Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szörényi, Bródy és Alföldi a REÖK-ben

Az István, a király szerzői és a 2013-as Dóm téri produkció rendezője lesznek a REÖK vendégei jövő hét pénteken.
Az István, a király szerzői és a 2013-as Dóm téri produkció rendezője lesznek a REÖK vendégei jövő hét pénteken. A háttérbeszélgetésen előbbiek a legendás darab múltjáról, utóbbi a jövőjéről mesél a közönségnek. A 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékok kiemelt produkciója az augusztusban színre kerülő István, a király. A rockopera-legenda, amelyet minden évben szinte követelnek a nézők a Dóm tér színpadára, jövőre ünnepli 30 éves születésnapját.

<a href=Kesselyák Gergely, Szörényi Levente, Alföldi Róbert és Bródy János az októberi budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: MTI" src="http://www.delmagyar.hu/szorenyi_brody_es_alfoldi_a_reok-ben/cikk/231/2308241/2.jpg">
Kesselyák Gergely, Szörényi Levente, Alföldi Róbert és Bródy János az októberi budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: MTI

1983-as, királydombi bemutatója óta a darab hihetetlenül sikeres utat járt be, népszerűsége a mai napig sem csökkent, szinte nincs olyan magyar ember, aki ne látta volna valamelyik feldolgozását. Számos nézőnek egy életre meghatározó élményt nyújtott a látott előadás. Erre a sikeres útra kíván rálépni a szabadtéri játékok is az új bemutatóval.

A nyári előadás rendezője már tudható: Alföldi Róbert elképzelésében láthatják a nézők az Istvánt. Szörényi Levente elmondása szerint izgatottan várja a premiert, és már csak azért sincs ellenére a tervezett kortárs koncepció, mivel a királydombi produkció is ilyen szellemben született. Arról, hogy milyen irányvonalak mentén és kikkel állítja színpadra a rockoperát a rendező, még nem sokat lehet tudni.

Az érdeklődők mindenesetre erről is elcsíphetnek egy-egy kulisszatitkot november 30-án, pénteken 18 órakor, hiszen a két szerző, Szörényi Levente és Bródy János, illetve a rendező, Alföldi Róbert háttérbeszélgetésen vesz részt a REÖK-ben. Az ingyenes programot Pleskonics András, a szegedi egyetem közkedvelt (r)ocktatója tartja. Aki őriz otthon a megelőző István-előadásokról ereklyéket, vigye magával nyugodtan, hiszen az alkotókkal akár dedikáltathatja is őket.
(X)

Karácsonyi bérlet István, a királlyal
Még mindig óriási az érdeklődés a Dóm téri belépők iránt, miután hétfőn megkezdték a szóló jegyek árusítását is a bérletek mellett. Az ünnepi időszakban igen kedvelt a karácsonyi bérlet. Idén három darabra kapható ez a kombinált típus, amelyek közül az egyik éppen az István, a király. A másik két kulturális kikapcsolódást a Leányvásár és az Elfújta a szél nyújtja majd a bérletet megvásárlóknak.

Olvasóink írták

 • 19. vino_veritas 2012. november 26. 12:22
  „Nagyon remélem a 12 sz..os tányérok mellé ültetik őket. Vigyék a hírünket a nagyvilágba!!”
 • 18. dondongó 2012. november 25. 20:03
  „3. dédi8 2012.11.24. 12:47
  Gyúrj a Csárdáskirálynőre vínassszony.:-)”
 • 17. bábel 2012. november 25. 19:17
  „Imádom a szeretet vezérelte autistákat, akik csak egyféleképpen tudnak szeretni VALAMIT! Bízzunk a Szörényi- Bródy- Alföldi "Mesterhármasban", hogy a felülmúlhatatlant is .........képesek.....!”
 • 16. Tambitoma 2012. november 25. 18:12
  „Mielőtt a jegyeket visszavitetitek velem.
  Alföldi rendezései tartogatott nagy meglepetéseket a közönség számára! Szegeden a világ legnagyobb legszebb díszletként szolgáló Dóm! Az építmény látványa például megfelelő helyszín ami különlegesebb fénytechnikával megvilágítva önmagában a siker kovácsa. És gondolom mint sokan nagyon vártuk a darabot szegedre. Gondolom sokan klasszikus Istvánt várnak. Gondolom köztük én is nem szeretnék Alföldi egyedi látásvilágának betudni egy igazi magyar fantasztikus darabot. És bízom abban a szereplők Az egyéni teljesítményekkel az összjátékkal Alföldi rendezése kifejezetten olajozottnak tűnik majd. És nagy élményt nyújt. És visszaadja a darab érzelmekkel teli erőteljes országunk történelmének részét. Alföldi remek szereplő gárdát hoz szegedre. De azt hiszem jellemezze Alföldi rendezését a visszafogottság. Én erre gondoltam . Nem kell itt senkit támadni. Mert a darab a rockopera főhőse az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába vitte. De ha modern darabot rendez hát rendezzen. Lehet tetszeni fog mindenkinek. De az a végén derül ki a tapsnál. És ha modern rendezés lesz és szuper akkor annak is fogok gratulálni. Azt nem tudni. De azt tudom az első szegedi előadáson mikor Szörényi Bródy még gitárral a kezükbe kezdték a darabot a nagy szereplőkkel. Nem sorolom mert aki tudja az nem csak tudja érzi milyen érzés volt hallani látni a darabot. Az volt az igazi mikor tátott szájjal néztük s elképedtünk . Ezt itt most Szegeden? Fantasztikus volt. És szerintem sokan ezt várják ismét. Ezt az érzést. Ezért bátorkodtam írni és kérni a szerzőpárostól idézőjelbe figyeljenek 100%-ban oda. Mert itt sokan emlékezünk és számoljuk a bemutatóig a napokat vissza. Mert várjuk a darabot! És köszönet BOTKA L-nek hogy segítette lehozni a művet szegedre "ismét" :-)”
 • 15. SP 2012. november 25. 18:07
  „Szabadtérin
  először bemutatott előadás
  igazi, felszabadult örömünnep volt. Jobb volt mint a budapesti. (nem bukaresti)”
 • 14. bábel 2012. november 25. 17:31
  „Kiváncsi lennék, hogy a zsigeri Alföldi kritikusok közül ki és hány rendezését látta az elmúlt években?”
 • 13. queenmargareth1 2012. november 25. 17:14
  „na, én is remélem, hogy nem engedik szabadon szállni Alföldit...mert képes lesz és 3D-ben:)megmutatja "Koppány és a kecske viszonyát", ő szokott állatokat keresni a rendezéseihez, nem?”
 • 12. tol 2012. november 25. 16:42
  „a szegedi közönség legendásan tapló. Még akkor se tud tapsolni, mikor ott ül a katarzistól a könny a szeme sarkában. Plusz még egy évaddal megelözöen toronyból lefikáz mindenkit. Potrien örmester erre mondaná - találóan - hogy: "marhák, rompez!". Kellemes színházi élményeket kíván a - rendezöség...”
 • 11. bábel 2012. november 25. 16:15
  „A várakozás idején a folyamatos prejudikálás nem szerencsés, mert gúzsba köt, és a végén már akkor sem tud az ember "tapsolni", ha mégis tetszik!”
 • 10. Tambitoma 2012. november 25. 10:33
  „Helyes. Éljen a modern Ember Tragédiája!
  Várom az Alföldi nézetű Istvánt.
  És ha "más" irányú akkor is tapsolok. Így oké?
  Tudod emlékszem az igazira.
  Szörényi még az elején gitárral a kezébe!”
 • 9. bábel 2012. november 24. 22:37
  „A Szerzőpáros és Alföldi is kifinomult szakmai ízléssel rendelkeznek, ezért biztos az, hogy nagyon különleges előadás(ok) lesz(nek)!”
 • 8. Zotya100 2012. november 24. 21:19
  „1. Tambitoma 2012.11.24. 09:22 --- Remélem a szerzőpáros nem a Te véleményed és instrukcióid alapján fogja "engedélyezni" Alföldinek a darab rendezését. Ha előre fenntartásaid vannak, ne nézd meg. Nyugi, nélküled is teltház lesz.”
 • 7. bábel 2012. november 24. 19:40
  „Számtalan szakmai és közönség visszajelzés van arra vonatkozóan, hogy Alföldi kitűnő színházat csinál! Teljesen biztos vagyok abban, hogy az István a király-hoz, mint a nemzeti rockoperánkhoz is jó érzékkel fog hozzányúlni!”
 • 6. bánki 2012. november 24. 16:06
  „Van az a pénz ??????????????????”
 • 5. jozko 2012. november 24. 15:47
  „Kíváncsi vagyok, ki írja le elsőnek:

  Az ebéd tálalva!
  /Séf: Győrffy László !/”
 • 4. Tambitoma 2012. november 24. 13:55
  „Mi köze Botka Lászlónak Alföldi stílusához? Az István a szerzőpáros védjegye "tulajdona" 100%-ék ráfigyelnek egy Dóm téri előadásra.Ezzel nyerni fog szeged!
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Te figyelj dédi8 ma lekéstem a buszt. Ennek is Botka az oka?
  Komolyan félelmetes ez a Botka Így Botka úgy. Lehet Gyurcsány is oka hogy lekéstem. MONGYONLE!”
 • 3. dédi8 2012. november 24. 12:47
  „Semmi gond! István királyunk Koppánnyal lép vérfertőző viszonyra, miközben Gizella egy felcsatolható műpénisszel kergeti őket a színpadon. Sajnos csak ennyit tudok kinézni ebből a degenerált ultraliberális genetikai hulladékból.
  Szeged megint bealakít, de legalább Botka elvtárs jól érzi magát a másságot dicsőítő előadáson.”
 • 2. IVY 2012. november 24. 09:49
  „A legutóbbi Dóm téri előadás közröhej-kategória volt nálam. Minősíthetetlenül sz.r. volt. A prímet István alakítója vitte. Enyhén szólva is hamiskás hangjával.”
 • 1. Tambitoma 2012. november 24. 09:22
  „Alföldi Róbert elképzelésében? De akkor kedves Szörényi Levente egy pillanatra sem engedje el a kezét! A fantáziáját Alföldi Róbertnek meg kb 99.99999%-al huzza vissza! :-(
  Színpadra begördülő arab rendszámú autó, ilyeneket ugye nem enged a szerző? Ne engedje el kérem Alföldit az eredeti darabtól! István Király az ne legyen Alföldi stílusu nézetű látványszínház. A kalasszikus darabot szeretném nézni látni hallani. Sajnos már a Feke féle előadás is biztosíték"kiverő" . De talán ......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marad el a THEALTER fesztivál

Közel 5 millió forinttal kap kevesebb pénzt a szegedi független színházi élet képviselője, a MASZK Egyesület. Balog József igazgató a megszűnéstől tart. Tovább olvasom