Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szúnyogirtás Szegeden: tavaly ˝szinte ingyen˝ volt

Szeged – Szegeden napokon belül elkezdik irtani a csípőszúnyog lárváit a városi és város környéki vizekből. A módszer tavaly bevált, idén is ugyanúgy csinálják.
A meleg időjárás hatására elszaporodó vérszívók csípéseit Szeged 18 pontján számolják keddenként napnyugta után, és szükség esetén a város több pontján biológiai módszerrel, baktériummal gyérítik a kifejlődésben lévő példányokat – tájékoztatta a sajtót hétfőn Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Gajda Zita és Szepesszentgyörgyi Ádám szakértők bemutatták, a földről és csónakról nagy nyomású permetezővel leghatékonyabb a biológiai irtás. A hatását kontrollszámolással mérik, és csak a legszükségesebb esetben rendelnek meg vegyszeres légi irtást, de azt is csak adott célra irányítva vetik be. Gajda Zita elmondta: tavaly óta alkalmazzák a szúnyogirtás új, elsősorban biológiai védekezésre támaszkodó módszerét.

Télen sem tétlenkedtek; felmérték az áttelelő szúnyogokat a csatornákban. Egy év alatt feltérképezték Szeged szúnyogfejlődésre alkalmas állóvizet, amelyekben sok a szerves anyag: 92 víztérben 392 mintavételi helyet jelöltek ki. Segít nekik a tereprendezés is: nyolc helyen (például Bika-tó, Kürü sor, Maty-ér feletti nádas) nádat vágott a környezetgazdálkodás, a Tanító téri nádas tónál megszüntették az élőhelyet. A Gyálaréti Holt-Tiszánál a nádasban pedig nyiladékot vágtak, hogy könnyebben megközelíthessék – ez Szegeden a szúnyogtenyészettel leginkább elborított víz.

Az igazgató hangsúlyozta: szúnyogirtásban nagy a lakosság felelőssége is. A családi házas övezetben a kerti vízfelületeket kezelni kell. Ehhez a Stefánián található ügyfélszolgálaton ingyenesen átvehető a Culinex tabletta, amiből 3-4 hétre legendő egy tabletta 200 liter vízbe. Tavaly már a költségeken is meglátszott a szemléletváltás; Makrai László elmondta: míg 2006-ban 165,5 milliót, 2007-ben 31,4-et, 2008-ban 72,3-at, 2009-ben 90,4-et, 2010-ben 118 milliót fordított a cég szúnyogirtásra egy évben, 2011-ben már mindössze 33,3 millió forintba került a hatékony védekezés. A nagy különbséget azzal indokolta, hogy tavaly óta megfelelő szakmai háttérrel és az adatbázis alapján célzottan gyérítenek. 

Olvasóink írták

 • 10. SP 2012. április 24. 21:19
  „A kullancs ellenszere a gyöngytyúk.

  Környezetgazdálkodás
  vesse be a rendkívüli gyöngytyúk csapatát az áprilisi kullancsrajzás idejére. Esetleg gyakrabban nyírjon füvet.”
 • 9. szepesadam 2012. április 24. 18:14
  „"Ehhez, mint sok minden máshoz nincs köze az EU-nak. Ez a magyar hozzánemértés és tehethetlenség gyümölcse. Csak egyszerűbb az EU-ra hivatkozni."
  Az EU-ban csak bevizsgálták ezeket a szereket. És lehetséges humán rákkeltőnek bizonyultak a diklórfosz hatóanyag miatt.
  Ugyanígy jártunk 2006-ban az UNITOX szúnyogellenes szerrel. Júniusban még a szegedi média közölte, hogy "Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt", aztán két hónappal később kiderült, hogy mégse így van, mert feltételezett rákkeltő. Persze ekkor is az EU-t hibáztattuk, hogy betiltatta. ( Cinikusan megjegyezve:Tulajdonképpen mi közük, hogy mivel károsítjuk magunkat...)
  Lárvatérképezés közben (nem a Stefánián meg a Széchenyi téren) seperjük le magunkról a kullancsokat, tényleg rengeteg van, de le lehet őket seperni magunkról. A permetezésnél használt vegyszert nem lehet ilyen egyszerűen leseperni.
  Szepesszentgyörgyi Ádám”
 • 8. Mike3 2012. április 24. 14:44
  „6: Az EU-ban nincsenek kullancsok. Aki az ellenkezőjét állítja az ellenség”
 • 7. apuka 2012. április 24. 08:44
  „Ehhez, mint sok minden máshoz nincs köze az EU-nak. Ez a magyar hozzánemértés és tehethetlenség gyümölcse. Csak egyszerűbb az EU-ra hivatkozni.”
 • 6. acidrain 2012. április 24. 08:15
  „"mivel az EU betiltotta az egyetlen kullancs elleni permetszert, azóta nincs mivel védekezni ellene!"

  Igen és akkor most jó?
  A gyerekeket nem viheted ki játszani nyáron semelyik parkba, mert 99%-hogy kullancsos lesz
  miközben a kullancsok 1/3-a fertőzött!!!!!?????? Gyk. életveszélyben vagyunk?

  De mondom, már a Széchenyi tér és a Stefánia is kullancsfertőzött! Hát milyen ELMEBETEG dolog, hogy az EU betiltotta, mi, meg a gyerekeink meg a Lyme kór veszélyében élünk mostantól!

  A kullancsok a legújabb statisztikák szerint az ÖTSZÖRÖSÉRE szaporodtak el és ez a tendencia csak folytatódni fog!”
 • 5. SP 2012. április 23. 21:26
  „Gratula, támogatandó.

  Kullancsot irtó
  módszerek is fejlesztésre várnak. Már az átlagos járókelőket is veszélyeztetik.

  Itt van a mi híres Biológiai Kutató Intézetünk.

  Mi a véleményük?”
 • 4. dmonlájn 2012. április 23. 21:16
  „2. acidrain 2012.04.23. 19:43

  Ez most gúnyos megjegyzés vagy öröm, hogy csak ennyi?

  Megjegyzés: mivel az EU betiltotta az egyetlen kullancs elleni permetszert, azóta nincs mivel védekezni ellene!”
 • 3. janoszeged 2012. április 23. 20:03
  „Olcsóbban, hatékonyabban, nagyszerű! Tavaly nálunk sem volt sok szúnyog.”
 • 2. acidrain 2012. április 23. 19:43
  „A KUTYÁMBÓL MEG 15 KULLANCSOT SZEDTEM KI PEDIG CSAK A SZÉCHENYI TÉR - TISZAPARTON JÁRTUNK!!!!!!!!!!”
 • 1. Yucca 2012. április 23. 16:14
  „Tényleg jól csinálták, mert tavaly nyáron kb. 5-10 szúnyog tévedt be hozzám összesen, bár mire azokat levadásztam!!!! Mindenesetre az előző években sokszor naponta volt ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

370 helyett csak 35 fát vágtak ki az újszegedi ligetben

Tizedannyi fát vágtak ki idén az újszegedi ligetben, mint a korábbi kertészeti tervben szerepelt. Tovább olvasom