Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Szuperbringások Kisteleken

Kistelek - Átfogó kerékpár-ellenőrzést tartanak ma a kisteleki általános iskolában, ahová nagyjából minden második diák két keréken érkezik. Akié megfelel a KRESZ előírásainak, szuperbringa minősítést kap, tulajdonosa pedig holnap egész napos programsorozaton vehet részt.
A Kisteleki Kerékpáros Egyesület, a rendőrkapitányság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság közös programot indított kedden. A Szuperbringa nevű akcióban valamennyi általános iskolás biciklijét leellenőrzik, megfelel-e a KRESZ előírásainak. Amennyiben igen, tulajdonosa egy matricát kap, valamint egy meghívást a csütörtöki kerékpáros napra, ahol az egész napos programok és ügyességi vetélkedők mellett szakszerűen szervizelnek minden kétkerekűt.

– A célunk az általános iskolások kerékpáros közlekedésének javítása – mondta el Sejben Győző, a Kisteleki Rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályának vezetője. A Szuprebringa program a Kistelek körzetében lévő hat település mindegyikét érinti. – A forgalmazók nem kötelesek felszerelni a kerékpárokat, de a váz és a kerék önmagában nem alkalmas a biztonságos közlekedésre. Két alapelvet kell betartani: látni és látszani.

Akinek rendben volt a biciklije, az matricát kapott rá a rendőröktől. Fotó: Frank Yvette
Akinek rendben volt a biciklije, az matricát kapott rá a rendőröktől.
Fotó: Frank Yvette

Az udvarra egymás után érkeztek tegnap az osztályok. A 700 diák nagyjából fele kerékpárral jár iskolába, így volt dolguk bőven a rendőröknek. A keréken és az ülés mögött lévő prizmát, az első és hátsó világítást, a csengőt, valamint a féket ellenőrizték. Szinte minden kétkerekűt rendben találtak. Akinél hiányzott valami, tájékoztatót kapott a biztonságos kerékpározásról.

– Nekem nincs csengőm, meg elöl lámpám. De szólni fogok anyunak, hogy szereljünk rá – mondta a másodikos Zsófi. Osztálytársa, Márk viszont most már szuperbringával jár. Fontos a megfelelő felszereltség: ópusztaszeri tanyájukról mindennap egyedül teker be az iskolába.

Sándor Attila, a Kisteleki Kerékpáros Klub elnöke elmondta, tavaly keresték meg a rendőrséget a gyermekprogram ötletével. A költségeket – vagyis a szervizt és a versenyeken kiosztott ajándékokat – saját költségvetésből állják: az önkormányzattól kapott támogatást használják fel. A program az ellenőrzéssel nem ér véget. A tervek szerint a szuperbringás minősítést szerző gyerekek a tanórákon tanulhatnak majd a KRESZ szabályairól, egy komplex elméleti, ügyességi és városi gyakorlati „vizsga" után pedig fényképes, sorszámozott kerékpáros igazolványt kaphatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Tivadar 2011. szeptember 29. 15:54
    „Nagyon jo kezdemenyezes! Jo latni az egyuttmukodest. Azert arrol is szivesen olvasnek, hogy mikor kezdodik az igert reformatus templom epitese.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabni-varrni, főzni tanulnak Bakson

Tankör és főzőklub is működik a máriatelepi közösségi házban, amely június óta várja a látogatókat. Az épületet európai uniós támogatásból újították fel. Tovább olvasom