Nézzék meg milyen sűrű telekbeosztással. Valamikor a kisebb telkek is csak 30%-ig voltak beépíttetők,kertvárosi jelleggel-. Hozzátenném még se talaj-ikiegyenlítő feltöltés,se út se közművek nincsenek a telkeken,,csak árak. Itt már nincsenek szabályok?”
 • 26. Mike3 2012. augusztus 03. 10:27
  „16: Ja! Már meg is köszöntem Blankának! Majd ha te is a Fő fasorra költözöl, akkor pofázzál ebben a témában azt javaslom!”
 • 25. Mike3 2012. augusztus 03. 10:26
  „ezt a picsányi körforgalmat már hetek óta építik. néha látok ott melósokat lődörögni... ilyenkor lenne szükség Botka nagy hangjára, de most csönd van!”
 • 24. komlodi 2012. augusztus 03. 10:11
  „Tájékoztatásul: Azért épül körforgalom, mert egy benzinkút is épül ott. Nem a város építi a körforgalmat, hanem az, aki a benzinkutat is. Felesleges fröcsögni. A Fő fasor végi utat meg rohadt jó lenne végre ha a nagyságos Pocsai Blanka asszony végre nem fúrná meg a sok zsebbe kapott pénz miatt, hanem végre Szeged is megépítené a saját részét. Deszk már megtette a magáét...”
 • 23. tótkomlósi 2012. augusztus 03. 10:08
  „21. 9349779 2012.08.02. 18:51

  Azért el ne ájulj az okosságodtól!”
 • 22. gubanc 2012. augusztus 02. 22:39
  „Balraát! Most már nem jelentene a Szeged-Deszk összeköttetés nagy forgalmi megterhelést a Főfasornak, de ha megépült volna most nem szidnáttok Botka, meg Újhelyi urakat tévesen, mert lenne megkerülő. Most pedig van kőbalta.”
 • 21. nátha 2012. augusztus 02. 21:03
  „Mi minden reggel a töltésen megyünk sokkal gyorsabb.”
 • 20. klj-54 2012. augusztus 02. 16:52
  „Csongrádi benzinkút Deszk templom (szanatórium) 40 perc bringával és én lassú vagyok!”
 • 19. vuk 2012. augusztus 02. 15:59
  „Bringaval mennyi az ut? :)
  En jartam szoregre, kb 25-30 perc volt a csillag terrol szoreg kozepe. Belvarosig annyise.”
 • 18. ráérő 2012. augusztus 02. 14:58
  „Kettő órakor már indulni készült a sor amikor egy teherkocsi a rakománnyal együtt a platóját is az útra billentette és teljesen elzárva azt.”
 • 17. kopkop 2012. augusztus 02. 13:24
  „Kedves balraat!

  A díszburkolatokat is "fúrták" sokan, mégis évek óta épülnek! A változatosság kedvéért most kiegészült a körforgalmak létrehozásával.
  Mennyi baleset volt az érintett kereszteződésben az elmúlt 2 évben?
  Ezen az elven minden útkereszteződésben indokolt a körforgalom kiépítése.”
 • 16. balraat 2012. augusztus 02. 12:35
  „Kedves kopkop!
  A Szeged-Deszk közötti utat a Fidesz újszegedi képviselői fúrták meg. Amúgy meg igazán most már nincs is rá szükség, mivel a forgalom jelentősen lecsökkent az úton a megépült M43-asnak köszönhetően. Ezt az építkezést pedig ki lehet bírni, utána még biztonságosabb lesz a közlekedés.”
 • 15. kopkop 2012. augusztus 02. 12:21
  „Felesleges munka, felesleges pénzpocsékolás, az ott közlekedők nagy bosszúságára. A Botka-Újhelyi páros évekkel korábbra ígérte a Szeged-Deszk közötti út átadását.
  Ez is ígéret maradt!
  Sokan "surrannak" szervizútról is, nem csak az ott lakók alkalmazzák!”
 • 14. öregvegyész 2012. augusztus 02. 11:49
  „Kicsit ismerem a környéket,mert ott lakom. Ez a építkezés nem körforgalom,hanem ökörforgalom lesz,balesetveszélyes,tele dilettantiznussal. De ismét győzött a korrupció!. Hazudni könnyű,de ha elkezdi valaki nem tudja abbahagyni. Össze-vissza beszélnek ennek céljáról is, de az egész környék beruházásai tele vannak ilyen homállyal. Eltűnhetne már ez a garnitúra.”
 • 13. TeeCee 2012. augusztus 02. 11:33
  „lilongwe: nem azzal van gond, hogy ki kell várni, hanem hogy:
  1. nem tájékoztatnak mikor mit fognak csinálni
  2. a munkások tetvészkednek, nem dolgoznak, ezért minden legalább 1.5x annyi idő alat tkészül el, mint ígérik és 2-3x annyi idő alatt, mint nyugaton (ha én így dolgoznék, egy hét alatt lapáton lennék)
  3. totál tervszerűtlenek (vagy erősen gond van a logikámmal. Pl. szeptemberre indított körúti sávszűkítések)

  Ha sarkítani akarok, akkor az a logika, hogy tegyünk be ahol csak lehet, de optimista vagyok, így azt gondolom, hogy csak hozzá nem értő ember hozza az ezirányú döntéseket...”
 • 12. lilongwe 2012. augusztus 02. 10:44
  „Élvezettel olvasom, ahogy hőbörög a sok hájasseggű, ellustult autós...
  Elvileg értük történik minden, mégis nem képesek szépen kivárni, amíg jobb lesz, ehelyett minden egyes adódó alkalommal kárognak...”
 • 11. Horthyszobor 2012. augusztus 02. 10:32
  „Nagyon sokszor leírtam már, de nem lehet elégszer. Ebben a városban dilettáns forgalomszervezők vannak. Neveket kellene már tudnunk, ki az aki ilyen szinten vezényli a városunk közlekedését! A munka moráról nem is beszélve...”
 • 10. X_Y 2012. augusztus 02. 10:31
  „8.pog 2012.08.02. 09:52

  "Németországban 2-3 hét alatt kész egy körforgalom"

  Hamar munka sose jó... ott a hanyatló nyugaton 2-3 hét alatt megépítik aztán ott áll húsz évig.
  Itt Tündérországban 2-3 hónapig építgetik aztán fél év múlva már lehet javítgatni... Több munka, több pénz, nagyobb haszon. Evégre ez itt nem hanyatló nyugati ország, hanem a gazdag és virágzó Tündérország.Itt kifejezeten szeretik a zemberek ha az adójukból nem olyan haszontalanságra költenek mint egészségügy, oktatás - sokkal boldogabbalk így hogy a pénzük pár "jó haver" zsebét gazdagítja.”
 • 9. gubanc 2012. augusztus 02. 09:57
  „kj-54! Akkor költözzenek más városba. a kisebbség érdeke ne legyen többtizezer ember ellen.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műhibaperekkel szeretne foglalkozni

Nem tudott dönteni Kiss Adrienn, hogy az orvosira vagy a jogra jelentkezzen-e. Kompromisszumos megoldás született. Tovább olvasom