Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szorongó gyerekek várnak segítségre

Szeged - Másfél hónapos a várólista a szegedi klinikai gyermekpszichiátriai osztályon. Pedig a lelki beteg gyerekek regionális szerepkörű gyógyhelyének helyzete kivételes az országos trendhez képest. Az ombudsman mondja: orvoshiány sújtja a gyermekpszichiátriai ellátást.
– Hiányszakma a gyermekpszichiáter. Legalább olyan nehéz betölteni egy ilyen állást, mint a fogászok között a fogszabályozással foglalkozó posztot. Kevesen vállalkoznak arra, hogy alapképesítésükre ráépítsenek gyerekekkel kapcsolatos szakvizsgát – érzékelteti a helyzetet Gyenes Ágota, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház orvosigazgatója.

Országos viszonylatban Szeged jól áll: az egyetemi klinikai központhoz tartozó gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályon és a hozzá csatlakozó 3 szakambulancián 7 szakorvos, 2 gyakornok és 2 rezidens dolgozik – olvastuk az ombudsmani jelentésben. Szabó Máté közleményében megállapítja: kevés a fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, és nagyok a területi eltérések, miközben egyre nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő kiskorúak ellátása.

– Erősödik az agresszió az iskolában, több a szorongásos gyerek. Márpedig az agresszió és a szorongás egy tőről fakad. A helyzet kezeléséért – a gyermekpszichiáterek mellett – a mentálhigiénés képzettségű pedagógusok is sokat tehetnének. Ám kevés a pénz az ilyen továbbképzésre – összegzi tapasztalatait Fábiánné Páger Anna. A szegedi egyetem Ságvári gyakorló általános iskolájának tanítónője olyannyira fontosnak tartja a lélekgyógyító munkát, hogy a Szegeden 1981 óta létező S. O. S. telefonos lelkisegély-szolgálat vezetője – társaihoz hasonlóan önkéntesként.

Vetró Ágnes ambuláns hálózat kiépítését sürgeti. Fotó: Karnok Csaba
Vetró Ágnes ambuláns hálózat kiépítését sürgeti.
Fotó: Karnok Csaba

Csongrád és Bács-Kiskun megyére terjed ki ellátási kötelezettsége, a 2–18 éves korosztály számára sürgősségi betegellátást is végez a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztálya. Itt azonban például a kisgyermekes anyáknak az elhelyezése – akiknek osztályos felvétele pszichoterápiás szempontból szükséges lenne – nem megoldott. Kényszerhelyzetben őket a rehabilitációs helyekre teszik, csökkentve az erre a profilra felvehető gyermek, serdülő betegek rehabilitációs esélyeit – említ egy szegedi problémát az ombudsmani jelentés.

– Alulreprezentált az országban a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátás – jelenti Vetró Ágnes. Az SZTE 30 ágyas gyermekpszichiátriai osztályának vezetője szerint Szeged kivételezett helyzetét az itteni fél évszázados hagyománynak, illetve a képzőhelyi szerepének köszönheti. – Megakad a fejlődésben az a gyerek, aki rászorulna, de nem kapja meg időben a pszichiátriai segítséget – indokol. Hangsúlyozza: Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen óriási szükség lenne főállású gyermekpszichiáterre, valamint a munkáját támogató, pszichológus és gyógypedagógus alkotta csoportra, vagyis ambuláns hálózatra.

Kórképek

– Az anyai ösztönre bátran támaszkodhatnának! Mert ha szeretet és őszinte légkör uralkodik egy családban, akkor már nem csinálhat nagy bajt a szülő. Napi néhány perces beszélgetés a gyerekkel többet ér, mint az „internetes szakirodalomból" felcsipegetett „okosságokra" támaszkodni – biztatja a szülőket Vasadi Anna. A felnőtt- és gyermekpszichiáter főorvos becslése szerint az erre szoruló kiskorú páciensek 40 százaléka jut el gondozóintézetbe. Kis betegeiknek csak 10–20 százaléka küzd veleszületett lelki bajjal, a többiek betegségéért a környezet, a család felelős. A leggyakoribb kórképnek a szorongást, a depressziót és a pánikbetegséget tartja.

Olvasóink írták

 • 14. dodoni 2011. augusztus 04. 21:34
  „Úgy látszik, hogy ez a törvényszerű: az egyre kevesebb gyermek, egyre nagyobb nyűg. Az önző társadalmak, a csak maguknak élő népek jellemző sajátossága ez. Pusztulni is fognak.”
 • 13. andalgokandallo 2011. augusztus 04. 18:18
  „gyermekpszichiáterből tényleg hiány van. pszichológusállást viszont hirdessenek meg nyugodtan, lesz aki betölti. és az is sokat segítene”
 • 12. jozko 2011. augusztus 04. 17:17
  „A "mai világ" nem a filantróp, mély empátiával és elhivatottsággal megáldott embereknek való.
  Minimum ennyi szükséges ahhoz, hogy valaki pszihológus pályára lépjen, az hívatás szerűen végezze!
  Körülbelül ezek a képességek azok, amelyek mellett gyakorlatilag felkopik az álla.

  Bármennyire is szükség lenne rá, ez nem egy megbecsült munka.
  Attól, hogy pa írja van róla, még nem válik a lélek avatott doktorává!
  Persze magánpraxishoz kell az a papír...

  Talán a kényszer fogja meghozni azt a felismerést, hogy mire /kikre/ is van igazán szüksége
  a társadalomnak.”
 • 11. dblaci 2011. augusztus 04. 16:06
  „"Akinek csak lehetősége van rá,menjen el ebből az országból."

  Gratulálok, megoldottad a problémát <moderálva>. Menjél.”
 • 10. catroot 2011. augusztus 04. 16:01
  „8. sved 2011.08.04. 13:40

  Inkább környező országot kellene mondani. Amúgy a Balti országok szintjén vagyunk...”
 • 9. Gombház 2011. augusztus 04. 14:42
  „Tapasztalatom szerint a pszichológus is nagyon sokat tud segíteni, és a pszichiáter gyógyszeres kezelése igazán csak pszichoterápia mellett hatékony. Viszont a legtöbb esetben még mindig csak tesztelésre és diagnosztizálásra kérik meg az orvosok a pszichológusokat. Hiába a sokrétű terápiás tudás, erre az egészségügy hihetetlenül kevés teret ad. A szerencsétlen szülő meg gyerek pedig járhat magánpraxisba... ha van rá pénze :(”
 • 8. sved 2011. augusztus 04. 13:40
  „Azert azt nem art tudni,hogy pl. Svedorszagban havi 6000 eurot keres egy pszichiater. Nem csoda, hogy mar csak a megszallottak maradnak otthon.”
 • 7. skyzo50 2011. augusztus 04. 11:45
  „Pszichológusból meg állítólag túlképzés van, a végzősök közül sokan nem tudnak elhelyezkedni. Pedig a pszichiátriai osztályokon is nagy szükség lenne rájuk is - ahogy hallom, a pszichiáternek többnyire csak arra van ideje, lehetősége hogy a gyógyszeres terápiát beállítsa, de az önmagában sokszor csak tüneti kezelés, a pszichológus által vezetett pszichoterápiával együtt hatékony. De a kórházak pénzhiány (vagy hozzáállás?) miatt nem tudnak elég pszichológus státuszt meghirdetni...”
 • 6. kiokushyn 2011. augusztus 04. 11:30
  „Ha a gyermekkel pszichés probléma van, az MINDIG visszavezethető a szülői háttérre. Először a szülőket kellene kezelésre küldeni, s utána a gyereket.”
 • 5. macs 2011. augusztus 04. 11:21
  „Azért elkeserítő, hogy már a gyerekek is ilyen problémákkal küzdenek. "Erősödik az agresszió az iskolában, több a szorongásos gyerek. Márpedig az agresszió és a szorongás egy tőről fakad." Megállapítjuk a tényt, aztán? Elküldjük a gyereket pszichológushoz, teletömjük gyógyszerrel. Azon kéne elgondolkozni, hogy a gyerekek csak leképezik a felnőttek világát. Bölcs mondatokat mondogatunk a szeretetről és az őszinteségről, de ezzel pl. megfékezhető a sokszor az egész osztályt, sőt a tanárokat is terrorizálókat? Megfékezhető az, aki a buktatást tekinti eszköznek, ahelyett, hogy a felzárkoztatásr ahelyezné a hangsúlyt? Megfékezhető pl. az a jelenség, hogy a gyerekek között a legfőbb értékmérő a márkás cucc, telefon, külföldi nyaralás, az autó márkája, amivel a szülők viszik a suliba?
  Mostanában még a vízcsapból is az folyik, hogy szülessen minnél több gyerek, de ha a világrajönnek, akkor már - tisztelet a kvételnek - nagyon magukra hagyjuk őket.
  Talán az emberek fejében kéne rendet rakni!”
 • 4. trillarom 2011. augusztus 04. 09:53
  „2. kakoszeg: A gyermeket már az anya hasában is érhetik különböző negatív hatások, amik károsíthatják. Ilyen hatások pl. az édesanya rossz lelki állapota, zaklatottsága, dohányzás, alkohol, drogok. Örökölhető is a depresszióra való hajlam.”
 • 3. szandokán 2011. augusztus 04. 09:18
  „Akinek csak lehetősége van rá,menjen el ebből az országból.”
 • 2. kakoszeged 2011. augusztus 04. 09:11
  „"Kis betegeiknek csak 10-20 százaléka küzd veleszületett lelki bajjal," - ez mit jelent? Hogyan születik egy gyermek lelki bajjal? Te Jó Ég! Én még erre nem is gondoltam sosem...”
 • 1. Együgyű 2011. augusztus 04. 08:43
  „Szorongó gyerekek várnak segítségre, és várhatnak is!
  Orvoshiány sújtja a gyermekpszichiátriai ellátást, de az egész egészségügyet. Más is sújt ezen a területen bennünket: NŐVÉRHIÁNY és kisegítő személyzet hiánya!!!
  Az előbb említett kizsákmányolt réteg nem fárad el?
  Sőt eszközök, anyagok, gyógyszerek hiánya is sujt!
  Sőt délelőtti és délutáni műszakba kettő nővér, egy pedig főnővér.
  Este meg az osztályokon egy is elég.
  Felnőttpszihiátriára már nincs is szükség mivel sok megszüntetésre került!
  Az egészségbiztosításunk meg jóformán semmire nem jogosít fel bennünket csak egy burkolt adóforma.
  Aki gyógyulni akar és szeretteit is gyógyultan akarja látni, FIZESSEN!
  Vannak már magán és fizetős gyógyító intézmények.
  Az a polgár, amelyik eddig nem tudott ügyeskedni és beteg arra már nincs szüksége a demokratikus társadalmunknak.
  Mindenre van megoldás erre is: BAJAI út. Itt minden probléma véglegesen megoldódik!!!
  (Fityesz és a többi párt.)
  Alkotmányos jog volt az egészséghez való jog?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csomagok az anyaotthon kapuja előtt - galériával

Két-három család várja, hogy beköltözhessen a családok átmeneti otthonába. Jelenleg telt ház van. Az állami normatívát a fenntartó kiegészíti, de az adományok is elkelnek. Tovább olvasom