Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szükség van az algyői stratégiai gáztárolóra

Algyő - A 150 milliárd forintba kerülő megaberuházáshoz 2007-ben fogtak hozzá Szeged határában, 2010-re készül el, kapacitása 1,2 milliárd köbméter lesz.
Épül a stratégiai gáztároló Szeged határában, az úgynevezett Szőreg I-es olajmezőn az MKSZSZ (Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetsége) és a Mol közös vállalkozásában. A beruházás jelentőségére újra ráirányítja a figyelmet, hogy akár krízishelyzetet is okozhat az orosz–ukrán gázvita.
Mint ismeretes, csütörtök reggel Oroszország elzárta a gázcsapot Ukrajna felé, de ez szerencsére még nem érinti az Európába irányuló gázszállítást. Egyszer azonban már megijedtünk, amikor 2006 telén több nagyfogyasztót ki kellett kapcsolni a földgázellátásból, mivel Ukrajna nem engedte át az ország területén az orosz gázt.

Algyőn a beruházás során összesen 44 kutat fúrnak, az utolsókat 2009-ben. Minden adott ahhoz, hogy a kitűzött 2010. január elsejei határidőre elkészüljön a tároló. A 150 milliárd forintba kerülő stratégiai gáztároló kapacitása 1,2 milliárd köbméter lesz, s még további 0,7 milliárd köbméter gázt kereskedelmi célokra is „raktározhat".

Szeged határában jövőre készül el a gáztároló, amelynek 1,2 milliárd köbméter lesz a kapacitása. Fotó: Karnok Csaba
Szeged határában jövőre készül el a gáztároló, amelynek 1,2 milliárd köbméter lesz a kapacitása. Fotó: Karnok Csaba

Ekkora mennyiség téli időszakban 45 napon keresztül napi átlagban 20 millió köbméter kitermelését teszi lehetővé, ami rendkívüli hideg esetén is a teljes hazai fogyasztás 20-22 százalékát képes fedezni.

Magyarországon az éves földgázfelhasználás 13-14 milliárd köbméter, ennek több mint háromnegyede közvetlenül vagy közvetve orosz import.
Jelenleg Magyarországon egyetlen földgáztároló társaság van, az E.ON Földgáz Storage Zrt. A mintegy 3,8 milliárd köbméter tárolt földgázból azonban csak 200 millió köbméter a stratégiai készlet, amelyhez csak az MKSZSZ kérésére nyúlhat az E.ON. Ha elkészül Szeged határában az új stratégiai tározó, az eddigi készlet hatszorosával biztosíthatjuk be magunkat. De az E.ON Földgáz Storage Zrt. is mintegy 30 milliárd forint értékű beruházással 2009 augusztusáig 4,4 milliárd köbméterre növeli a tárolókapacitását.

Szőreg I-es

A Szőreg I-esnek elnevezett mező és gáztároló a nevével ellentétben nem Szőreg mellett, hanem az algyői szénhidrogénmező alatt, 1600-1800 méter mélyen található. A szakma ugyanis az egymás alatti rétegeket, mezőket földrajzi névvel különbözteti meg egymástól.

Tárolók, most

Az E.ON-nak jelenleg 5 tárolója van: Zsanán, Hajdúszoboszlón, Kardoskúton, Pusztaedericsen, és szintén Algyőn, a Maros–1 elnevezésű mezőben. Ezeken a helyeken 11 gázipari társaság és az MKSZSZ tárol földgázt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyezett Szeged levegője

Szeged - Száraz hideg és túl sok por – ez jellemzi Szeged levegőjét. A szálló por az… Tovább olvasom