Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Születése óta először vehette kézbe édesanyja Dömét

Szeged - Életmentő műtétje óta először lehetett édesanyja karjában Döme. A fél szívvel született kisfiút tegnap néhány percre kivették az inkubátorból. A simogatásokat igazi pasi módjára élvezte, a puszikat pedig fintorogva fogadta. Ha minden jól megy, jövő héten elhagyhatja a szegedi gyermekklinikát.
– Nagyon boldog vagyok, hogy eljutottunk idáig. Másnak ez a világ legtermészetesebb dolga, nekem viszont még nem is nagyon volt ebben Dömével részem – mosolygott tegnap a szegedi gyermekklinikán Széber Kitti, miután kezébe adták egy hónapos kisfiát. Azt a kisfiút, akinek az életét január 25-én szegedi orvosok mentették meg.

Döméről születése után két nappal derült ki, hogy súlyos fejlődési rendellenességgel jött világra: fél szíve van. Édesanyja ekkor foghatta a kezében utoljára – miután a bonyolult műtétsorozatot Székesfehérváron nem vállalták, Szegeden viszont igen, a picit a Tisza-parti városba szállították.

A sikeres operáció óta Döme a gyermek intenzív osztályon, inkubátorban fekszik. Sokáig gép lélegeztette, így tegnap adódott először lehetőség arra, hogy néhány percre érezhesse édesanyja közelségét.

Születése óta először vehette  kézbe édesanyja Dömét. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Itt van anya – simogatta meg apró kezét és arcocskáját Kitti, aki ugyan percekig tartotta magát, végül azonban csak nem bírta ki, és megpuszilgatta kisbabáját. Döme az érintéseket csukott szemmel élvezte, néha kinyitotta a szemét, és ismerkedett anyukájával. A puszikra azonban igazi pasi módjára fintorogni kezdett.

A klinika orvosaitól megtudtuk: Döme állapota stabil, súlya is gyarapodik. Érdeklődik a külvilág iránt, ha szólnak hozzá, kinyitja a szemét. – Szoktuk most már a hangját is hallani – jegyezték meg mosolyogva.

Édesanyja most csak egy napra jött Szegedre, a jövő hetet azonban majdnem végig Dömével tölti majd. Ha minden jól megy, egyszerre utaznak haza, a kisfiút ugyanis, ha állapota engedi, visszaadják a székesfehérvári kórháznak, hogy közelebb legyen családjához. Mint tegnap kiderült, már igénye is van a picinek arra, hogy anyukája közelében legyen.

Háromszázhúsz kilométer helyett pedig így csak 26-ot kell majd utazniuk a szülőknek hozzá. A napi kapcsolat segít, hogy összeszokjanak, mielőtt a kisbaba hazatérhet, ahol berendezett szoba várja.

– Bár a sajtó meglehetősen sarkosan fogalmazott róluk, mi mindig is bíztunk az ottani orvosokban – mondta Széber Kitti. – Adtak egy szakvéleményt Döméről, ebbe viszont szerencsére nem törődtünk bele, így most itt tarthatom a kezemben. De tudom, hogy ott is jó kezekben lesz, amíg felerősödik annyira, hogy hazavihessük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedtek a szomszédok

Mi nem tudtuk meg, ki ütött kit és hogyan, csak az a biztos, hogy szomszédok vesztek össze péntek délután a Szegedi Szövetkezeti úton. A történtekről mindenkinek saját meséje volt. Tovább olvasom