Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Sztrájkot hirdettek a szegedi tanárok

Figyelmeztető sztrájkot tart pénteken a szegedi pedagógusok egy része. Burkolt bércsökkentésük, kifizetetlen túlóráik, kiszolgáltatott jogi helyzetük ellen tiltakoznak ezzel. Oktatás nem, gyerekfelügyelet viszont lesz a munkabeszüntetés alatt.
Kétórás, országos figyelmeztető sztrájkot tart pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a demonstrációban szegedi tanárok is részt vesznek.

Guba János, a PDSZ szegedi szervezetének elnöke elmondta: a tiltakozó akcióhoz csatlakozó iskolákban az első két órát nem tartják meg, utána a szokásos munka folyik majd az intézményekben. Az elnök szerint a szakszervezet az utóbbi időszak több, a tanárok számára hátrányos törvénymódosítása illetve -tervezete miatt döntött a munkabeszüntetés mellett. Jövő szeptembertől például jelentősen csökkentik a gyerekek után járó normatív támogatásokat, a járulékemelések és a kötelező óraszám emelése miatt csökken a tanárok bére, a túlórákat pedig már most is két hónapos késéssel fizetik ki.

Egyelőre tárgyalnak

– A Pedagógusok Szakszervezete nem csatlakozik a sztrájkfelhíváshoz. Több szakszervezeti tömörülés konföderációjából ugyanis megalakult egy egységes országos közszolgálati sztrájkbizottság, ami múlt hét óta azért tárgyal a kormánnyal, hogy mérsékelje a változtatások negatív hatásait – mondta el Papp Jánosné, a PSZ szegedi titkára. Hozzátette: ha a tárgyalások december végéig nem hoznak eredményt, ők is demonstrálnak. A városi vezető szerint ezt azonban csak egységesen érdemes megtenni.

A közalkalmazotti jogállásról szóló törvény módosítása ellen is tiltakoznak: eszerint a jövőben egyszerűbb lesz őket elbocsátani, és nehezebb lesz bekerülni ebbe a státusba. A módosítások eredményeként Guba szerint a tanév végére akár 15-20 ezer pedagógus is utcára kerülhet. Amennyiben a kétórás munkabeszüntetés nem hozna érdemi eredményt, jövő év elején már egynapos sztrájkot szerveznek. Guba hangsúlyozta: a demonstráció nem a fenntartók és a munkáltatók, hanem a kormány tervei és intézkedései ellen irányul.

A József Attila Általános Iskola és Szakiskolában tanító elnök szerint munkahelyén a pedagógusok hatvanöt százaléka sztrájkol pénteken – erről időben értesítették a szülőket. Azokra a gyerekekre, akiknek szülei ebben a két órában nem tudják megoldani a felügyeletet, olyan tanárok vigyáznak majd, akik nem vesznek részt a sztrájkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom