Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szőrös teória az SBO-n

Még nem hajléktalan, de már nem lehet messze tőle. A magas, vékony, megviselt tekintetű, borostás férfi kopott, koszos kabátban, cipőben érkezik.
Vasárnap kora délután a Sürgősségi Betegellátó Osztályon. A váróban nem sokan ülnek. Egy fiatal pár a pultos nővérkével beszélget. Szemmel láthatóan jól ismerik egymást. Egy házaspár idős bácsit, két asszony idős nénit kísér. A bácsi sorra kerül, vért vesznek tőle, majd további vizsgálatok várnak rá.

Fiatal nővérkék jönnek, mennek. Egyiküknek megérkezik az ebédje. Saláta lehet a kis dobozban. A délután legjobb figurája fél kettő körül sétál be bizonytalanul. Talán még nem hajléktalan, de már nem lehet messze tőle. A magas, vékony, megviselt tekintetű, borostás férfi kopott, koszos kabátban, viseletes cipőben érkezik, bal kezében valószínűleg ruhákkal tömött műanyag szatyrot szorongat. Nyakában régimódi digitális fényképezőgép lóg. Jobb keze és karja gipszben. És ezzel van a baj.

– Annyira viszket, majd megőrülök. Biztos beleragadt a gipszbe a szőr – panaszkodik olyan hangosan, hogy aki nem akarja, az is jól hallja. A szőrös teóriáját több nővérrel és beteggel is megosztja. Egy ápoló türelmesen biztosítja arról, hogy ez lehetetlen. A viszkető karú elmeséli, nemrég fiatalok kötöttek belé és jól megverték. Akkor tört el a karja.

A nővér elmagyarázza, mi okozza a teljesen normális viszketést, sőt, arról biztosítja a pácienst, hogy fog az még jobban is viszketni, majd megígéri, megvizsgálják.

– Jaj, ha maga lett volna az első feleségem, akkor még mindig a feleségem lenne – hálálkodik a férfi.

Később annyi hallatszik a visszhangos váróban, hogy a férfi indulatosan, obszcén szavakkal tarkítva meséli az élettörténetét. Egyre jobban belelovalja magát tragédiák sorába. Van, aki mosolyog rajta, más megbotránkozik. Idősebb, szigorú nővér érkezik és arra kéri, menjen haza: felülvizsgálatra van időpontja, a begipszelt kezének semmi baja.

– Már egy fél órája maga hangját hallom. Kösse föl a kezét, ne lógassa! – utasítja rendre a beteget.

– De rövid.

– Nem rövid!

– Akkor nem tudom felhúzni a dzsekimet és fázok. Magának valami baja van velem? – kérdez vissza. Sértődötten arról magyaráz, korábban szélütés érte, nehezen fogja föl, amit mondanak neki. Végül feláll és ráérősen kisétál.

Odabent, egy huzatos folyosón fekszenek a betegek. Egy asszony, akit kerékpározás közben ütött el egy autós, arra kéri az egyik nővért, dobja már rá a kabátját, legyen szíves, mert fázik. Egy idős asszony azt meséli, elájult. Tiszta vér volt az ajtófélfa is. Azt mondja, megivott ugyan három sört, de szerinte nem az okozta a bajt. A legnagyobb problémája nem is az esés, hanem, hogy így lemarad kétéves unokája születésnapjáról.

Egy másik asszonynak kutya harapott ki egy darabot a kezéből.
Akad olyan beteg, aki torokfájás miatt érezte halaszthatatlannak a vizsgálatot vasárnap délután kettőkor. Őt a háziorvoshoz irányítják.

Odakint a két asszony az idős nénivel egyre türelmetlenebb...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetünk az intimveszélyek ellen

Nem a tamponok és a tisztasági betétek káros anyagai fenyegetik leginkább a nők egészségét egy friss kutatás szerint. Tovább olvasom