Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Szűrés 18 éves korig

Szeged - Testmagasság, testsúly, látásélesség, hallás, gerincrendellenesség, vérnyomás-, fejlődési és magatartás-problémák: a gyerekek születésük napjától egészen tizennyolc éves korukig számos vizsgálaton esnek át. A magyar rendszer jó, ha mindenki együttműködik.
Magyarországon a gyerekek életük első 18 évében több tucat vizsgálaton vesznek részt. Ezek célja a megelőzés és a betegségek korai felismerése. Dr. Udvardi Judit csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, szegedi főorvos szerint a magyar szűrőrendszer alapos, kiváló a megelőzésre, a betegségek korai kiszűrésére. A magyar gyermektársadalomnak szüksége is van erre: rengeteg a pszichésen megterhelt, a túlsúlyos gyermek.

– A háziorvost választhatják a szülők, a védőnőket nem, utóbbi esetben területi besorolás érvényesül – magyarázta a doktornő. – A csecsemőt a védőnő meglátogatja, amikor a babát és az anyukát hazaengedik a klinikáról, erre 48 órán belül a törvény kötelezi. Megnézi: a szülészeti klinikán elvégezték-e a kötelező szűréseket. Ha orvosi ellátást igénylő problémát észlel – sárgaságot, hányást, aluszékonyságot –, azonnal jelzi a gyermekorvosnak.

Hasznos szűrések. Vizsgálat dr. Udvardi Judit rendelőjében. Fotó: Segesvári Csaba
Hasznos szűrések. Vizsgálat dr. Udvardi Judit rendelőjében.
Fotó: Segesvári Csaba

A csecsemők súlyát és testmagasságát féléves korukig – fejlődésük ebben az időszakban nagyon intenzív – havonta mérik. Vizsgálják a babák pszichomotoros és mentális fejlődését, idegrendszerét, a látást, a kancsalságot és a hallást. A gyermekorvos ebben az időszakban szűri a csípőficamot és vizsgálja a rejtettheréjűséget. A herék – többnyire a születés előtt – a hasüregből szállnak le a herezacskóba, ha ez elmarad, egy-másfél éves korban hormonokkal vagy műtéti úton kezelik a betegséget.

3–6 éves korban is számos vizsgálat vár a kicsikre. – Ebben a korban már jellemző a hanyag tartás, amely tornával helyrehozható, valamint a lúdtalp. Sok óvodás korú gyermek küszködik magatartászavarral: agresszívek vagy éppen visszahúzódóak – sorolta a doktornő. Ha a gyerekek szakemberhez kerülnek, elkezdődhet a terápia. A vérnyomásmérés ebben az életkorban kerül a szűrővizsgálatok listájára. A testsúlynövekedéssel ugyanis együtt jár a vérnyomás-emelkedés. Mivel sok az elhízott kisgyerek, erre is nagyon oda kell figyelni. Nagy figyelmet fordítanak a beszédfejlődés vizsgálatára is. 6–9 éves korban is figyelik a tartási problémákat. Szűrik a diszlexiát: az olvasási nehézséggel küzdő gyerekek szakember segítségével jól haladhatnak a tanulásban. Iskoláskorban jelentkezik a stressz: a kicsik nagy pszichés terhelésnek vannak kitéve. 6 és 18 éves kor között a hangulati és magatartászavarok, a tanulási nehézségek feltárása a védőnő és a gyermekorvos dolga. Emellett a gerinc- és a lábstatikai problémákat is figyelik. 11 éves kortól indul a golyvaszűrés: a pajzsmirigy esetleges rendellenes megnagyobbodását figyeli ilyenkor az orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító növényekről szakszerűen

Szeged - A gyógynövényekkel kapcsolatos megalapozott, szakszerű ismeretek iránti igényt igyekszik… Tovább olvasom