Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Szujó Zoltánra fogtak már fegyvert

Szeged - Fogtak már fegyvert rá, és vágták gyomorszájon munka közben Szujó Zoltánt, az RTL KLub sportriporterét. A Forma–1 világában szerinte nem a pilótákkal, hanem a körülöttük dolgozókkal nehéz zöld ágra vergődni.
– Sportriporterként különleges helyszínekre is eljut. Előfordult már, hogy bajba került?
– 2003-ban az az óriási szerencse ért, hogy a Dakar-ralin vehettem részt. Ez nagyon különleges feladat egy sportriporternek, hiszen a világ egyik legkegyetlenebb versenyéről van szó. Líbián ment keresztül a mezőny. Egyik reggel kimásztam a sátramból, és távolodtam a tábortól – hiszen az ember bioritmusa megkíván ezt-azt –, amikor két katona bukkant fel egy homokbucka mögül, és felszólított, hogy álljak meg. Próbáltam velük barátságosan kommunikálni, mondtam, hogy milyen jó, hogy vigyáztok ránk, köszi szépen – de valójában figyelmen kívül hagytam őket. Akkor egy picit erőteljesebben, a fegyvereiket előrántva mondták, hogy állj. Megálltam, és újra megköszöntem, hogy vigyáznak ránk. Azt válaszolták, hogy félreértés ne essék, ők a népükre vigyáznak, akiket tőlünk kell megóvniuk. Aztán egyikük a lábával húzott egy vonalat a homokba, és azt mondta, ha ezen átjössz, le kell, hogy lőjelek.

– Máskor is fogtak fegyvert önre?
– Szaúd-Arábiába egy terepraliversenyre utaztam ki egy operatőrrel, de külön dolgoztunk. Éppen vágtam az anyagomat, alig fél óra volt a műholdas átjátszásig, amikor egy úriember megkért, hogy álljak föl a géptől, mert jön a király, és az érkezését élőben adja a szaúd-arábiai egyes, kettes és hármas csatorna. Mondtam, hogy bocs, nekem meg a műholdidő jön, és az RTL Klub nézői nagyon várják az anyagot. Otthagyott, majd visszajött három fegyveres katonával, és nyomatékosabban megkért, hogy legyek szíves felállni. Oké, gondoltam, a nézőink várhatnak, éljen a király.

Szujó Zoltán hét éve közvetíti a Forma-1-et Fotó: Segesvári Csaba
Szujó Zoltán hét éve közvetíti a Forma-1-et
Fotó: Segesvári Csaba

– A feleségének elmeséli ezeket a kalandokat?
– Ő is tudja, hogy vannak a világnak olyan szegletei, ahová ha elszólít a munka, egy kicsit jobban kell aggódnia. Nem is feltétlenül mesélek el minden ijesztő történetet. Ha mégis, akkor próbálom nagyon finoman és az élét elvéve előadni.

– A Forma–1 közvetítésének milyen nehézségei vannak?
– Hetedik éve csinálom – már nem nagyon vannak. Az első három-négy év azzal telt, hogy ki kellett építeni azokat a kapcsolatokat, amelyek megkönnyítik a mindennapi munkát. Ez nem feltétlenül csak a pilótákkal való kapcsolatot jelenti, mert velük viszonylag rövid idő alatt egy hullámhosszra lehet kerülni.

– Mégis: kivel küzdött a leginkább közülük?
– Michael Schumacherrel annak idején, de hát ő sokszoros világbajnokként nehezen közelíthető meg. Nem is a pilótákkal kell igazán megküzdeni, hanem a versenyzők és a csapatok körül mozgó emberekkel. Például a sajtófőnökökkel, akik gyakran azok a csalódott, korábban pilótának készülő emberek, akiknek ez nem jött össze, és az emiatti frusztrációt a sajtómunkásokra zúdítják. De a kollégák is el kell, hogy fogadjanak. 2002-ben voltam először Forma–1-es futamon. A melbourne-i idénynyitón egy interjúra vártunk, és arra gondoltam, hogy a német RTL mint a Forma–1-ben régóta jelen lévő testvércsatorna milyen sokat fog nekem segíteni. De abban a pillanatban, amikor megérkezett Michael Schumacher, belépett mellém az RTL egyébként kiváló riportere, és akkora gyomrost adott a könyökével, hogy megállt bennem a levegő. Ez az én helyem. Itt helyek vannak, majd meg fogod tanulni – mondta.

– Ön is alkalmazta később ezt a módszert?
– Nekem sokkal finomabb eszközeim vannak arra, hogy helyet csináljak, de szerencsére már nem kell. Van egy nagyon összetartó közeg a Forma–1-ről beszámoló televíziós csatornák riporterei között, vigyázunk egymásra és segítjük egymást.

– Mitől érdekes a verseny hét év után?
– Rengeteg olyan technológia van, amit a Forma–1-ben teszteltek, és már a személyautókban is használnak, például az ABS, az ESP. Ez is motivál, de ezenkívül mindig van aktuális téma, érdekesség a pilótákkal kapcsolatban, legutóbb például Lewis Hamilton büntetése. De tudom, hogy nagyon jól lehet bóbiskolni a közvetítés alatt a vasárnapi ebéd után. Amikor elrajtolnak a versenyzők, mindenki elalszik, és a befutóra megint felébred.

Olvasóink írták

  • 1. erre jártam... 2008. szeptember 30. 09:55
    „jó kis cikk bár 10 évvel ezelőtt elég volt leugrani a déli szomszédunkhoz ha azt akarta vki hogy fegyvert fogjon rá egy korrupt rendőr. legalábbis én átéltem ezt miközben egy árokparton próbáltam könnyíteni magamon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Topfizetés: Csongrádban 380, Borsodban 600 ezer

Három megye, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj Zemplén álláslehetőségeit hasonlítottuk össze a helyi munkaügyi kirendeltségek hirdetéseinek segítségével. Tovább olvasom