Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szudár Béla kedvence a nyári zivatar

Szeged - 10 percekre lebontva ki tudják keresni az időjárás jellemzőit az 1995 utáni bármelyik évben, de előre csak 10 nappal látnak a meteorológiai állomáson. Mindennap éjfélkor rádió-szondát küldenek fel. A felhő tetején pedig mínusz 44 fok volt.
Amikor 30 fokot változik két nap alatt a hőmérséklet, amikor tavasz van télen, melegrekord dől meg, és majdnem a hideg is, akkor a világ a meteorológiára figyel. A meteorológus meg a monitorokra, a szélprofilmérőre és a felhőkre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjában 10 percekre lebontva ki tudják keresni az időjárás jellemzőit 1995 óta, de előre csak 10 nappal látnak. A 10 napnál tovább jósoló időjárás-jelentés csak hasra ütés – mondta Szudár Béla, az állomás vezetője.

Az egyik számítógépen a csapadékmennyiséget láttuk településekre és órára lebontva, a másikon folyamatosan érkeztek az adatok: légnyomás, szélirány, szélsebesség, hőmérséklet, relatív nedvesség. Amit azonban a gép nem lát, azt a meteorológusnak kell jelentenie félóránként. Minden óra 10-kor és 40-kor kódokban adják meg például a látótávolságot és a felhőtípust. Mi éppen 21-es kódú időben vendégeskedtünk a szegedi állomáson, ami azt jelentette, hogy megszűnt az eső. A felhőnek 100, a talaj állapotának 20 típusát különböztetik meg – ebből 10 vonatkozik hóval kapcsolatos talajállapotra. Az aktuális kódja a –3 volt, aminek a megfejtése: a nedves talajt olvadó hó borítja.

A mérőeszközök adathalmazait a meteorológus megfigyelései egészítik ki. Fotó: Karnok Csaba
A mérőeszközök adathalmazait a meteorológus megfigyelései egészítik ki.
Fotó: Karnok Csaba

Egy laikus számára az adatok még úgy is izgalmasak, hogy első hallásra nincs jelentőségük. Érdekes volt hallani például, hogy a felettünk lévő felhő tetején mínusz 44 fok van, 1500 méteren meg plusz 2. De mi következik ebből? Ettől függ, hogy a ránk hulló csapadék eső vagy hó.

A várható hőmérsékletet két különböző modell jelzi, mert a meteorológia „mégiscsak matematikán alapul". Meg olyan méréseken is, amihez naponta egyszer, pontban éjfélkor hidrogénnel töltött léggömb emel fel egy rádiószondát. Ilyen Magyarországon csak Szegeden és Budapesten van. A magas légköri adatokat vizsgálja az értékes, de egyszer használatos szonda, ami dolga végeztével leesik. A műszer kicsi és könnyű, de meglepő lehet, ha valakit eltalál. Eddig ez csak egy kutyával történt meg – így tudják az állomáson. Az országban egyedülálló a szélprofilmérő, ami hangradarral dolgozik. A műszerkert további elemei például a következőket mérik: zúzmara, csapadék, talajhőmérséklet, szél, napsütés.

Milyen időjárást szeret legjobban? – kérdeztük Szudár Bélától búcsúzóul.

– Az érdekes, mozgalmas időjárási jelenségeket. Leginkább talán a nyári, nagyon erős zivatart.

Olvasóink írták

 • 2. jokavajhat 2010. január 08. 20:03
  „Kedves "kakoszeged"!
  Az elzárkózásnak sajnos törvény-szabta okai vannak. Jómagam, puszta kíváncsiságból, nem peres ügyekből kifolyólag kértem volna Szudár úrtól bizonyos adatokat, melyektől elzárkózott ugyan, de magyarázattal is szolgált. Remélem nem szegek törvényt azzal, hogy saját méréseim eredményét rendelkezésedre bocsájtom: 2004.12.27-én különösen meleg időjárásunk volt. Bár nem sokat sütött a nap, az élénk déli szélben, 13 fokig melegedett fel a levegő. Már hajnalban +8 °C-ot mértem, és este sem süllyedt 10 fok alá a hőmérséklet. Ez kerek 10 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. 1974 óta, ezen a napon, még ilyen magas értékeket nem mértem, és azóta sem dőlt meg az a rekord. Remélem segítettem:)”
 • 1. kakoszeged 2010. január 08. 13:17
  „...ehhez képest egyszer egy peres ügyben kértem a segítségüket, hogy mindják meg, hány órakor volt a szomszédságukban vi llámlás, illetve villámcsapás...MINDEN INFORMÁCIÓ ADÁSÁTÓL ELZÁRKÓZTAK!!!
  Szudár Úr!
  Kérem, hogy most kompenzáljon! A férjemmel 2004. december 27.-én találkoztunk előszőr. Milyen volt aznap az időjárás?
  PUSZI”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátottak 10 sztrájkoló postást

Utcára került 8 szegedi és 2 csongrádi kézbesítő. Részt vettek a tavaly karácsony előtti sztrájkban, ami miatt a Magyar Posta Zrt. bírósághoz fordult. Tovább olvasom