Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Sztrájk a vasúton és a Démásznál

Szeged - Megbéníthatja az országot a Liga Szakszervezetek kezdeményezésére szerdán megtartott „társadalmi szolidaritás napja".
Csongrád megyében is káoszt okoz, hogy 6–12 óra között nem mozdulnak a vonatok, 6–8 óra között nem jönnek a Körös Volán helyközi buszai. Ellenben a Tisza Volán saját járataihoz – szükség esetén – tartalék járműveket is indít, kék szalaggal. A Démász szegedi irodája 13–15 óra között bezár – szolidaritásból.

Megtartják az országos sztrájkokat és a demonstrációkat a szakszervezetek. Szerdán reggel 6 órától délig állnak a belföldi és külföldi személyszállító és tehervonatok. A hat órán át tartó munkabeszüntetés országosan 1200, Csongrád megyében 200-300 vonatot érint – tudtuk meg Sebők Tamástól, a Vasutasok Szakszervezetének regionális vezetőjétől. Azt mondta: tagságuk 80 százaléka csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Hasonlóképpen cselekednek a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének tagjai. Az elégséges szolgáltatásokról nem volt információja a szakszervezeti vezetőnek, mert arról még tartott az országos egyeztetés.

Útlezárás és tüntetés

Ma félpályás útlezárást tartanak az országban mintegy tíz helyszínen. Fennakadásra lehet számítani például a 47-es számú főút 6-7 kilométerszelvényénél. A Liga Budapesten a Kossuth tér–Alkotmány utca kereszteződésében 18 órától demonstrációt tart. A Liga Szakszervezetek által szervezett mai, a társadalmi szolidaritás napja elnevezésű demonstrációhoz csatlakozók a nyugdíjszabályok változtatása és az egészségbiztosítás privatizációja ellen tiltakoznak. 
A sztrájkoló vasutasok is a Liga Szakszervezetekhez tartoznak. Az e tömörülés által meghirdetett munkabeszüntetéshez és demonstrációkhoz több mint harminc más szervezet is csatlakozott. Így például a Vasi Volán és a Körös Volán buszsofőrjei. A vasiak Szegedre tartó egyetlen járatáról tegnap nem tudták megmondani, hogy befut-e a Mars térre. A Körös Volán akciójáról is csak annyi információt kaptak, hogy ma 6–8 óra között a távolsági buszok mennek, de nem közlekednek a helyközi járatok. Így a Csongrád megye különböző városait érintő 10-20 járatról sem tudni, megérkeznek-e és mikor az egyes megállókba. Sőt: ha egy járat nem jön meg, akkor visszafelé sem indulhat el, vagyis a reggeli sztrájk a későbbi Körös-buszokat is érinti.

Orvosi szolidaritás

A mára szervezett sztrájkban ugyan nem vesznek részt, de a megyei orvosok is demonstrálnak a budapesti Kossuth térre este hattól meghirdetett tüntetésen. 1700 Csongrád megyei tagjuknak mintegy hétszáz, demonstrációra hívó e-mailt küldött szét a Magyar Orvosi Kamara – közölte Domokos István, megyei területi elnök, aki maga is részt vesz a tüntetésen. Timár Péter, az EDDSZ megyei elnöke elmondta: tagjaik kék szalagot tűznek magukra ma, ezzel fejezve ki a tüntetők céljaival való egyetértésüket. A demonstráción transzparenssel képviseltetik magukat a szegedi és a másik három orvosegyetemi központ klinikai orvosai – tudtuk meg Thurzó Lászlótól, a szegedi orvoskar szakszervezeti bizottságának vezetőjétől.  
Kék szalagot tűznek a Tisza Volán járműveire, hogy kifejezzék a sofőrök: egyetértenek a Liga követeléseivel. Ugyanakkor a Tisza Volán járatain az utasok számához igazítják a buszok számát. Megyénk nagyobb városaiban összesen tíz tartalék busz várja a „bevetést" – tudtuk meg Mező István közszolgáltatási divízió igazgatótól.

Zárva lesz ma 13–15 óra között az áramszolgáltató szegedi ügyfélszolgálati irodája – közölte Braun József, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Démásznál működő tagszervezetének elnöke. Az iroda amúgy 8-tól 15.30-ig tartana nyitva, de az ott dolgozók többsége egyetért a Liga követeléseivel, amit kifejez a kétórás munkabeszüntetéssel is (az utolsó fél órára egyébként nem nyitnak ki). Elégséges szolgáltatásként az áramszolgáltatás folyamatos lesz, de a hálózaton csak üzemzavar-elhárítást végeznek a dolgozók.

A Ligához tartozó kisebb szakszervezetek, így például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tagjai szolidaritásukat azzal fejezik ki, hogy a ruhájukra tűzött kék szalaggal dolgoznak – Szeged négy középiskolájában is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új pavilonok kerülhetnek a Cserepes sorra

Szeged - A móravárosi nagyberuházásokkal párhuzamosan hamarosan a Cserepes sori bódéváros is… Tovább olvasom