Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szülés közben a lelki támogatás is fontos

Szeged - Az intimitás hiánya, a kiszolgáltatottság jut sok nő eszébe a kórházi szülésről. Akik otthon szülnek, nem panaszkodnak – ám ha baj van, messze a segítség, és ma már kórházban is lehet otthonos keretek között szülni, érvelnek a nőgyógyászok.
A tavaly meghalt baba után ismét fellángolt a vita a kórházi és a kórházon kívüli szülés hívei között. De hogy vélekednek minderről a kismamák?

Az otthonszülés hívei a melegséget, a háborítatlan, gyógyszerekkel nem befolyásolt szülést emelik ki, ha meg kell indokolniuk választásukat – amivel a nőgyógyászok a kórházi biztonságot állítják szembe.

Anita Anna otthon szült

Tavaly ősszel a nyíregyházi anyuka babája talán nem halt volna meg, ha a születésház helyett az egy utcával arrébb működő kórházat választja, véli Daru József, a szegedi női klinika szülész-nőgyógyász docense. Ma már adottak a feltételek az otthonos kórházi szüléshez, mondják a szakmabeliek – ám az anyukák nem mindent úgy élnek meg, ahogy azt az orvos elképzeli.

Kovács Anita Anna az otthonszülésről tartott előadást a Születés hete rendezvénysorozat keretében: egészséges, négykilós babának adott életet tavaly nyáron otthonában, bába segítségével, beavatkozás nélkül. Bálint ma már tíz hónapos, épp állni tanul, és roppant mód érdekli a fotóskolléga gépe – megvan az utánpótlás, nevetünk a kis fotóstanoncon. Bár Anna gyerekkora óta fél a kórháztól, első gyermeke születésénél, tizenkét éve felment a vérnyomása, így mégis kénytelen volt kórházba menni.

Otthon született a tíz hónapos Bálint, mert édesanyja, Kovács Anita Anna félt a kórháztól. Fotó: Miskolczi Róbert
Otthon született a tíz hónapos Bálint, mert édesanyja, Kovács Anita Anna félt a kórháztól.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Szülés alatt ott ült mellettem egy nővér, mérte a vérnyomásomat, és sóhajtozott: – Anyuka, maga mindjárt meg fog halni! – idézi fel az élményt, ami nem igazán oldotta a félelmét, pedig a biztonságérzet megkönnyítheti a szülést. – Nem akarok senkit kórházon kívüli szülésre biztatni. Az a lényeg, hogy aki otthon érzi magát biztonságban, ott szülhesse meg a gyermekét – mondja Anna, aki természetesen nőgyógyászával is megbeszélte a választás kockázatait. Úgy véli, egy felnőtt, felelősségteljes nő, miután konzultált az orvosával és a független bábával, el tudja dönteni, hol hozza a világra a babát. Az otthonszülés feltételeit pedig a bábák részvételével kellene kidolgozni. Mindemellett látja, hogy az utóbbi időben a kórházak is sokat fejlődtek az alternatív lehetőségek terén.

A dúlák vitáznak

A kórházi szemlélet csakugyan „fellazult" a tíz-tizenöt évvel ezelőttihez képest, derült ki egy nyilvános beszélgetésen, szintén a Születés hetén. Kismamák, szülésznő, szakorvos és dúlák vitáztak a kérdésen: mennyire lehet háborítatlan egy kórházi szülés? – Ha a baba és a mama állapota megengedi, jöhet bármi, ami az anyának jólesik: labda, bordásfal, akár sétálgathat is vajúdás közben – mondta a kismamáknak Sári Tamás szülész-nőgyógyász, aki a dúlák jelenlétét is hasznosnak tartja. A szülés ugyanis megváltozott tudatállapottal jár, és mivel a kórházi személyzet inkább a testre koncentrál, nem árt, ha a technikai segítséget lelki támogatás is kiegészíti.

A készülő szabályozás

A rendelettervezet szerint a szülésnél a bába mellett kötelező egy legalább 10 éve praktizáló szülész-nőgyógyász és az idevágó tanfolyamot elvégzett szülésznő jelenléte. Az első babát váróknál kizáró ok a 35 év feletti életkor, a baba 4000 gramm feletti várható súlya. A 41. hét után és ikerterhességgel szintén kórházban kellene világra hozni a babá(ka)t. A tárca azt is kikötné, hogy a nő testsúlyindexe milyen tartományban lehet, tehát túl kövér vagy túl sovány nőnek is kórházban lenne a helye.

Ezt Dudás Anita is megtapasztalta, aki két hónapja szülte meg második fiát – dúlával. Mindkét fiával bevonult a kórházba – mint mondja, biztonságot ad neki a tudat, hogy ha szükség van rá, közel a műtő –, de ég és föld volt a különbség a két szülés között.

Kórházi esélyek

– A szülőágy a nyitott ajtóval szemben állt, járkáltak a folyosón, bárki bejöhetett, miközben hanyatt fekve vajúdtam – utal az intimitás teljes hiányára első szülésénél. – Egyedül hagytak minket, nem tudtuk, mi miért történik. A párom olyan rettenetes élményként élte meg Vajk születését, hogy a második babánál már be sem jött – panaszkodik a 32 éves anyuka, miközben a két hónapos, eleven Barnabást babusgatja. Másodszor viszont dúlával vonult be a szülőszobára, aki előre felkészítette rá: joga van kérdezni és dönteni dolgokról. – Tudta, mit szeretnék, és közvetítette is a kórházi alkalmazottak felé – teszi hozzá. Így kihasználta a valóban otthonos szülőszoba lehetőségeit – a tágas helyiségben szülőlabda, zuhanyzó szolgálja a vajúdó nő kényelmét.

Dudás Anita két hónapja kórházban szülte meg kisfiát. Fotó: Segesvári Csaba
Dudás Anita két hónapja kórházban szülte meg kisfiát.
Fotó: Segesvári Csaba

„Technikailag" tehát a kórházban is adott az esély, hogy ne félelemmel telve éljék meg az anyukák a szülést, de Anita szerint korántsem annyira szép a helyzet, ahogy a nőgyógyász lefestette. Amikor becsengetett a szülőszobára a dúlával, összegörnyedve a fájdalomtól, a szülésznő egyszerűen nem akarta beengedni a segítőt. És bár a szakmai munkájáról csak jókat tud mondani, egyetlen mosolyt sem kapott tőle. Pedig a kedvesség sokat segít, és az sem árt, ha emberszámba véve a kismamát, elmagyarázzák neki, mit miért tesznek – utal az első szülésére. És ez nem pénz vagy felszereltség kérdése.

Normális élettani folyamat vagy beavatkozás?

Az otthonszülés rendeletének tervezete nem veszi figyelembe a gondoskodás bábai modelljét, olvasható a bábák állásfoglalásában a www.szules.hu honlapon. Ők a várandósságot és a szülést normális élettani folyamatoknak tekintik, melyeknek a lehető legkevesebb technikai beavatkozással kell végbemenniük – amennyiben komplikációmentes szülésről van szó. A bábák végigkísérik a terhességet, a szülést, és utána is gondoskodnak az anyukáról – a fizikai segítséghez lelki támogatás is társul tehát. Véleményük szerint a szabályozással a bábai modell helyébe a kórházi szemléletű otthonszülés modelljét vezetnék be a törvényhozók. Daru József viszont úgy vélekedik: a megkövetelt feltételek mind adottak egy kórházban, és szükségesek az anya és a gyerek biztonságához – de inkább a kórházi környezetet kellene otthonosabbá tenni. A szülész-nőgyógyász szerint a szülés sem kisebb beavatkozás, mint a vakbélműtét, és bár a frissen műtötteknek is jobban esne az otthon melege, mégis kórházba vonulnak. A kismamáknak is ezt javasolja, mert komplikáció esetén perceken múlhat az anya és a gyerek élete.

Olvasóink írták

 • 9. Mese 2008. május 19. 18:39
  „Mégvalami: a szülést én nem haonlítanám egy műtéthez(feljebb a cikkben).Ahogy a terhesség sem betegség,a szülés sem az. Amit pedig sokan elfelejtenek: A nő szül és nem az orvos. Tehát a kismamára kéne tekintettel lenni,hogy a jó neki vajúdni,szülni stb.”
 • 8. Mese 2008. május 19. 18:33
  „A kórházban is halnak meg babák szülés közben,csak arról sosem ír senki.
  Beadják az anyukának a gyorsítókat és kiszedik belőle a gyereket. Semmi türelem,kedvesség--tisztelet a kivételnek”
 • 7. impish 2008. május 19. 09:07
  „Én egy hónapja szültem császárral.

  A terhesség alatt végig rendben voltam, mindig minden eredmény jó volt. Túlhordással befektettek, folyamatosan vizsgáltak, egy hétig minden rendben volt. Aztán egyik pillanatról a másikra rossz lett egy eredmény - perceken belül a műtőbe találtam magam. Én örülök, hogy ott voltam, és a császár alatt is NAGYON kedvesek voltak velem, ahogy kivették, nekem mutatták meg először, miután ellátták megsimogathattam, és a férjem is szinte azonnal láthatta.
  Végig nagyon kedvesek és emberségesek voltak, a műtét után is amikor - tényleg kiszolgáltatottam feküdni keleltt 12 órán keresztül szinte mozdulatlanul.....”
 • 6. h.sz 2008. május 19. 08:22
  „Még annyit, hogy aki idegenkedik a férfi nőgyógyászoktől rengeteg női nőgyógyász körül is választhat.”
 • 5. h.sz 2008. május 19. 08:21
  „Én egy éve a Klinikán szültem meg a Kisfiamat. Eszembe se jutott, hogy az "otthonszülést" válasszam. A férjem is bent volt velünk és semmilyen negatív élmény nem ért bennünket. Az éppen beoszott szülésznő és a fogadott orvosom is nagyon kedvesek voltak. Nem jöttek be a szülőszobába idegenek, nem fehér a csempe és igazán kattogó-csörömpölő műszerek sem voltak. Sőt az EEG hangja figyelmeztetett, hogy valami gond lehet. Gyógyszerek nélkül???? Baromság. A szülés alatt antibiotikumot kellett kapjak, különben akár a kisfiam is megfertőződhetett volna.
  Egy "születésházban" lehet, hogy akár tragédia is töténhetett volna - EEG és antibiotikum nélkül.

  Kedves lehendő Anyukák én és a családom csak ajánlani tudjuk a kórházi szülést. Ma már semmivel sem különb, mint egy születésháznak nevezett valami. A kórházban azért valljuk be őszintén, ha valami baj van hamarabb, sőt azonnal tudnak segíteni az emberen. És az a néhány perc vesztegetés - a születésház és a kórház között van - akár az anya vagy akár a baba életébe is kerülhet.

  Az biztos a következő gyermekem is kórházba fog születni!!!!!”
 • 4. joy 2008. május 18. 20:17
  „Anno, leányomnál nem volt -nem lehetett- kérdés: klinika. De nem is jutott volna eszembe más, és is ott születtem.
  3 és 1 éves unokáim világrajötte előtt sem vetődött föl más, csak a klinika.
  Semmi komlikáció nem volt, papás, rendszeresen bementünk, amikor nem kérte külön, hogy hagyjuk pihenni.
  Mennyibe került?
  Nem tudom, pénzügyek nálunk épp olyan szigorú tabuk, mint egyéb ágyas kérdések.

  Akiknek nincs bizodalma a kórházhoz, klinikához, azoknak értelmetlen bármit is bizonygatni, ő otthun szül.

  Ám, legrosszabb verzió a "szülétésház".
  Az semmi más, mint placebó -átverés.
  Anyát és gyermekét minden tekintetben igen durva anyagi szollgáltatás ellenében kiszolgáltatottá teszi.
  Se nem otthun szülés, se nem biztonságos.
  Olyan mint a!
  Mű anyag, mű penis, mű nő, mű otthun...”
 • 3. Ful 2008. május 18. 20:05
  „Már várom, hogy a vakbélműtéttel kapcsolatban is felreppenjen ez a dolog...”
 • 2. TELSTAR 2008. május 18. 19:12
  „Vajon mennyit fizet Veréb Ágnes a médiának, hogy állandóan felszínen tartják ezt az agyrémet ??”
 • 1. naca 2008. május 18. 17:20
  „Megmondom őszintén, nehéz a két fél között dönteni. Mindenkinek van igazsága, de egy valamit azért ne felejtsünk el. Az orvosi döntések nagyrészét férfiak hozzák, akik lehet, hogy nagyon jól ismerik a női test anatómiáját, a szülés folyamatát, de halvány gőzük sincs a nőben végig menő érzelmi dologkról. Amikor valaki az első gyermekét hozza a világra és igazán akkor lesz asszony és édesanya. A kórházban pedig csak egy nő a sok közül, futószalagon megy minden. Mindkét gyermekemet kórházban szültem, igaz jó néhány évvel ezelőtt, de nagyon negatív tapasztalatot szereztem. A rideg, fehér csempés környezet, a kattogó műszerek zaja, egymás mellett többen vajúdtunk, utasításokat kaptunk, egynémelyik kismamával még kiabáltak is. Az intim környezetet pedig hiába is kerestük volna. Senki nem foglalkozott vele, hogy életünk legnagyobb csodáját éljük meg, de az érdekes volt számukra, mennyi lesz a borítékban. Talán azért is ellenzik annyira az otthonszülést. Ezt utóbbi akinek nem inge, nem veszi magára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedet ellephetik a szúnyogok

Szeged - Már hemzsegnek a szúnyogok Szegeden. A biológiai irtást elkezdték, a kémiai támadás a vérszívók ellen csak a jövő héten várható. Tovább olvasom