Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szüret és iparos nap Ópusztaszeren

Mézédes szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka, már-már elfeledett népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg azok, akik Borszűrő Szent Mihály ünnepéhez közeledve szombaton ellátogatnak a szüretre és az iparosok napjára az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta: szombaton a skanzenben szinte minden tanya és ház udvara élettel telik meg, minden portán valamilyen népi iparos mutatja be mesterségének fortélyait. Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret, de az érdeklődők megismerkednek a híres szegedi fűszerpaprika feldolgozásának folyamatával is.

A vendégek préselhetnek szőlőt, kóstolhatnak mustot és kipróbálhatják a lábbal működtetett paprikamozsarat, a külüt is. Mihály napján tartották Szegeden a híres őszi vásárt is. A látogatók megismerhetik az egykor itt árusító mesteremberek kádárok, gyékényesek, fazekasok, szakajtókötők, szappanfőzők, csipkeverők, papucsosok munkáját és portékáit, a gyerekek elleshetik a csizmadiák és a kötélverők fogásait is. A legkisebbeket egész nap népi játszóház várja a Tanyai iskola udvarán, a szüreti készülődés jó hangulatáról pedig népzenészek gondoskodnak. A Nomád parkban a középkori ötvösmesterek műhelyébe pillanthatnak be az érdeklődők és kiderül az is, hogyan készül a gyapjúfonal. Borszűrő Szent Mihály napja a gazdasági év őszi fordulója, egyben behajtási ünnep is. Erről magyar pásztorkutyák látványos terelési bemutatójával és rackakörmöléssel emlékeznek meg a parkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több szegedi csomópontban is átalakítják a jelzőlámpák programozását

Több szegedi csomópontban is átalakítják pénteken a jelzőlámpák programozását, a fejlesztés célja a… Tovább olvasom