Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szűrés – rendelő helyett a patikában

Szeged - Egyre több szegedi patikában végeznek már most is szűrővizsgálatokat. A patikus szerint a gyógyszerészi gondozáshoz nincs szükség plusztudásra, csak a műszerekre. A páciensek viszont megspórolják a vizitdíjat, és nem kell órákat várniuk a rendelőben – így többen jutnak el vizsgálatra.
Prevenciós alapot hozott létre a minap négy hazai egészségpénztár azzal a céllal, hogy erre pályázva szerezhessenek pénzt a patikák szűrővizsgálatokhoz szükséges műszerekre. Ilyen vizsgálatok azonban már most is folynak egyes gyógyszertárakban, sőt – a többletszolgáltatástól versenyelőnyt remélve – folyamatosan bővül ezen patikák száma.

– Három évvel ezelőtt még egészen más volt a helyzet. A gyógyszerészkamara és az ÁNTSZ határozatban tiltotta meg, hogy szűrést végezzünk, pedig csak vérnyomásmérésről volt szó. Aztán másfél-két éve megtört a jég, és engedélyt kaptunk a szűrésekre – mondta el Zolnay Kriszta, a szegedi Kígyó patika vezetője. A gyógyszertár akkoriban úttörő szerepet vállalt az úgynevezett gyógyszerészi gondozás szegedi kialakításában. Ez a fogalom Nyugat-Európában és az USA-ban hosszú ideje ismert. A lényege, hogy olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyekhez nem feltétlenül kell orvos, a patikus is elvégez.

Egy csepp vér az egészségért. Illusztráció: Schmidt Andrea

A patikavezető szerint a gyógyszerészek jelenlegi képzésénél több szaktudásra nincs is szükség egy szűrővizsgálat elvégzéséhez és értékeléséhez, hiszen azt maga a páciens is megtehetné otthon. A műszerek viszont drágák, nem mindenki vehet magának. Diagnózist nem állítanak föl a gyógyszerészek, mert az az orvos feladata – hangsúlyozta Zolnay Kriszta. Egyfajta „előszűrést" végeznek, és háziorvoshoz küldik, akinek valamelyik értéke kritikus. Akinek csak kicsivel rosszabb a kívánatosnál, azt maguk is képesek ellátni hasznos egészségügyi, életmódbeli tanácsokkal – esetleg gyógyhatású készítményt ajánlanak neki.

Rákszűrés – férfiaknak

Ingyenes PSA-szűrést tartanak férfiaknak november 16-án, pénteken délután 2-től a Kígyó patikában. Egy csepp vérből állapítják meg, hogy a páciens prosztatájával van-e valamilyen egészségügyi probléma. Prosztatarák és -megnagyobbodás egyaránt felismerhető ezzel a teszttel. Bár évente 1400 hazai férfi hal meg prosztatarákban, az OEP nem finanszírozza ezt a szűrést.

A Kígyó patikában jelenleg vérnyomás-, vércukor-, vérzsír-, koleszterin- és testtömegindex-, testzsírindex-, testsúly-, testmagasságmérésre és arcbőr-diagnosztikára van lehetőségük a pácienseknek, akik – a gyógyszertár vezetője szerint – élnek is a szolgáltatással. Ezt jelzi, hogy az ország patikái közül a szegedi Kígyóban mérnek a legtöbbször vércukorszintet. A vezető szerint a patikai szűrésekkel csökkenthető a háziorvosok leterheltsége, a páciensek pedig nem várakoznak órákat orvosi várótermekben, és a vizitdíjat is megússzák. Náluk legalábbis csak a tesztcsík árát kell megtéríteni a páciensnek.

– A gyógyszerészi gondozás a jövő. Minél több egészségügyi szolgáltatást kell bevinni a patikákba, mert így sokkal nagyobb kört lehet elérni és megszűrni, mint az orvosi rendelőkben. Ezzel számos probléma még időben felismerhető, megelőzhető lenne – hangsúlyozta a gyógyszertár vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalmazták a városi cégvezetőket Szegeden

Szeged - Szegeden a városi tulajdonú cégek vezetői közül nyolcan öthavi alapbérüket kapták meg… Tovább olvasom