Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szuperhűtőpultok mögött állnak a szegedi piacon

Szeged - Hűtőpulttal szerelték fel magukat a szegedi Mars téri piacon az Irén csarnokbeli tejesasszonyok. Haladnak a korral, és felkészülnek a kánikulára.
– Egy hónappal ezelőtt, a piacigazgatósággal együttműködve szereltettük be a hűtőrendszert – magyarázta Tóth Józsefné, az egyik tejesasszony a tizenkettő közül. – Előtte csak egy pult volt itt, amelyre kiállítottuk a portékánkat. A Mars téri piacon, az Irén csarnokban a tejesasszonyok úgy sorakoznak fel szemben a vásárlókkal, mint a hipermarketekben az elárusítók.

Felkészültek a kánikulára az asszonyok. Fotó: Schmidt Andrea
Felkészültek a kánikulára az asszonyok. Fotó: Schmidt Andrea

Az Irén csarnok névadója

2006 februárjában és márciusában, egymás után adták át a Mars téren a két kiscsarnokot, a beruházás 540 millió forintba került. Az egyiket, amelyikben az élelmiszer-kereskedők és a vendéglátósok kaptak helyet, a legrégebben, több mint 60 éve a piacon tejet árusító Tanács Imrénéről, Irén néniről nevezték el. A mórahalmi tanyájáról Szegedre a Ladájával piacozni járó Irén néni 2010-ben, 72 évesen hunyt el.


Kiderült, készpénzükbe nem került a fejlesztés, hanem törlesztőrészletet fizetnek: a havi bérleti díjuk emelkedett meg. Attól függően, ki hány métert bérel, 2500–5000 forinttal fizetnek többet havonta a piacnak. És még a megemelkedett villanyszámlával is számolniuk kell. Hogy az mennyi lesz, még nem tudják, mivel még nem érkezett meg.– A magasabb költségek ellenére örülünk neki, mivel több árut tudunk kipakolni, a vevő is jobban áttekintheti, mi a kínálat – közölte Rádóczi Kálmánné Ilonka.

– Észrevettük, hogy nagyobb a bizalom a tejtermékek, a friss tej, a különböző ízesítésű, házi készítésű sajtok, túrók iránt, ha a vevők látják, hogy hűtött, biztonságos az áru – folytatta Arany Katalin. – Eleget tettünk az ÁNTSZ elvárásainak is.

Kiderült: nagy melegben úgy oldották meg a helyzetet, hogy a hátuk mögött álló hűtőkben tartották frissen az árut, és csak nagyon kevés terméket tartottak szemmagasságban a pulton. A kipakolt árut pedig rövid időre hagyták kint, utána visszapakolták a hűtőbe, és másikat vettek elő. Ez a módszer azonban mára nemcsak hogy őskorinak bizonyult, de nem is felel meg a higiéniai követelményeknek. Megtudtuk azt is, hogy a beruházás miatt nem adják drágábban a tejtermékeket, a friss tej literje például évek óta 180 forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elton John-koncert Szegeden is!

De fellép Kovács Kati, Bodrogi Gyula és Voith Ági is. Itt vannak a víz világnapi programok is, Ópusztaszeren meg telet űznek – 22 fokban: íme hétvégi programajánlónk. Tovább olvasom