Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Szúnyogok miatt nem adhatnak vért, akik ezeken a helyeken jártak!

Csongrád megye - Franciaországi, ausztriai vagy romániai kirándulás után előfordulhat, hogy az utazó egy hónapig nem adhat vért. Két, szúnyogok által terjesztett vírus is jelen van néhány területen, ezért akik itt jártak, kockázatot jelentenek.
Átmenetileg nem adhatnak vért azok, akik akár csak egy napot is eltöltöttek a franciaországi Toulonban, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában, Bécsben, vagy a romániai Brăliában, Vranceában, esetleg Vanatoriban. A francia városban a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya vírus jelent most fokozott kockázatot, a többi területen az ugyancsak a repülő vérszívók által közvetített nyugat-nílusi láz megjelenése miatt vezették be a korlátozást.

– Valamennyi ismert, vérrel átvihető fertőző ágens vonatkozásában – így a fenti vírusokkal kapcsolatban is – az OVSZ rendelkezik intézkedési tervvel, így a jelzés kapcsán elvégeztük kockázatbecsléseinket – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat sajtóosztályának közleményét továbbító Kékkőiné Nagy Éva koordinációs igazgató.
Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– A nemzetközi szinten szórványosan jelentett megbetegedések a vizsgálatok rutinszerű bevezetését nem indokolják. A véradók kivizsgálást végző munkatársai viszont minden alkalommal rákérdeznek, hogy a véradó tartózkodott-e a veszélyeztetett területeken. Amennyiben igen, úgy a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően 30 napra kizárjuk a véradásból.

A témában kiadott közleményből az is kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban Magyarországon nagyságrendileg 40 ezren adtak vért, ebből 13 donort szűrtek ki, mert a vírusfertőzéssel érintett országokban jártak. Annak az esélye egyébként, hogy a vérátömlesztésre szoruló betegek megfertőződjenek, szinte nulla. Az OVSZ-nek nincs tudomása olyan esetről, hogy egy transzfúzió során ilyen vírusokkal fertőzött vérkészítményt kapott volna egy beteg. A nyugat-nílusi láz vírusának jelenlétét nem csak az említett országokból jelezték. A vírus idén Görögországban 40, Olaszországban 27, Romániában 22, Szerbiában 19, Magyarországon és Izraelben 9-9, Ausztriában pedig két megbetegedést okozott.
Tudta?

A chikungunyaláz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. Elsősorban felnőtteket betegít meg. Csak nagyon ritkán halálos kimenetelű, de a fájdalmak az akut állapot után akár egy évig is fennmaradhatnak. A nyugat-nílusi lázat a fertőzöttek nagyjából 80 százaléka tünetmentesen vészeli át. A kialakuló megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések), magától gyógyul. A fertőzöttek kevesebb mint 1 százalékában alakul ki idegrendszeri érintettség, amelyek némelyike, főként idős vagy immunkárosodott betegek esetében halálos kimenetelű lehet. Egyik betegség ellen sincs védőoltás, sem hatékony gyógyszer.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irma kicsiben: eső még nem lesz, erős szél annál inkább - és idefújja tegnapi híreinket is

Irma kicsiben: eső még nem lesz, erős szél annál inkább - és idefújja tegnapi híreinket is
Mielőtt elindul a nap, köszöntse fel a Kornélokat, Amadilokat, Amátákat, Krizsánokat, Ludovikákat,… Tovább olvasom