Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Szürkehályog-műtét: 6 hét

Szeged - Az országban átlagosan egy évet kell jelenleg várni szürkehályog-műtétre – Szegeden maximum 6 hetet. Az elmúlt három évben jelentős kapacitásbővítésen esett át a klinika, új műszereket és műtőt is kaptak.
A szürkehályog-műtétekre legendásan hosszú várólistákat vezetnek Magyarországon: szinte nincs olyan egészségügyi intézmény, ahol egy éven belül sorra kerülnének a betegek. 2011-ben még a szegedi szemészeti klinikán is 12-14 hónapos előjegyzési listát vezettek, ezt azonban mostanra 6 hétre sikerült csökkenteni, a nyári időszakban pedig vélhetően még ennél is rövidebb lesz a várakozási idő. Ez az országban egyedülálló.

– A korábbiakhoz képest sokkal többet tudunk operálni – magyarázta a siker okát Facskó Andrea tanszékvezető egyetemi tanár. – Három éve, amikor átvettem a klinika vezetését, havi 150 műtétet végezhettünk, most 370-et. Több mint duplájára nőtt a teljesítményvolumen-korlátunk. A megnövelt kapacitáshoz viszont nem kaptunk arányosan ennyivel több szakembert, így mindenképpen a csapat eredménye, hogy ilyen kiemelkedően tudunk dolgozni. Egyrészt komoly szervezést igényel a beosztás elkészítése, másrészt mindenkinek tovább tart a munkaideje.
Szegeden évente 81 ezer ambuláns beteget látnak el, ehhez jön napi 25-30 gyerek, amióta a gyermekklinikától átvették ezt a feladatot. Ahogy a professzor asszony fogalmazott, tavaly annyi beteget megvizsgáltak, mint Kecskemét lakossága.

Havonta 370 műtétet végeznek a szemészeti klinikán. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A számok viszont nem mehetnek a minőség rovására – hangsúlyozta. A most zajló felújítás is éppen a megnövekedett betegforgalom logisztikai rendezését szolgálja: az ambulanciát boxosítják, hogy ne 3-4 beteg legyen bent egy helyiségben egyszerre, amire jelenleg rá vannak kényszerítve.

Nem ez az egyetlen beruházás a klinikán. A műtőt átépítették, korszerűsítették, és modern műszerekkel szerelték fel, olyan mikrosebészeti beavatkozásokat is lehetővé téve, amelyekkel akár egynapos sebészetté is át lehetett alakítani bizonyos műtéttípusokat.

Megépült az új szemészeti őssejtlabor is, amelyet már csak fel kell szerelni pályázati pénzből. Itt olyan kutatásokat végeznek majd, amelyek célja, hogy a humán retina pigmentjeiből hozzanak létre munkára bírható sejteket – például szaruhártya-betegségek regenerálására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzukin játszik a Zorbában

A Sirtos együttes is fellép a Zorba, a görög című táncprodukcióban a szabadtérin. Tovább olvasom