Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Sztárparádé a szabadtérin

A Szegedi Szabadtéri Játékok vezérkara sajtótájékoztatót tartott tegnap Budapesten, a Dunán ringó Spoon Café & Lounge hajón az idei nyári fesztivál programsorozatáról. Az Eszenyi Enikő rendezésében készülő új produkció, a Marica grófnő alkotó- és szereplőgárdája a Kálmán-operettel kapcsolatos tervekről is beszámolt.
 
A jegyek fele már elfogyott

Bátyai Edina bejelentette: az idei programsorozat belépőjegyeinek több mint 50 százaléka már gazdára talált, így biztosak abban, hogy sikerül majd teljesíteniük a 250 millió forintos bevételi tervet. Valószínűleg augusztus 19-én, a két Bánk bán-előadás között tartják meg Gyüdi Sándor vezényletével a szokásos, ingyenes ajándékkoncertet, amelynek műsorán a 125 éve született Kodály Zoltán művei szerepelnek.
– A Csárdáskirálynő hatalmas sikere után idén nyáron, a komponista születésének 125. évfordulóján Kálmán Imre egy újabb darabjával, a Marica grófnővel folytatjuk a Dóm téren az operett műfajának megújítását – mondta tegnap Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, aki szerint ehhez friss szemléletű, fiatalos alkotógárdára van szükség.

Eszenyi Enikő, a produkció rendezője egy sztorival indított: amikor Palásthy György a Kálmán Imre életéről szóló filmet, Az élet muzsikáját forgatta, az ifjú feleség szerepére őt kérte fel. Erre azonban előbb a zeneszerző özvegyének, Kálmán Verának is rá kellett bólintania, aki megnézte egy darabban az ifjú színésznőt, és az előadás után rögtön összebarátkoztak. Kálmán Imre életét így személyes forrásokból is megismerhette Eszenyi, és már akkor megszerette a darabjait, dalait is.

Rendkívüli művészt szeretett volna a Marica grófnő címszerepére megnyerni, ezért nagy örömmel fogadta, hogy a produkció karmestere, Kesselyák Gergely is jó ötletnek tartotta: a világhírű operadívát, Lukács Gyöngyit felkérni. Az énekesnő azt hangsúlyozta: mivel folyamatosan az operairodalom legdrámaibb, legtragikusabb hősnőit játssza, vágyott már egy repertoárján kívüli vidám, kellemes szerepre. Életében először énekel operettet, és először lép fel a Dóm téren, ahová Turandotként is szívesen visszajönne. A további szerepekben a Bánk bán Ottójaként is visszatérő Nyári Zoltánt, Pindroch Csabát, Peller Annát, Nagy Ervint, Tordy Gézát és talán a Nemzet Színészét, Psota Irént is láthatja majd a közönség. Eszenyi Enikő és a társdramaturg, Böhm György azt is elárulta, Paja Bea és zenekara is részt vesz a produkcióban, amelyben a Szegedi Szimfonikus Zenekar 80 muzsikusa, 70 táncos, 80 fős kórus is közreműködik. A díszletet Kentaur tervezi, még a Mezőgazdasági Múzeumból is kérnek kölcsön korabeli munkagépeket.

A július 6-i nyitó produkcióról, a Macskákról elhangzott: új díszletben, felfrissített szereplőgárdával – többek között Gálvölgyi Jánossal, Malek Andreával – állítja színpadra Szirtes Tamás. A világsikerű Webber-musical először csendül fel Magyarországon élő zenekarral. A Török Táncszínház Anatólia tüze című show-ja iránt is óriási az érdeklődés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten takarítják Szeged 435 buszmegállóját

Nem árt esernyőt vinnünk magunkkal, ha busszal közlekedünk Szegeden. A legtöbb megálló ugyanis… Tovább olvasom