Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

SZTE: több mint 2 milliárd forintot zárolt az állam

Szeged - 2 milliárd forintnál is többet zárolt a Szegedi Tudományegyetemtől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a februári kormánydöntés nyomán, az éves állami támogatás mintegy 15 százalékát vonva el. Úgy hírlik, újabb zárolási hullámra kell számítani.
Hullámverések

A 2011. februári kormánydöntéssel 39,2 milliárd forintos zárolás érintette a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartozó intézményeket. Az ágazatok közti elosztást egyeztetve július–augusztusban újabb zárolási hullám érte el a felsőoktatást. Például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemtől tavasszal elvont 228 millió forintot újabb 35 milliós csomaggal fejelték meg. Közben további megszorítási tervekről, újabb zárolási hullámról hallani.

A vártnál kisebb gazdasági növekedésre hivatkozva, a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos lyuk betömésének kényszerét emlegetve a felsőoktatási intézmények költségvetésének egy részét a kormány zárolta – eddig két hullámban. A Szegedi Tudományegyetemtől zárolt teljes összeg meghaladja a 2 milliárd forintot. Az év eleji 1,7 milliárd forint mellett nyáron valamivel több mint 300 millió forintot vontak el.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól érkező állami támogatás az SZTE költségvetésében 18 milliárd forint, amelyből 3 milliárd a hallgatói juttatás. Ezt nem érintheti a zárolás. Így a durván 15 milliárd forintnyi állami támogatáshoz kell arányítani a több mint 2 milliárdos elvonást.

Atlasz-szobor az SZTE egyik épületén. Fotó: Karnok Csaba
Atlasz-szobor az SZTE egyik épületén.
Fotó: Karnok Csaba

– Két részre oszthatók a zárolással kapcsolatos intézkedéseink. A dologi kiadások egyik forrását az év elején feltárt hatékonysági tartalékok képezték. Tehát a dologi zárolás egy része „zsebben volt". Bár ezt a saját bevételekből megtakarított több száz milliós tartalékot olyan problémák megoldására szántuk, amelyekkel előreléphetünk: például a fogorvos-tudományi kar infrastrukturális gondjainak enyhítésével. Épp ezért voltam idén januárban optimista – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Kritikus határ

A költségvetési elemek zárolására „már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk" – fogalmazott Orbán Viktor szeptember elején egyik interjújában. A miniszterelnök ugyanekkor azt is hangsúlyozta: önfenntartónak kell lennie a magyar felsőoktatási rendszernek. Közben jelentős, 36 milliárd forintos forráskivonás várható az ágazatból.

– Tavasszal e hatékonysági tartalékból gazdálkodtuk ki az első, 1,7 milliárd forintnyi zárolás dologi kiadásokat érintő egyik részét. A dologiak másik részét – a szokásos takarékossági intézkedések mellett – beruházások, költések halasztásával raktuk össze. A csomag második, a bért is érintő összegeinek előteremtésére tavasszal hosszú tárgyalást folytattunk az érdekképviseletekkel, amelynek eredményeként megszületett az intézkedési csomag. Ez azt is tartalmazta, hogy ősszel megvizsgáljuk, szükségesek-e további lépések. Mivel az év első felében egy hónappal később született megegyezés, mint ahogy a zárolás bekövetkezett, kisebb korrekciók elkerülhetetlenek. Most is folynak a tárgyalások az érdekképviseletekkel. Remélem, a héten már alá tudjuk írni a megállapodást. Így a szegedi egyetemen fennmarad a munkahelyi béke.

Az újabb, nyáron érkező 300 millió forintos zárolás bért nem érintett a szegedi egyetemen – tudtuk meg Szabó Gábortól. De húsba vágó megszorításokra van szükség az intézmény gazdálkodásában – a kezelésre szolgáló javaslatcsomagot az egyetem gazdasági főigazgatója a dékáni kollégium elé terjesztette. A rektor elmondta: immár bizonyos funkciókat az állami támogatás terhére megtiltottak. Azokban az intézményi egységekben, ahol rendelkeznek saját bevétellel, ugyanazokat a kifizetéseket eddig fenntarthatták – például a béren kívüli juttatások esetében. De ez nem fokozható a végtelenségig, mert egy szűkülő gazdaságban a saját bevételek is szűkülnek.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Zoan 2011. október 19. 15:34
  „Minket annyiban érint a dolog (TTIK tanszék), hogy semmilyen eszközbeszerzés nincs, a témaszámokon hiába van pénz az zárolva van, nem lehet elkölteni. Így azért elég nehéz dolgozni.”
 • 36. Monthechristo 2011. október 19. 13:46
  „Hajrá egészségügy,hajrá oktatás,és hajrá közalkalmazotti szféra::))Még az csoda hogy ezek még működnek,valahogy,én beutalnám őket az Újklinika Traumatologiai ambulanciájára,nézzék,csodálják ,és szenvedjék ők is amit "alkottak",lényeg a lényeg a státuszkós proffok fizuja nem nettó nyolcvan::))Mert megszoritások vannak,miért nem rajtuk kezdik??????üdv egy olvasó::))”
 • 35. kukachuszar 2011. október 19. 13:38
  „Egyetemi szintű értekezlet volt amelyen részt vettek a klinikák felső vezetői, illetve a karok felső vezetői.”
 • 34. Lutetia 2011. október 19. 13:11
  „33. Ez az ÁOK adóssága vagy az egész egyetemé? Ezt az adósság-dolgot egyébként minden évben más eljárással számolják, nagyon nehéz kiigazodni rajta, az összehasonlítás pedig egyenesen lehetetlen. Az értekezlet, amin jelen voltál, kari vagy egyetemi szintű értekezlet volt?”
 • 33. kukachuszar 2011. október 19. 12:10
  „Nem sok hiányzik ahhoz hogy ne kapjunk bért, ugyanis az adósságunk ha meghaladja a 2 milliárdot (300 milla még és elérjük) némelyik számlák zárolva vannak. Szerződések felbontása ami egy részről nem lesz baj.”
 • 32. Lutetia 2011. október 19. 10:12
  „31. kukachuszar, gondolod, hogy ebben az országban nyilvánosságra lehet hozni valamit úgy, hogy ezért ne állnának valakin bosszút az érintett felelősök? Mosolyognom kell.
  De esetleg te beavathatnál bennünket mindabba, ami a szűk körnek tartott értekezleten elhangzott.”
 • 31. kukachuszar 2011. október 19. 08:45
  „Lutetia. Én azon az értekezleten voltam ami 1 hónapja volt és csak egy szűk körnek tartottak. Elkeserítő volt. Az összdolgozói értekezleten csak rizsa hangzott el. A pazarló műszervásárlást nem tudom honnan veszed ugyanis kb 2 éve nincs rá keret, még a javíttatásra sem. Elnézést de ha tudsz új műszerbeszerzésről amit ráadásul nem is használnak ki légyszíves oszd meg velünk.”
 • 30. Lutetia 2011. október 19. 08:15
  „22 papen, ugye Te sen gondolod komolyan, hogy itt most kizárólag kommunikációs hibáról van szó a jelenlegi kormány részéről.”
 • 29. Lutetia 2011. október 19. 08:09
  „16 medikuss, én ott voltam azon az összdolgozói értekezleten, ahol a rektor világosan elmagyarázta, hogy a zárolás nem az egészségügyi forrásokat, hanem az oktatási államtitkárságtól eredő forrásokat érinti. Azt is kifejtette, hogy a zárolás nem az egészségügyi ellátás költségeit érinti. Mindezt kimutatásokkal is alátámasztotta. Ennyi, ezen nem sok vitatkoznivaló van.
  Ami a műszereket illeti, teljesen igazat adok Neked. Ugyanakkor vedd észre, hogy mindezekkel nem áll ellentmondásban az a tény, hogy az ÁOK egyes intézeteiben időnként értelmetlenül drága és felesleges műszereket is beszereztek az elmúlt években, amiket aztán alig-alig használtak. A rossz helyi döntések tetézik az országos szinten meglévő bajokat.”
 • 28. Larsson 2011. október 19. 07:57
  „Kell a pénz navracsöcs egyetemének, ezért mindenhonnan elvonnak és átcsoportosítanak oda!”
 • 27. utopia 2011. október 19. 06:25
  „Ugye ilyen megszorítások az Egyházi egyetemeken is vannak?!!!
  http://hvg.hu/itthon/20111018__nyilvasnos_felsooktatasi_koncepico
  Egyházi egyetemek
  Az egyházi főiskolák és egyetemek továbbra is kivételes helyzetben lesznek. Ahogy a 2005-ös törvény, úgy a mostani tervezet is leszögezi, hogy az egyházi intézmények akkor is kaphatnak állami elismerést - és az ezzel járó központi támogatást -, ha csak egy szakon indítanak képzést.
  Ezek az intézmények, ahogy eddig, a jövőben is jogosultak lehetnének arra, hogy a jelentkezők között különbséget tegyenek vallási vagy világnézeti alapon. A felvétel előfeltételeként kiköthető valamely vallás, világnézet elfogadása és ennek igazolása.
  Az egyházi főiskolákra, egyetemekre felvehető diákok arányát továbbra is az 1997/1998-as tanévhez igazítják: a törvénytervezet kimondja, hogy az évente államilag támogatható hallgatói létszámhelynek az összes államilag támogatott hallgatói létszámhelyre felvehetőkhöz viszonyított aránya nem lehet kevesebb, mint abban a tanévben volt.”
 • 26. nauset 2011. október 19. 00:27
  „Nem lehet olyan rossz a helyzet az egyetemen, ha a zárolás ellenére is ki tudják bérelni a Royal Szállót évi sok-sok tízmillióért. A HÖK-ön továbbra is megy a dőzsölés.”
 • 25. izsi 2011. október 19. 00:05
  „Lefaragni mindíg lehet, csak szinvonal csökkenéssel, esetleg működésképtelenséggel.
  Az a baj, hogy ott faragunk le, ami a jövőbeli fejlődés alapja.
  Nem véletlenül támogatják a Kutatás és Fejlesztés irányvonalat a világ más országaiban.
  De nem baj, nálunk mindenki jobban ért a gazdasági döntésekhez, mint a képzett szakemberek, úgyhogy biztosan lesz megoldás!”
 • 24. havranek 2011. október 18. 21:45
  „"papen"
  Fogalmazzunk pontosan most (is) isszuk a levét a huszonkét éve tartó minden reális gazdasági elképzelést nélkülöző öncélú politizálásnak ! Ettől persze a kérdés még kérdés marad ,miért is nincs most vélemény ? Meg persze fel lehetne itt tenni más kérdéseket is , pl. mit jelentett az amit a választás előtt mondtak "kész programunk van" a "benzin ára a miniszter elnöktől függ " "megvédjük a nyugdíjakat" és ne soroljuk mert felesleges . Össze lehetne hívni Öszöd -re a frakcióülést mert az ottani beszéd ismét aktuális ! Csak az a baj ,hogy ezt is Mi "szívtuk" meg !
  Persze a "hívők" higgyenek ameddig tudnak .”
 • 23. kalkutta 2011. október 18. 21:43
  „A pazarlás nem 2002-óta folyik hanem legalább 20 éve vagy több. A lehetőségeink és a jövőnk teljes elpuskázása. Illetve saját zsebekbe történő terelése.”
 • 22. papen 2011. október 18. 21:24
  „Ez most az a helyzet, hogy isszuk a levét a 2002-óta történt pazarlásnak.
  Ez persze, nem mentesíti a jelenlegi kormányt a nem őszinte kommunikáció alól. A jelenlegi kormány kényszerpályán van, de ezt látta 2010-ben is. Akkor nem szólt semmit.”
 • 21. havranek 2011. október 18. 21:05
  „Miért van az ,hogy senkinek, egy rektornak sem jut eszébe megkérdezni a korábbi kormány idején oly sok jó ötletet adó ,megannyi alapos bírálatot megfogalmazó "Professzorok Batthyány Köre " néven működő "csalhatatlanokat" . Mi most a véleményük ? Mi most a megoldás ? Ha minden jó legalább azt ne titkolják !”
 • 20. medikuss 2011. október 18. 20:56
  „17. lukrecia
  ne kívánd azt, hogy ha véletlen meg kell majd műteni, és a modern műszerekkel 2 db 1 centis metszésből megoldanák, nem neked lesz egy szép 30 centi teljes hasi felmetszésed, és örülhetsz a költségcsökkentésnek. vagy ha azonnal meg kell majd operálni és kijelentik, hogy bocs elfogyott a pénz, csáó”
 • 19. kukachuszar 2011. október 18. 20:27
  „Ezek az elvonások be fogják bizonyítani, hogy kevesebb pénzből megdöglik az egyetem gyógyító munkája. Egyrészről nem lesz aki ápoljon, gyógyítson vagy ha lesz kivel nem lesz mivel. Hidd el Lukrécia nem akarsz majd ilyen helyen gyógyulni.”
 • 18. tatár 2011. október 18. 19:48
  „moderálva offtopic”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

61 ügyet intéznek a kormányablakoknál

Csongrád megye - Hétfő óta már 61-féle ügyet intézhetnek az állampolgárok egy helyszínen, hosszú… Tovább olvasom