Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Szorgalmas emberek a csengeleiek

Csengele - A Délmagyarország megyejárójának legutóbbi állomása Csengele volt. A településen alig több mint kétezren élnek, az utcák virágosak, rendezettek. Sánta Ferenc polgármester szerint a szorgalom mellett az oktatás és a hit a két legfontosabb dolog. Csengele is többek között ennek köszönheti fejlődését.
Még éreztük a festék illatát, mikor Sánta Ferenc frissen festett irodájába léptünk. A csengelei polgármester 1994 óta áll a település élén, korábban szőlész-borász volt. Elmondta, hogy Csengele egykor Szegedhez tartozott, 1950-ben vált önálló községgé. Régebben 3000–4000-en is lakták, ma alig több mint 2000 fős a település. Bár az utóbbi években egy kicsit nőtt a lélekszám a betelepülések, s a némileg nagyobb születésszám miatt. A tanyákon német, holland és svájci családok is élnek.

– Egykor zsáktelepülés volt Csengele. Kistelek és Kiskunmajsa felől sokáig csak földúton lehetett bejönni. Előbb a kisteleki, később a majsai, majd a Jászszentlászló–Csengele útszakasz is elkészült, a helyiek nagy örömére. Nem volt egyszerű a feladatunk, mert az utóbbi két út egyik fele átnyúlik Bács-Kiskun megyébe – magyarázta Sánta Ferenc.

Csengelét 8-10 ezer tő rózsa díszíti. Virágok övezik a faluházat is. Fotók: Segesvári Csaba
Csengelét 8-10 ezer tő rózsa díszíti. Virágok övezik a faluházat is.
Fotó: Segesvári Csaba

A faluban mára minden utca aszfaltozott, szeretnék kiépíteni a temetőutat is: a bejáró, egy 800 méteres földút, körülbelül 1 kilométerre van Csengelétől. A szennyvízrendszer teljes kiépítése a település távolabbi tervei között szerepel, egyelőre nincs pénzük rá. A szilárd hulladékot szelektíven gyűjtik, van hulladékudvaruk, és külterületen is összeszedik a szemeteszsákokat.

– Büszke vagyok arra, hogy építettünk egy teljesen új templomot. Nagyon szép az épület, Szent Imre a védőszentje. Fontosnak tartom a hitet – árulta el a polgármester.

Csengelei olvasóinkkal a faluházban találkoztunk.
Csengelei olvasóinkkal a faluházban találkoztunk.
Fotó: Segesvári Csaba

A falu első embere a hit mellett az oktatást említette meg, mint mindennek az alapját. Azt mondta, szereti az önállóságot, és amíg megtehetik, nem társulnak senkivel. A nyolcosztályos iskola mellett egy 3 csoportos, európai színvonalon működő óvoda van a faluban – az intézményt pályázati úton építették. A település művészeti iskolájába 140 gyerek jár. Az intézmény fő profilja a zene és a tánc.

Testvértelepülések

Csengele 1992 óta áll kapcsolatban a németországi Heringgel. Ez a bajor település a festői szépségű Inn folyó partján fekszik. Nemrég kötöttek testvérvárosi megállapodást a lengyel Nowa Slupiával – a turisták körében népszerű település többek között a Szent Kereszt-hegyről híres.

A kisteleki kistérséghez tartozó Csengele tervei között szerepel a nyolcosztályos iskola épületének teljes felújítása. Ez körülbelül 250 milliós beruházás, amiből nemrég megvalósult egy 10 millió körüli értékű nyílászárócsere. A napokban készítik elő a következő, 52 milliós pályázatot, amit a tetőcserére és az aula renoválására fordítanának.

Csengelét 8-10 ezer tő rózsa díszíti, és tervezik a falu parkosítását, sétányok kialakítását, 25 millió forintból – a pályázatok elbírálásra várnak.

– Vannak megélhetési problémák a településen, mégis jó csengeleinek lenni – mondta Sánta Ferenc. – Szép és csendes a falu, minden korosztály talál érdekes programot. Falunapokat, sportnapokat szervezünk, a faluházban klubok, szakkörök működnek. Szorgalmas emberek lakják Csengelét, akik építik, szépítik a környezetüket.

Házhoz ment a Délmagyarország

Megyejáró körutunk legutóbbi állomása Csengele volt. Olvasóinkkal a faluházban találkoztunk – családias hangulat fogadott bennünket. Őrfi Ferenc szerkesztő a nyomtatott, s az online újságírásról, Pintér Melinda PR-vezető a lapunk által szervezett rendezvényekről és játékokról beszélt a csengeleieknek. Megtudtuk, hogy a helyiek elégedettek az újság tartalmával, szeretik a színes fotókat, az Utánajártunk és Az ügyvéd válaszol rovatokat. Kvízkérdéseinkre jól válaszoltak: tudták például, hogy az új csengelei templomot 2002-ben avatták fel. Sok ajándékot osztottunk ki.

Olvasóink írták

  • 1. allwin 2010. február 10. 11:24
    „Imádom Csengelét, a legjobb hely a világon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnok lapát szőregi rózsából

Szőreg - Lázasan készülődtek tegnap egész nap a szőregiek: amikor beléptünk a rózsákkal borított művelődési házba, mindenki ollóval, kalapáccsal vagy egy szál virággal a kezében szorgoskodott. Tovább olvasom