Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Szoros verseny – megosztott konzervatívok

Rendkívül szoros verseny alakult ki a megye 2. számú választási körzetében a koalíciós jelölt Sándor Klára és a fideszes Balogh László között. Az MDF-es Ványai Éva válhat a mérleg nyelvévé – akár visszalép, akár nem. Az MDF-szavazók véleménye pedig felértékelődött.
Kire szavaznának a második körben Szegeden az MDF szimpatizánsai? – érdeklődtünk. A Fidesszel összefogva a kormányváltás vagy az MDF saját értékrendje fontosabb?

– Nem tudom, mi lenne a jó döntés – mondta a választás első fordulójában az MDF-re szavazó Bagó István. Azt kérdeztük, hogy szerinte kitartanak-e a választók is Dávid Ibolya iránymutatása mellett, távolságot tartanak-e a Fidesztől és az MDF-es Ványai Évára szavaznak, vagy a kormányváltás érdekében a nagyobbik ellenzéki párt jelöltjére, Balogh Lászlóra adják voksukat a választás második fordulójában.

A demokrata fórum szimpatizánsa szerint a párt szavazói személyes véleményük alapján döntenek majd. Hozzátette: véleménye szerint az első fordulóban országosan elért öt százalék fölötti eredmény a Dávid Ibolya által határozottan és kitartóan képviselt mérsékelt konzervatív értékrendnek köszönhető. Mint mondta, nem tartja jogosnak, hogy a Fidesz az elnök asszonyt teszi felelőssé azért, hogy nem nyert a jobboldal az első fordulóban. Hasonlóképpen hamis az a felvetés, hogy a Fidesz szavazóinak egy részét „szívták el".

Tokodi Ferenc szerint nem a mindenáron való kormányváltás a fontos, hanem a párt önállóságának, akaratának és alkotóerejének a megőrzése. A Fidesz „bekebelező" tevékenysége, amivel eltüntette a jobboldali kis pártokat, nem szimpatikus a számára, ahogyan az elmúlt évek „sokfelé kanyargó útjai" sem – így ő biztosan nem szavazna a nagyobbik ellenzéki párt jelöltjére. Ha Ványai Éva visszalépne Balogh László javára, nem menne el szavazni.

A szegedi Kirschsné Tóth Erzsébet voksolna a legnagyobb jobboldali pártra, ha az teljesíti Dávid Ibolya nyolcpontos tárgyalási feltételeit, és bocsánatot kér az elmúlt évek „bolsevik jellegű szalámitaktikája", illetve az MDF-re szórt rágalmai miatt. Kirschné azonban nem szavazhat a második fordulóban, mert az ő választókerületében már eredményes volt az első forduló.

– Orbán Viktor és homogenizáló politikája megbukott – hangsúlyozta Kirschné, aki MDF-tag. Mint mondta, a kettes körzetben élő MDF-es barátainak egy része elárulta neki, hogy – noha sosem voltak baloldaliak, és „a hátuk borsózik a liberálisoktól" –, még az sincs kizárva, hogy Fidesz elleni tiltakozásként a második körben az MSZP–SZDSZ támogatásával induló jelöltre szavaznak.

Vannak azonban olyan ismerősei is, akik az állva maradt jobboldali jelöltet támogatják – bárki legyen is az. Azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy tartózkodásával vagy érvénytelen szavazatával mondana véleményt a kialakult szituációról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárra viszik a bőrüket

Egyre többen tetováltatnak magukra ábrákat, de a tetoválóművész szerint az emberek többségében még… Tovább olvasom