Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szúnyogtanya a baktói lakóház előtt

Szeged - Még mindig nincs megoldás a váratlan vízfeltörésre a baktói Pihenő utcában, ahol öt hónapja szivárog egy kút az út mentén. Felvetődött az ötlet, hogy a Bika-tóba vezethetnék a vizét.
– Olyan, mintha el lennénk barikádozva – mutatta a házuk előtt újjáéledt fúrt kutat Kondász György a szeged-baktói Pihenő utcában. A problémáról áprilisban írtunk, akkor az ott lakók attól tartottak, hogy a feltörő víz alámossa az utat, és beszakad. A végleges megoldáshoz pénz – közel egymillió forint – és bizottsági döntés szükséges, ehhez idő kell – számoltunk be. Azóta ideiglenes megoldás született: támfalakat raktak le az út széléhez, körbekerítették a kutat, a szivárgó vizet pedig elvezetik.

– Öt hónapja így állunk, a vasakat nagyjából három hónapja verték le. Akkor azt mondták, két hét múlva betemetik a kutat, amely büdös, és rengeteg benne a szúnyog. Volt, aki azt ajánlotta, vegyünk bele halakat – mondta Kondász György felesége. Körülbelül 15 méterre van a házuktól a régi-új kút, amelyről úgy tudják, régen ellátta Baktót vízzel. Hínárok is nőttek benne.

Öt hónapja éktelenkedik a „szúnyogkeltető
Öt hónapja éktelenkedik a „szúnyogkeltető" kút Kondászék háza mellett.
Fotó: Schmidt Andrea

– A kút nem jelent veszélyt, mert ideiglenes megoldással az út menti csapadékelvezető árokba vezetjük a szivárgó vizet – tudtuk meg Kósa Jánostól, az önkormányzat városüzemeltetési irodája környezetgazdálkodási és közmű osztályának vezetőjétől. – Természetesen a pozitívvá vált kutat mielőbb szeretnénk eltömedékelni. A beszerzési szabályzatnak megfelelően bizottsági döntés szükséges a kút szakszerű megszüntetése érdekében elvégzendő feladatok ajánlatainak bekéréséhez. A bizottsági ülésen felvetődött: vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, hogy a vizet a Bika-tóba vezessük, utántöltés és frissítés céljából. Erre jelenleg a Szegedi Vízmű Zrt. válaszát várjuk – beszélt az ügy jelenlegi állapotáról Kósa János.

Olvasóink írták

 • 7. szabójóska 2013. július 15. 14:07
  „A Pihenő utcát hajdan ONCSA telepnek nevezték és nem volt soha Baktó( ONCSA= országos nagy-családos akció) A Horthy időkben épült hosszú vályog parasztházak voltak benne és sokgyerekes kisparasztok. Jó néhány családot ismertem is. Akkor ez a széles egyenes utca végig földes volt és volt egy ártézi kútjuk is. Bizottság? Minek? Ásó kapa azt a helybeliek vezessék be a Bika-tóba. Vagy csináljanak rá egy közkifolyót.Nagyon finom iható vize van.Pangó vízben van szúnyog. Minden csip-csup dologból űrprogramot akarunk csinálni?”
 • 6. goldvin 2013. július 14. 20:34
  „csutaknak és Dizelnek.
  Ha figyelmesen olvasták volna cikket, tudnák, nem a vízvezeték tört el, hanem egy régen negítívvá vált ártézi kút vált pozítívvá, tehát eddig szunnyadt, most felszínre tör.
  Kár volna megszüntetni, inkább tényleg be kéne vezetni a tóba.”
 • 5. Dizel 2013. július 14. 19:16
  „Pazarolják itt a drága ivóvízet.”
 • 4. zsozso64 2013. július 14. 16:41
  „Nem voltam a helyszínen, és engem is bosszantana ha a házunk előtt egyszer csak egy gödör keletkezne. A szúnyog keltető azonban szerintem inkább hangulatkeltés mint reális probléma. Ismereteim szerint a szúnyogok sekély, meleg, pangó vizekben tenyésznek. A képen egy több mint egy méter mély, tisztavizű gödör látszik, amelynek folyamatos hidegvíz utánpótlása, és kifolyása van a vízgyüjtő csatorna felé. Nem a legideálisabb egy szúnyoglárva számára, de belátom az ott élők számára sem az.”
 • 3. kipkop 2013. július 14. 13:29
  „Amennyiben Botka háza előtt lett volna hasonló helyzet, valószínűleg fedett uszoda épülne.”
 • 2. _csutak_ 2013. július 13. 21:03
  „Ha a vízművek vezetőjének személyesen kellene a saját fizetéséből kifizetni az ott elszivárgó vizet, már régen meg lenne oldva a dolog.”
 • 1. ceress 2013. július 13. 18:43
  „Esetleg őket megkeresni szúnyog ügyben (nem reklám, az előbb találtam e szegedi céget...):
  http://www.szunyoggyerites.hu

  "Lakossági bejelentés:
  Amennyiben az Ön településén a No Mosquito Kft. a szúnyoggyérítés irányítója, és Ön feltételezett csípőszúnyog tenyészőhelyet talál, kérjük értesítsen bennünket. Kivizsgáljuk, lehetőség szerint gondoskodunk a megszüntetéséről, vagy biológiai kezeléséről. Amennyiben magánterületen található, tanácsokat adunk a lehetőségekről.

  Lakossági tenyésztőhely bejelentést bárki tehet, kérjük bejelentés esetén az alábbi címre küldjön emailt a részletekkel:
  info@szunyoggyerites.hu "”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakás fiataloknak

Sándorfalva önkormányzata pályázatot hirdet a tulajdonában lévő Petőfi u. 91. szám alatti fiatalok átmeneti bérlakására. Tovább olvasom