Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Szükségpénz a múzeumban

Nem segélyt kapott a szegedi Móra Ferenc Múzeum, hanem a numizmatikai gyűjteménye gyarapodott harminc, úgynevezett szükségpénzzel.
Válságos időkben, amikor az állam nem volt képes ellátni kötelezettségeit, a helyhatóságok, sőt magáncégek is kiadtak pénzt helyettesítő fizetőeszközöket. A kocsmák, gyógyszertárak, kereskedők főként kisebb címletű átmeneti bankjegyeket bocsátottak ki, mert például a háborús időkben a hadiipar igényei miatt nem volt elegendő fém, hogy érméket verjenek.

A szükségpénz ritkaságnak számít a gyűjtők és a numizmatikusok körében, mert kevés maradt fenn belőle. A napokban 1919 körül Szegeden használt időszaki bankjegyek kerültek a szegedi közgyűjtemény birtokába. Azokat egy fővárosi magángyűjtőtől vásárolta a múzeum kétszázezer forintnyi „tartós magyar forintért". Az idős férfi úgy döntött, felszámolja több évtizeden át gondosan őrzött és gyarapított kollekcióját.

– A friss szerzemények között olyan érdekességek találhatók, mint a hajdan volt Royal kávéház, Bárd Piroska zenemű-kereskedő, a Szegedi Friss Újság vagy Földváry Sándor markotányos (itt használtcikk-kereskedőt jelent) szükségpénzei. És most került a közgyűjteménybe egy szegedi pék, egy fűszeres és egy hentes váltópénze – tudtuk meg Nagy Ádámtól, a múzeum numizmatikusától.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom