Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szűkíteni akarja Botka László hatásköreit a Fidesz

Szeged - Gyimesi László (Fidesz–KDNP) javaslatára ma a szegedi városi közgyűlés szűkítheti Botka László polgármester hatásköreit.
A fideszes politikus több ponton is módosítaná az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), valamint az önkormányzat vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályait. Gyimesi indítványozta: ne a polgármester, hanem a Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) vezette jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság döntsön a külföldre utazó delegációk személyi összetételéről és a külföldi kiküldetésekről.

Azt is szeretné elérni, hogy az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok ügyvezetői felett – a megválasztás, visszahívás és díjazás megállapítása kivételével, ami közgyűlési hatáskör – ne a polgármester, hanem a Bohács Zsolt fideszes frakcióvezető vezette vagyongazdálkodási bizottság gyakorolja a munkáltatói jogokat. Ehhez törvényességi észrevételt tett Mózes Ervin. A címzetes főjegyző az önkormányzati törvényre hivatkozva azt írja, hogy a cégvezetők felett gyakorolt úgynevezett egyéb munkáltatói jogok nem vehetők el a polgármestertől. Hogy mik ezek az egyéb munkáltatói jogok? Például a munkavégzés alóli mentesítés, a szabadság kiadása vagy a gyesre távozónál fizetés nélküli szabadság igénybevételének engedélyezése.

A jelenleg hatályos szmsz szerint a gazdasági társaságok forgalomképes tulajdoni részesedéseinek (üzletrész, részvény), valamint a társaságok tulajdonában lévő ingatlanoknak az elidegenítéséről, megterheléséről 10 millió forintos értékhatárig a polgármester dönt. 10 milliós értékhatár felett a bizottságok és a közgyűlés rendelkezett. Gyimesi László azt javasolja, hogy a jövőben a vagyongazdálkodási, illetve a kereszténydemokrata Farkas László irányította pénzügyi bizottság döntsön 10 millió forintos értékhatárig is.

Olvasóink írták

 • 12. queenmargareth 2011. február 27. 19:44
  „itt már nem csak én írom, hogy diktatúra van? miért dugják el a botkáról szóló cikkeket?”
 • 11. szeti 2011. február 26. 15:18
  „10. én nem veszek komolyan egy olyan nyilatkozatot - nevezheted magasztosan Nemzeti Együttműködés Rendszerének - ami ´56-hoz és ´89-hez hasonlítja a 2010-es választási eredményt. Gusztustalan, úgyhogy remélem, 2014 után leszedetik mindenhonnan.”
 • 10. DMagóg 2011. február 26. 09:11
  „Az elmúlt több mint húsz év során a politikusaink az együttműködési készség teljes hiányában, bármit képesek voltak beáldozni a hatalom megtartásáért, illetve megszerzéséért. Ezek súlyos zavarokhoz vezettek és a zavarosban evickélők vígan evickéltek, köztük politikusaink is, mert a zavarosban azért egymásra találtak még a szembenállók is.

  Kérdés, hogy folytatódik-e a zavarkeltés és az evickélés, vagy komolyan veszik a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat szellemét? Itt úgy látszik, hogy a zavarosban evickélés a nyerő, a többség adott hozzá, bármit -még a hatalom megszerzésének a lehetőségét is- képesek beáldozni a zavarkeltés és az evickélés céljából. Sajnos csak ennyire futja a képességeikből, vagy nagyon is kedvező számukra a minél zavarosabb helyzet, lehet kaszálni. Ébresztő!”
 • 9. Arkagyin 2011. február 25. 18:24
  „Ez undorító! Ha a választás nem jött össze, akkor másképp tesszük Szegedet NARANCSOS várossá!! Nem is a Fidesz lenne az, és nem is az a .... Gyimesi.”
 • 8. té 2011. február 25. 16:43
  „ez a Gyimesi László nem nagyon ért a törvényekhez, jogszabályokhoz úgy nézem...”
 • 7. vuk 2011. február 25. 14:02
  „Nagyon nem veszi be a fidesz gyomrat, hogy az emberek nem ot valasztottak.
  Hatalomepites megy ezerrel.

  Lesz egyaltalan valasztas 2014-ben?”
 • 6. Bendegúz007 2011. február 25. 12:57
  „Ez már durva mit gondol magáról a fidesz,komolyan mondom egyeduralmi diktatúra.Szerintem ezt már nem kellene engednünk mi szegediek.”
 • 5. zoltanszabo 2011. február 25. 12:09
  „Ennek a Gyimesinek mekkora arca nan ???
  Minden fityeszes seggnyaló ennyi önbizalommal rendelkezik. Még ő mondaná meg a FŐNŐKNEK--mit csinálhat, mit nem !!
  Nem a puska viszi a vadászt ! Nem a fagyi nyal vissza !!!Bár egyesek így gondolják !
  Szeged NEM FITYESZ SEGGNYALÓK VÁROSA !!!!
  FITYESZ.: " NEMZETI ÁTVERÉS KORMÁNYA !:...."”
 • 4. deszkás 2011. február 25. 11:58
  „ANYAHAJÓ! A remény hal meg utoljára.Azért reménykedjél hátha mégis vagy mégsem,akkor mit csináltok? Ja majd a pártközpont megmondja.”
 • 3. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. február 25. 11:29
  „Remélem megtörténik végre a nagytakarítás.”
 • 2. kiokushyn 2011. február 25. 10:13
  „Itt ha jól gondolom, nem a fideszre szavaztak az emberek!”
 • 1. baja2005 2011. február 25. 09:59
  „Szeged is fideszlandia szeretne lenni, mint Esztergom ? Szegény város, szegény mi :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés, aki válaszol: Málovics György az LMP megyei koordinátora

Málovics Györggyel, a Lehet Más a Politika megyei koordinátorával a városi költségvetés kapcsán egy korábbi javaslatukról, az átláthatóságról és az érdekek érvényesítéséről beszélgettünk. Tovább olvasom