Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Sztrájkkal fenyeget a szakszervezet az SZKT-nál

Szeged - ¨Nem nézhetjük tétlenül az SZKT munkavállalóinak egyre romló anyagi helyzetét. Felháborítónak tartjuk, hogy a többségében nehéz körülmények között élő, a társaságért elkötelezett munkavállalók számára az üzleti terv március 27-i elfogadása óta mind a mai napig nem kezdődtek el a bértárgyalások˝ - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott április 9-i levelében a Szegedi Közlekedési Kft.-nél működő egyik érdekképviselet.

Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a cégvezetésnél, illetve ha az eredménytelen maradna, sztrájkot helyez kilátásba.

– Hosszú ideje egyeztetünk, de arra az időpontra, amit a BTDSZ megjelölt, nem készült el a javaslatunk az üzleti terv alapján. Reményeim szerint jövő kedden vagy szerdán leülünk tárgyalni – válaszolta érdeklődésünkre Kojedzinszky Richárd, az SZKT igazgatója. Az ajánlatban az önkormányzat által jóváhagyott 3,5 százalékos bérfejlesztés szerepel, januártól visszamenőleg. (Tavaly pulykapénzt osztottak, bérrendezés 2013-ban volt – a szerk.)

Az igazgató megjegyezte, tudomása szerint a budapesti, debreceni közlekedési cégnél és a DAKK-nál sem volt hasonló. Az ügyvezető szándékai szerint az intézkedés bérrendezést és béremelést is jelent egyben. Azoknál a járművezetőknél és műszaki dolgozóknál, akik 100 ezer forint alatt keresnek, felzárkóztatnák a fizetéseket, és differenciáltan emelnék is. Ez 54 millió forint pluszköltséggel jár egy évre. A vezetők bérét nem emelik. Az előterjesztésre várják a három szakszervezet jobbító javaslatait.

A járművezetők – a ledolgozott évek és a jogosítványaik számától függően – villamoson átlag nettó 140 ezret, trolin 135 ezret keresnek. A dolgozóknak a béren felül egy évre nagyjából 270 ezer forint cafeteria jár. Tervben van az is, hogy elsősorban a járművezetők új felső munkaruhát kapnak. Év elején tucatnyian mondtak fel, de az okok között az igazgató nem talál rendkívülit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nézzétek, ott fut a Jóska!˝

A megyét és Európát a pályák felől, a sportszerető emberek által ismeri, és amíg dolgozott, alig volt szabad hétvégéje. Tovább olvasom