Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szovjetuniót cserélték Európára

Kármentesítették a szegedi, öthalmi laktanya területét, az ELI tudományos parkját - 30 ezer tonna földet és 116 ezer köbméter vizet tisztítottak meg.
A beruházással elhárult az akadály a lézeres kutatóközpont tudományos parkjának építése elől. A korábbi szovjet harckocsijavító műhely területén többfajta veszélyes anyag is szennyezte a talajt és a talajvizet. A többek között klórozott szénhidrogéneket és klórbenzolt biológiai módszerrel távolították el.

A szennyezett talaj kitermelésekor számos, a szovjet hadsereg által itt hagyott lövedéket is találtak a terepen, ezért a munkákat csak tűzszerészeti felügyelettel végezhették.

Szovjetuniót cserélték Európára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A kultúrák harcának nevezte a volt szovjet laktanya területének megtisztítását Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Úgy fogalmazott: a lézeres kutatóközpont és a hozzá kapcsolódó tudományos park megépítésével egy darab Szovjetuniót cserélnek Európára.

– A tudományos parkot és az először benne felépülő inkubátorházat már tervezzük, jelenleg a finanszírozásról zajlanak a tárgyalások – mondta Szabó Gábor. Szerinte az elkövetkező 15 év feladata, hogy a lézeres kutatóközpont mellett egy olyan tudományos park épüljön ki, amely akár 3000-4000 jól fizető munkahelyet jelenthet Szeged számára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivándorlás: egyre kevesebb a hentes itthon

Szakemberhiány van a húsiparban, kevesen végeznek, és sokan mennek jóval több pénzért külföldre dolgozni - Szegedről és a megyéből is. Tovább olvasom