Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Szörényi is védi a körképet

Ópusztaszer - Szörényi is védi a körképet tagja lett a Feszty-körkép Alapítvány új kuratóriumának. Az István, a király zeneszerzője azt mondta, a nemzeti emlékparkot tovább kell fejleszteni, mert ez a munka is hozzájárul a Kárpát-medencében élő magyarság felemelkedéséhez.
Újjászervezte a megyei önkormányzat az 1990 óta működő Feszty-körkép Alapítványt, amely Feszty Árpád művének helyreállítására és bemutatására jött létre, most pedig a mű állagának védelme a feladata, a parkot működtető kht.-val együtt. A kuratóriumban dolgozott Trogmayer Ottó régész, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója, Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria igazgatója, Ördögné Kotogány Ilona az Erste Bank megbízásából, Szabó G. László látta el az adminisztratív teendőket. Miután ez a kuratórium 2008. január elsejével lemondott, újat kellett választani. Az új, ötfős testület elnöke Zombori István megyei múzeumigazgató, tagjai: Zakar Péter, a megyei közgyűlés alelnöke, Újvári Gábor történész, Szörényi Levente zeneszerző, és a kulturális tárca képviseletében Nagy László Gábor.

Az új kuratórium ülésén szóba került, hogy az alapítvány munkáját többféle módon is népszerűsíteni fogják, létrehoznak egy önálló internetes oldalt. A megye azzal is felhívja a figyelmet a Feszty-körképre, hogy Szörényi Leventét, az Illés és a Fonográf együttes tagját, több rockopera zeneszerzőjét is meghívta a kuratóriumba. Szörényi sok szállal kötődik a megyéhez, István, a király című rockoperája idén látható a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Nem halmozom az ilyen szolgálatokat, de úgy gondoltam, hogy az általam képviselt világnézettel és a magyar sorskérdésekkel kapcsolatos, a színpadi műveimben is megjelenő állásfoglalással harmonizál, ha azok mellé állok, akik egy ilyen híres képzőművészeti alkotás megmaradásáért küzdenek.

A zeneszerző úgy látja, a magyarságot föl kell emelni, ez pedig elsősorban erkölcsi, lelki és szellemi szempontból fontos feladat: – Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megmentése és további fejlesztése is hozzájárul ahhoz, hogy a Kárpát-medencében minőségi magyarság éljen.

Olvasóink írták

  • 2. Mizujs 2009. június 30. 21:56
    „Úgy őszintén. Mit tesznek ezek a "nagy" nevek??? Pénzt hoznak vagy nyitott esernyővel rohangálnak, ha esik az eső??

    Tudna valaki valamilyen konkrétumot mondani, vagy csak ez is egy alkalom, hogy egy majdnem elfelejtett név újból benne legyen az újságban?”
  • 1. gardista33 2009. június 30. 19:47
    „a képen láthato személyek nincsenek ám jóba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín 5-ös szerdán Mórahalmon és Kisteleken

Mórahalom, Kistelek - Szerdán Kisteleken, a rendezvényházban, Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban fotózzuk a kitűnő tanuló általános iskolásokat. Tovább olvasom