Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szúnyogot irtani mégis olcsóbb

Szeged - Azért kelt ki sok szúnyog, mert a Tisza áradása után sok víz maradt a hullámtéri kubikgödrökben. Ezeket közmunkások összeköthetnék árkokkal, amelyek visszavezetik a vizet a mederbe. Nem kelnének ki a lárvák, nem kellene költeni irtásra – javasolják lelkes olvasóink régóta. Mint kiderült, nincs igazuk.
A szúnyogirtás drága munka. A repülőgépes permetezés ára, ha kémiai szert használnak, 1450 forint hektáronként – a szegedi környezetgazdálkodási kft.-től kapott információ szerint. Ha a kemikáliát a földről szórják ki, 1500 forint a munka díja. A biológiai irtás 4550 forint egy hektárra. Amikor bőségesen árad a Tisza, mint most is, sok a szúnyog. Ebből arra szokás következtetni, hogy a hullámtér a legfőbb szúnyogkeltető. Ez nem teljesen igaz, mert a belvízpocsolyák még kedvezőbbek a rovar szaporodásához, de tény, a kubikokban is bőven megterem. A Tisza Csongrád megyei hullámtere közel 10 ezer hektár. Ha ebből levonjuk a folyóvíz felületét, ami 1941 hektár, akkor is több mint tízmillióba kerülne a kémiai védekezés, egyszer. Permetezni azonban nem csak, sőt nem is elsősorban az ártér fölött kell: Botka László szegedi polgármester nemrég 125 millió forintot kért volna a kormánytól a folyó mellett élő önkormányzatok nevében gyérítésre.

Amikor a csongrádi fahídnál a hullámtéri tocsogókban horgászok és halászok mentették a halivadékokat, megint többen is szóvá tették a helyszínen, majd lapunk internetes oldalán: le kellene vezetni a kubikgödrök vizét. Így visszajutnának a halak a Tiszába, és kevesebb életterük lenne a szúnyogoknak is. A javaslat logikus, és a Tisza hullámtere a legtöbb helyen tényleg elhanyagolt. Kinek az érdeke a rendbetétel? Elsősorban talán az Atikövizignek, mert nem jó, hogy sok helyen hosszabb ideig vízben áll a töltések lába. Az igazgatósághoz azonban a hullámtéren csak a nagyobb csatornák tartoznak. Mint Kriváczkiné Hajdú Zsuzsanna sajtófelelős mondta, a rendszerváltás óta az erdőgazdasággal foglalkozó cégek birtokolják a legnagyobb területeket a gátakon belül. Egy ilyen nagy rendbetételt nélkülük nem lehetne elkezdeni. Kákonyi Árpád, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóhelyettese szerint pedig az ártéri erdők gazdái nemigen támogatnák, hogy a kubikgödrökből gyorsan vonuljon vissza a víz a mederbe, mert így lecsökken a talajvízszint is, ami nem jó a fáknak. A park azonban egy ilyen vállalkozásra nem mondana eleve nemet, sőt szívesen segítene szakértővel, aki megmondja, honnan érdemes levezetni a vizet, honnan nem.

 Tocsogók a Tisza árterében. Jó lenne levezetni a vizüket, de nem a szúnyogok miatt. Fotó: Karnok Csaba
Tocsogók a Tisza árterében. Jó lenne levezetni a vizüket, de nem a szúnyogok miatt.
Fotó: Karnok Csaba

Ha ezek után a gazda is úgy döntene, hogy le kell vezetni, engedélyt kell kérni a környezetvédelmi felügyelőségtől – ez a szép nevű Atikötevife –, aztán hajrá. A következő legenda ez ügyben az, hogy ez a munka olcsó. A közmunkás nem ingyen dolgozik: 73 ezer 500 forintot keres, mindennel együtt körülbelül 94 ezer forintba kerül a cégnek vagy az államnak egy hónapig. Azt, hogy milyen hatékonyan dolgozik, és mekkora területen tudja egy tízfős brigád megoldani ezt a feladatot, még biztosan ki lehet számolni, tól-ig határral. Azt is, mibe kerülne utána a karbantartás évről évre. A realitás azonban az, hogy ilyen munkához a legtöbb érdekelt állami támogatást, pályázati pénzt próbálna szerezni. A megkérdezett vízügyesek szerint amikor a gátak rendbetételére is százmilliókat kell költeni, ilyen feladatra aligha költ az állam. Szúnyogirtásra talán.

Nagykörűben a marhák is dolgoznak

A Szolnoktől északra található Nagykörűben négy éve úgy hasznosítják az árteret, ahogyan 150 évvel ezelőtt volt szokás. 20 hektáron összekötötték a kubikgödröket, az így létrejött Anyita-tórendszerben a halak háborítatlanul szaporodnak, és mindig visszajutnak a Tiszába. A magasabban fekvő területeket szürkemarha-csorda legeli. A jószágok nyomán – mint Vágó Bálinttól, a helyi Tourinform-iroda vezetőjétől tudjuk – lassan eltűnik a tájidegen gyalogakác, legelő marad. Gyümölcsöst, barack- és szilvafákat is telepítettek. Tervezik, hogy a mentett oldalon tavakat hoznak létre 2000 hektáron, amelyek rendben tartják a környék vízháztartását. Szúnyog Nagykörűben ugyanannyi van, mint más folyóparti településen. Viszont szebb a hullámtér, és ezt már nem csak a helybeliek tudják. Nem véletlenül kell az 1670 lelkes faluban Tourinform-irodát működtetni.

Olvasóink írták

 • 15. kabsij 2010. augusztus 07. 13:41
  „Miért kell eltürnünk a városi közműdíjak drámai növekedését?”
 • 14. öregvegyész 2010. augusztus 07. 13:25
  „Tegnap jöttek,ménkű okosan? de,kérdezném milyen végezttzsgggel,de erre soha sem kapok válazt: a DM ennyire nem becsüli magát.
  Nos a pangó vizek szúnyog-keltetök-az ne beszéljen itt városi legendákról az aki a város életét nem élhette. Ez régen egy gondozott terület volt. metszett ,irtott fákkak,tisztitott kubikgödrökkel.azok csatornáival gyalázat,hogy veszi a bátorságot és kioktat,és nem méltó hajdanvolt városi laphoz.Ma az ártér egy dudva. A Szakértőjüket pedig jobb elfeledni.”
 • 13. reagens 2010. augusztus 07. 13:02
  „Ha ezt botka tudná!
  Szegény mit össze sírt-rítt pár hete a parlamentben, hogy adjanak több pénzt szúnyogírtásra - elsősorban mert nem marad így neki és a stábjának semmi -, különben kiszíjják szegény szegedi honfitársai vérét a moszkítók...
  Így már csak botka és stábja szíjja a vérünk.
  Októberig.
  :))”
 • 12. vejnemojnem 2010. augusztus 07. 12:12
  „a városvezetésnak fel kellene tölteni az alacsonyan fekvő területeket!!!!”
 • 11. nandor0001 2010. augusztus 07. 10:26
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 10. slyboy79 2010. augusztus 07. 09:54
  „Ha szavazatszerzésről van szó, akkor semmi sem drága a Délmagyarnak és a kedves bOTKA képviselő és polgármester úrnak, aki eladósította a várost, DE NAGYON CSÚNYÁN!!!”
 • 9. Elendur 2010. augusztus 07. 04:43
  „Ha már Tisza:
  ,,Habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr"”
 • 8. lelketlen 2010. augusztus 06. 22:39
  „4.-nek,frakk.
  ha egy az érdemi lényeget nem érintő pusztán a szakszerűtlen-népnyelvi-megnevezés kiigazitását kötekedésnek érzed,lelked rajta.
  a magyar helyesirás szabályait nem nyelvész szinten,de ismerem.a közlendőm lényegén nem változtat,igy kényelmesebb.Szeged és belvárosa valóban ártéren fekszik,de nem a bor ill.borfeszt.miatt.
  Üdv.”
 • 7. marelnezest 2010. augusztus 06. 22:21
  „Jobban kellene gazdálkodni a vízzel!
  Mi uraljuk a vizeket, és ne a víz uralkodjon rajtunk!
  Árvízi vésztározók kellenének és csatornahálózat az Alföldön. Akkor le lehetne vezetni belvizi pocsolyákat, kevesebb lenne a szunyog is. Csak hát a Gyurcsány és Bajnai kormányok alatt nagyon nagy lemaradás alakult ki ezen a téren. Alig tettek valamit.”
 • 6. ferike75 2010. augusztus 06. 17:54
  „melyik Aladar talalta ki hogy vissza kell vezetni a vizet a kubikokbol azok halnevelok mindig is azok voltak az ivadekokat meg nem kell menteni regen se mentettek meg is tobb hal volt bizzak a termeszetre.”
 • 5. frakk 2010. augusztus 06. 17:23
  „Sőt jajj de h..e vagyok , Szeged belvárosa ártér. Azért folyik ott néha annyi bor a Széchenyi téren :)”
 • 4. frakk 2010. augusztus 06. 17:21
  „Aha, értem most már. Ha most felveszem a kötekedésed stílusát akkor nekem abba kell belekötnöm, hogy a mondatok nagybetűvel kezdődnek, a végén pont. Majd szünet következik az ismételt nagybetű előtt.
  Lényeget ragadtam ki azt hiszem. :))”
 • 3. lelketlen 2010. augusztus 06. 16:44
  „1 és 2 frakknak és mindenki másnak.
  a jobb és bal oldali töltés között helyeszkedik el a FOLYÓMEDER.a FOLYÓMEDER és a jobb valamint bal oldali töltések között elhelyeszkedő terület a HULLÁMTÉR.a jobb és a bal oldali töltések ellenkező-nem a FOLYÓ felőli - oldalán lévő területek az ÁRTEREK.tehát Szeged,Újszeged,Tápé,Algyő,............stb.ÁRTÉRI területen fekvő települések.”
 • 2. frakk 2010. augusztus 06. 15:14
  „Ez a főcím egyébként olyan, hogy azt próbálja elhitetni otthon is jobb évente 20 palack szúnyogírtóval védekezni, permetezni, mint szúnyoghálót szereltetni az ablakra. Én a szúnyoghálóra voksolok, azaz az árterek rendbetételére, a város közeli kubikgödrök megszüntetésére, az ártéri dzsumbuly kirtására. Az ártérnek folyamatosan lejteni kell, és nem a töltés aljában kell a legnagyobb mélyedésnek lennie. Erre léteznek gépek, melyekkel sec-perc alatt meglehetne csinálni. Nem magyarázkodnia kell az illetékeseknek, miért nem lehet. Az ilyen tehetetleneket le kell váltani”
 • 1. frakk 2010. augusztus 06. 14:40
  „Tisztelt Bakos Úr! Köszönöm, hogy felvetésem alapján is, egy bővebb cikket írt az adott témáról.
  "ártéri erdők gazdái nemigen támogatnák, hogy a kubikgödrökből gyorsan vonuljon vissza a víz a mederbe, mert így lecsökken a talajvízszint is, ami nem jó a fáknak." Ezzel a kijelentéssel nem tudok egyet érteni, hiszen az ártereket évente így is úgy is elönti a víz, tehát bőven betud szivárogni a talajba a víz. A fák eleve nem kedvelik az állandó vizet sőt abban egy idő után el is pusztulnak. A kijelentéssel azért sem tudok egyet érteni, mert a nagyvárosok közelébenkb 10km - mindenképpen indokolt lenne az ártér rendezése. A polgármester által felvetett költségekbe nem adódott bele a permetezés által okozott további egészség károsító hatások, melyek egészen súlyosak is lehetnek. amikor ennyi rákos megbetegedés van a közelünkben a mérgező folyamatokat igenis meg kellene szüntetni, és alternatívan mindent megtenni a kevesebb szúnyoglárva kikelése miatt. A város önös érdeke hogy rendbetegyük környezetünket. "Kinek az érdeke a rendbetétel" Az Atikövizig-nek biztosan nem.!! Azért tették ezt a kitérő mondatokat. Nekünk Szegedieknek érdekünk hogy rendezett szemétmentes Tiszapartunk legyen. Érdemes a boszorkánysziget felé elsétálni. Nylon zsákokban viszik oda a szemetet valakik. egyik hatóság sem veszi észre, nem büntet érte.
  Az utolsó rész különösen tetszik, sajnos a város közelében nem lehet megcsinálni.
  Köszönöm a cikket- sőt kérem többször felvetni --érdekünkben”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz: kigyulladt egy tizedik emeleti lakás a Csongrádi sugárúton

Kigyulladt egy tizedik emeleti lakás Szegeden a Csongárdi sugárúton. A tulajdonos nem volt otthon,… Tovább olvasom