Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szükség lenne a régi átkelőre is

Röszke - Hiába dolgoznak gőzerővel a rendőrök, és nyitnak meg minden sávot Röszkénél a nyugat-európai munkahelyükre visszafelé tartó szerb vendégmunkásoknak, a legnagyobb rohamban hamar több órásra növekszik a várakozási idő. Mivel kevesen választják Tiszaszigetet és Tompát, a megoldást az elhanyagolt, régi röszkei határátkelő újranyitása jelentené.
Torlódás alakult ki a röszkei határátkelőhely belépő oldalán a húsvéti ünnepek után Nyugat-Európába visszatérő szerb vendégmunkások miatt: tegnap délután már két órát kellett várniuk az utazóknak. A jelenség nem szokatlan a röszkei határon: karácsony előtt, szilveszter után, valamint az Unióban dolgozó vendégmunkások nyári szabadságolásának ideje alatt akár 5 órányira is nyúlhat a várakozási idő.

„Mióta vízummentesen jöhetnek a szerbiai állampolgá- rok Magyarországra, azóta megnőtt az igény, hogy még több ponton lehessen átlépni a magyar határt. Egy éven belül ezért újra megnyílhat a régi röszkei átkelő a magyar–szerb határon" – közölte Balázs Péter külügyminiszter múlt kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt szerb és horvát partnerével. Az új átkelő 2006 augusztusa óta üzemel egymaga, de a jelek szerint a legnagyobb forgalomban bizony szükség lenne a régire is.

Torlódás a röszkei határátkelőnél – egy éven belül a régi átkelőt is újra megnyitnák. Fotó: Schmidt Andrea
Torlódás a röszkei határátkelőnél – egy éven belül a régi átkelőt is újra megnyitnák.
Fotó: Schmidt Andrea

– A munkahelyükre visszatérő vendégmunkások hétfő délután egyszerre szállták meg a határt, valamint belépéskor a rendkívül szigorú schengeni normák szerint kell ellenőriznünk a nagy többségükben harmadik országból érkező állampolgárokat – adott magyarázatot a belépő oldalon kialakult torlódás okára Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. A főhadnagytól megtudtuk, hogy múlt csütörtök délután és vasárnap délelőtt között jobban eloszlott az ünnepekre hazatérő vendégmunkások száma, valamint a vámosok és a szerb hatóságok segítségével 8 sávon tudták a rendőrök ellenőrizni a hazafelé tartókat – csak így sikerült 1 óra alatt tartaniuk a várakozási időt. – Péntektől hétfőig 36 ezer 66-an 12 ezer 16 járművel léptek ki Magyarországról Röszkén. A legnagyobb forgalom pénteken volt, amikor 19 ezren hagyták el az országot. Ugyanitt ugyanekkor 20 ezer 49 utas 6270 járművel jelentkezett belépésre – mondta a szóvivő.

Sokszor leírtuk, hogy ünnepek előtt és után, valamint nyáron a szerbeknek és a magyaroknak a rendőrség a tiszaszigeti vagy a tompai határátkelő használatát javasolja, ahol nagyobb fennakadás szinte soha nem szokott kialakulni, az átkelőket mégis viszonylag kevesen veszik igénybe. Ennek oka, hogy Tiszasziget mindössze 18 óráig tart nyitva, míg Tompát egyszerűen figyelmen kívül hagyja az utazókat segítő GPS.

Pusztuló épületek

A régi röszkei határ megnyitására szükség lenne, de hogy 1 év alatt sikerül-e nyugati színvonalúra fejleszteni az épületegyüttest, azt ottjártunkkor erősen kérdésesnek tartottuk. A vám- és pénzügyőrség kezelésében lévő épületek, bódék és fülkék komoran, kibelezve állnak. A régi parkoló gazos, a hajdani oktatóterem leselejtezett bútorral van tele, mindenfelé madárürüléket láttunk. A szerb oldalon sem jobb a helyzet, ahol a régi vámmentes boltok lassan elenyésznek.

Olvasóink írták

 • 10. Teo 2010. április 07. 14:55
  „Egyszer guruljatok már el a Szerb-Bulgár határra.
  Ez itt Röszkénél semmi. Ott a 12 sáv szűkült 3-ra csak 16 órát vártunk. :)”
 • 9. Teo 2010. április 07. 14:52
  „6. hozzászólás hecsedli 2010.04.06. 15:26

  rozator 2010.04.06. 12:00

  Az utolsó mondattal értek teljesen egyet.Csak egyszer kellene bárkit is aki nem EU-s állampolgár(mert ugye nem a kocsi rendszáma a mérvadó......

  Nem bizony, nem a rendszám.
  Viszont a szabályok szerint, ha már at útlevélben uniós tart.engedély, vagy munkavállalási, esetleg tanulmányi.....stb vízum van, jogosult az EU sávra.Ja és többnyire kettős állampolgárok ülnek az autóba.
  De nem traktállak a részletekkel, hidd el egy külön szakma a munkájuk a határon dolgozó rendőröknek.”
 • 8. rozator 2010. április 06. 20:14
  „A legnagyobb baj, hogy mindenkit csempésznek néznek, pedig havonta 1-2 szer megyek át hivatalosan behozható PÁLINKÁÉRT! A gyálai kisboltban 10 euróért isteni sárgabarack van!”
 • 7. Buksi 2010. április 06. 17:39
  „De legalább az Uniós sávok dolgoznánal Tiszaszigeten.3 balek vámos szerencsétlenkedik, és próbálja a nagymenőt játszani. Motorházfelnyitás, tökrőzés.. Katasztrófa !!!!!”
 • 6. hecsedli 2010. április 06. 15:26
  „rozator 2010.04.06. 12:00

  Az utolsó mondattal értek teljesen egyet.Csak egyszer kellene bárkit is aki nem EU-s állampolgár(mert ugye nem a kocsi rendszáma a mérvadó)és az EU-s sávot használja visszafordítani a sor végére két óra várakozás után,biztosan megtanulná hol a helye.Még Hegyeshalom volt a Schengeni határ ott bizony betartatták velük a dolgot.Volt szerencsém saját szememmel is látni.Jó volna ha illetékesek is olvasnák a hozzászólásokat,mert nem igazán van fórum ahol szóvá lehet tenni.”
 • 5. frakk 2010. április 06. 15:06
  „Haha - ha . Na inkább nem szólok hozzá:)”
 • 4. tomth 2010. április 06. 14:46
  „Tiszasziget magyar oldala a belépésnél kész tortúra. Nem véletlenszerű a részletes átvizsgálás, hanem minden egyes autót tükröznek, motorháztető felnyitás, stb.Lassabb mint Röszke.”
 • 3. suzukirobi 2010. április 06. 14:13
  „nem variálni kéne, hanem dolgozni... mármint a vámosoknak”
 • 2. tintasbarns 2010. április 06. 12:47
  „Tiszasziget felé vezető utat kellene megcsinálni pláné a vasúti átjárókat mert az aztán életveszélyes. Ezért nem választják az arra felé vezető utat.”
 • 1. rozator 2010. április 06. 12:00
  „A szigeti átkelő eléggé kiesik a tranzit utasoknak! A többi smafu! Horgoson felváltva tartják fel a belépő forgalmat mindkét oldalon. A szerbeknél kedvfüggő a dolog, itt meg hiába az uniós sávok senki nem tartja(tartatja) be.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már kaphatók a Mezzo-jegyek

A Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában mától kaphatók a 2010-es nemzetközi operaverseny- és fesztivál jegyei. Tovább olvasom