Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Szűkre szabott szabadidő Szabadkán

Szeged - Alig több mint 3 órát tud eltölteni Szabadkán vásárlással vagy rokonlátogatással az, aki nemzetközi buszjáraton utazik Szegedről a vajdasági városba – hétfő óta. Nyáron a turisták miatt ráadásul még a határ is bedugulhat.
A Tisza Volán Zrt. július 1-jétől szünetelteti Szeged–Szabadka között a Mars térről reggel fél 7-kor, és a Szabadka autóbusz-állomásról 10 óra 30 perckor meghirdetett hétvégi járatokat – írtuk korábban.

Rendőr-sofőr egyeztetés

A Röszkei Autópálya-határátkelőhelyen mindkét irányban létezik külön buszsáv a szükséges ellenőrzés végrehajtására – a nemzetközi menetrendben szereplő buszjáratok is ezt használják. A ki- és beléptetés mindig soron kívül történik, probléma kizárólag nagy forgalom esetén szokott lenni, amikor az autóbuszok csak nehezen tudják megközelíteni az átkelőt, de ekkor sem az ellenőrzés húzódik el. A zsúfolt időszakban a sofőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a rendőrséggel, és minden járat esetében egyeztetnek velünk arról, hogy a legzökkenőmentesebben tudják megközelíteni az átkelőt. Ha a két határ között beáll a forgalom, nem nagyon lehet mit tenni: ilyenkor a buszok is várakozásra kényszerülnek – közölte Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő.

– 1972 óta járok át Szegedről Szabadkára autóbusszal, ahol rokonaim és barátaim élnek. A reggel fél 7-kor induló busszal 8 óra után pár perccel már Szabadkán voltam, ahonnan naponta az utolsó járat 15 óra 15 perckor indul vissza Szegedre. Most egyetlen járat maradt nekünk, ami kora reggel indul Budapestről, 10 óra 10 percre van Szegeden, és 11 óra 35 percre érkezik Szabadkára a menetrend szerint. Ez a járat indul vissza délután negyed 4-kor. Így alig több mint 3 órája marad az embernek arra, hogy beszélgessen a vajdasági városban élő ismerőseivel. Ennyi idő semmire sem elég! – kereste fel lapunkat panaszával a 63 éves József.

A nyugdíjas férfi nem érti, hogy miért kellett megszüntetni a reggeli járatot: meglátása szerint mindig sokan voltak a buszon, főleg nyugdíjasok, akiknek a buszos utazás kényelmesebb a vonatnál. – Ráadásul ez a 3 órás ottlét tovább csökkenhet, ha a határon dugóba kerül a busz. Létezik ugyan buszsáv a röszkei határátkelőn, de azt nyáron a turistabuszok foglalják el. Előfordult már, hogy a várakozás miatt az autóbusz Szabadka helyett csak Palicsig tudott elmenni, mert tartania kellett a menetidőt. Becséről és Szabadkáról tudnak kora reggel indítani járatokat Szegedre: ott miért tudják ezt megoldani? Manapság a nemzeti összetartozást is divat hangoztatni: ilyen menetrend mellett hogyan ápoljuk a kapcsolatot vajdasági barátainkkal? – háborgott a férfi.

Káity Károly, a Tisza Volán forgalomfejlesztési és koordinációs igazgatója nem sok jóval biztatja a reggeli járat visszakövetelőit. – Veszteséget okozott ez a járatpár, a tulajdonos elvárása szerint pedig veszteséges tevékenység nem végezhető. Szeptembertől iskolai előadási napokon a diákoknak újra indítunk járatot Szeged, Szabadka, Becse és Zenta között, de a jelenlegi állás szerint a reggel fél 7-es hétvégi járatokat akkor sem indítjuk el – mondta.

Szerdán Szegeden Határon átnyúló közlekedési útvonal- és menetrendi tervező platform létrehozása címmel rendeztek konferenciát. – Főleg az utastájékoztatás fejlesztéséről volt szó, a szolgáltatások bővítésére nem terjedt ki a megbeszélés – mondta a koordinációs igazgató.

Olvasóink írták

 • 9. BFerry 2013. július 08. 21:20
  „Sziasztok,
  es mi lenne ha egy ejszakat ott töltene az öregur, nyugdijas, nem? Ha mar a busz majdnem ingyen van? Ha valami ingyenes, azt is ki kell fizetni valakinek, es az allamnak meg nincsen erre penze, igy nem jarajak a buszokat. Szoval,
  egy ejszakat ott aludni, es lehet 24 orat beszelgetni!
  BFerry”
 • 8. Foma 2013. július 08. 16:23
  „"A busz ugyan tele van, de nem fizető nyugdíjasokkal."

  Tévedsz, mert a nemzetközi díjszabásban nincs nyugdíjaskedvezmény, és a 65 éven felüliek sem utaznak ingyen. Csak a 10 éven aluliaknak van kedvezmény.”
 • 7. studyfy 2013. július 08. 13:28
  „"meglátása szerint mindig sokan voltak a buszon, főleg nyugdíjasok" Itt van a kutya elásva. A busz ugyan tele van, de nem fizető nyugdíjasokkal. Ezen a területen előbb vagy utóbb kell lépni, de választásokig biztos nem történik semmi. Valami megfizethető nyugdíjas konstrukciót kell bevezetni. Ez mind a jobb- és mind a baloldal közös érdeke.”
 • 6. azigazitrebitsch 2013. július 08. 11:26
  „Járnak azok most is,csak minő meglepetés, azok reggel ide jönnek és délután pedig visszamennek !

  07:00 d.o.o. Severtrans Svakim danom
  17:00 Tisa Volan Svakim danom”
 • 5. Koszta 2013. július 08. 11:24
  „"Szerdán Szegeden Határon átnyúló közlekedési útvonal- és menetrendi tervező platform létrehozása címmel rendeztek konferenciát. - Főleg az utastájékoztatás fejlesztéséről volt szó, a szolgáltatások bővítésére nem terjedt ki a megbeszélés"
  Tisztán látszik, a tájékoztatás a fő gond... a "szakemberek szerint"...
  De ha mégse, akkor kik vettek részt a konferencián és mi célból?
  Mi lesz az eredménye?
  Lesz neki?
  -
  A városi nagy forgalom átszervezések sajna egyre rosszabb közlekedést eredményeznek... Egyre nagyobb dugókat... Egyre élhetetlenebb várost... Egyre elégedetlenebb gyalogos, bringás, autós...
  Akkor mi végre?
  Hol itt a szakértelem?
  -
  Így fog járni a tömegközlekedés is? Nem csak itthon, hanem határon átnyúlva is?
  "Menetrendi tervező platform", ami nem a menetrendről szól, hanem a "tájékoztatásról"?
  Ez laikus szemmel is blőd dolog, nem hogy szakértőivel...
  Mert "szűkre szabott" (szak)értelemről árulkodik.”
 • 4. KamuNeni 2013. július 08. 11:23
  „Becsrol azert tudjak megoldani, mert az nem magyarorszagon van. Ha megyarorszagon lenne akkor onnan se jarnanak buszok.”
 • 3. mediashreck 2013. július 08. 10:41
  „Kar hogy a Tisza Volan ilyen ritkan jar Szabadkara!
  De korabban, a `60-as, `70-es evekben sok "jugo" busz is(!) jart menetrendszerint
  Szeged es Szabadka között, a Severtrans es a Vojvodina.
  Ök sem üzemeltetnek mar jaratokat...?
  Ez igy akkor eleg szegenyes, valoban.”
 • 2. gubanc 2013. július 08. 10:19
  „Az is röhej, hogy Zentára hasonló a helyzet. Valamikor volt egy busz hajnalban 5 óra 30-kor és este 17 órakor volt visszainduló. Meg tudtam látogatni a barátokat, volt idő mindenre. Még az embargó idején is közlekedett. a NATO támadás idején szünetelt csupán. Most egy busz sincs Bravó Tisza Volán! Bravó Fidesz. Szóval így törődnek a határon túliakkal. Csak a szavazatuk kell. a kapcsolat, a családi kapcsolatok meg minek.”
 • 1. dondongó 2013. július 08. 09:59
  „Mi vagyunk a Volánért és nem a Volán értünk. Oszt´ jónapot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bigebutik, luvnyadiszkont

Sokféle szinonimát találtak a Leányvásárra a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukciójában. Tovább olvasom